Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη ημέρα από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.200 νεκρούς.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 800, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 511 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς», ενώ έχει καλέσει τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από την περιοχή. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ενώ επιχειρεί να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα και να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής». Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ στον βορρά, με την εμπλοκή της να έχει σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση, με τον ισραηλινό στρατό να επιτίθεται σε στόχους εντός του Λιβάνου.

Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσινγκτον.

Live όλες οι εξελίξεις

16:06 Πώς η Χαμάς εξαπάτησε το Ισραήλ και έφερε εις πέρας τη φριχτή επίθεση

Ένας προσεκτικός σχεδιασμός εναντίον του Ισραήλ, ο οποίος βασίστηκε στην εξαπάτηση, κατάφερε να οδηγήσει στον αιφνιδιασμό του πιο ισχυρού στρατού της Μέσης Ανατολής.

Κι αυτό παρότι η Χαμάς είναι ουσιαστικά μια δύναμη που χρησιμοποιεί μπουλντόζες, ανεμόπτερα και μοτοσικλέτες.

Την ώρα που το Ισραήλ πίστευε ότι περιόριζε την κουρασμένη από τον πόλεμο Χαμάς παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους της Γάζας, οι μαχητές εκπαιδεύονταν και ασκούνταν, συχνά σε κοινή θέα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

15:55 O ισραηλινός στρατός σκότωσε «ύποπτους εισβολείς» στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν αρκετούς ενόπλους που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

15:46 Τουλάχιστον εννέα Αμερικανοί νεκροί από την επίθεση της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

15:42 Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση στη Γάζα θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή πολυμέτωπη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters.

15:32 Κασσελάκης: H κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστίνης

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των θυμάτων του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως τονίζει σε σχετική δήλωση, «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους».

Ο κ. Κασσελάκης επισημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» ώστε να επέλθει «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», καθώς και να σταθεί απέναντι σε «εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται». Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:29 Υπουργείο Υγείας Παλαιστίνης: Στους 560 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, στους 2.900 οι τραυματισμένοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης 560 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και οι τραυματισμένοι φτάνουν τους 2.900.

15:23 Διαμεσολαβητές από το Κατάρ διαπραγματεύονται με τη Χαμάς για τους αιχμαλώτους

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 700 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ομήρους.

15:13 Τουλάχιστον 8 Γάλλοι αγνοούνται

«Τουλάχιστον οκτώ Γάλλοι είναι είτε αγνοούμενοι είτε νεκροί ή έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς» ανέφερε σήμερα ο βουλευτής των Γάλλων του εξωτερικού, Μεγιέρ Χαμπίμπ, του οποίου η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους, ο 26χρονος Αβιντάν Τ., ένας νεαρός Γάλλος από το Μπορντό, που ζει στο Ισραήλ και κρατείται όμηρος από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μόλις μίλησα εκτενώς με τον πατέρα του, έναν γιατρό: μόλις μου επιβεβαίωσε, όπως φοβόμασταν, ότι ο Αβιντάν (…) είναι πράγματι όμηρος της Χαμάς», έγραψε ο βουλευτής στο X.

15:06 Πρόταση της ισραηλινής αντιπολίτευσης για νέα κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της ακροδεξιάς

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης συνεχίστηκαν σήμερα Δευτέρα, με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να ζητά τη συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου χωρίς τους ακροδεξιούς υπουργούς Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich, σύμφωνα με τη haaretz.

14:59 Η Ρωσία καλεί σε συνομιλίες επί της λύσης των δύο κρατών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε σήμερα πως ο μόνος δρόμος μετά το τέλος των εχθροπραξιών είναι οι συνομιλίες επί μιας λύσης δύο κρατών που θα προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

14:48 Ισραηλινή γλίτωσε κερνώντας αναψυκτικά μαχητές της Χαμάς

Μια γυναίκα από το Ισραήλ γλίτωσε από τους μαχητές της Χαμάς όταν τους κέρασε αναψυκτικά και νερό.

Σύμφωνα με το middleasteye.net, η Rahel Edri περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που έζησε όταν πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο σπίτι της.

«Με σημάδευαν με όπλο και κρατούσαν μια χειροβομβίδα πάνω από το κεφάλι μου» συγκλονίζει η γυναίκα. Δείτε περισσότερα εδώ

14:31 Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Αμβούργου

Συναγερμός έχει σημάνει στο αεροδρόμιο του Αμβούργου μετά από απειλές για βόμβα σε αεροσκάφος που προέρχεται από το Ιράν. Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:25 Κόβει το νερό στη Γάζα το Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να σταματήσει η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, δεν θα συνεχίσει να γίνεται στο μέλλον» έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του στο Twitter.

14:16 Στους 800 οι νεκροί στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα, σύμφωνα με το Al Jazeera, τουλάχιστον 510 είναι οι νεκροί στη Γάζα και οι τραυματίες φτάνουν τους 2.750.

Στη Δυτική Όχθη οι νεκροί ανέρχονται σε 16 και τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στο Ισραήλ οι νεκροί έφτασαν τους 800 και οι τραυματίες τους 2.243

Στοιχεία από: Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, Παλαιστινιακή Ερυθρή Ημισέληνο και Ισραηλινές Υπηρεσίες Υγείας

14:05 Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στην Αθήνα

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη διοργανώνεται το απόγευμα της Δευτέρας στις 19:00 στην ισραηλινή πρεσβεία. Την κινητοποίηση καλούν οργανώσεις της αριστεράς και αντιπολεμικές κινήσεις.

13:54 Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιθέσεις

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνονται μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

13:45 Ρουκέτες από τη Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με το Russia Today, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στην πόλη Σντερότ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πάρει τον έλεγχο του τοπικού αστυνομικού τμήματος και ότι έχουν ελέγξει τις πόλεις και τους οικισμούς κοντά στη Γάζα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ακόμα και ισραηλινά ΜΜΕ οι μάχες δεν έχουν σταματήσει. Δείτε βίντεο:

13:35 Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Ισραήλ

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

13:34 Δεκάδες νεκροί σε προσφυγικό καμπ νότια της Γάζας

Δεκάδες νεκροί υπάρχουν από την ισραηλινή επίθεση στο προσφυγικό καμπ της Τζαμπάλια στα νότια της Γάζας, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας.

Την ίδια ώρα έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα βίντεο και από άλλες περιοχές της Γάζας που έχουν χτυπηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

13:21 Ευρεία αεροπορική επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα

Η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε ότι χτυπάει πολλούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

13:13 Βομβαρδισμοί σκότωσαν μαχητές και Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η Χαμάς υποστηρίζει ότι ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμάλωτους, καθώς και τους μαχητές που τους είχαν πιάσει.

13:04 Το οπλοστάσιο της Χαμάς, η «εμπλοκή» του Ιράν και ο μεγάλος φόβος του Ισραήλ

«Η Χαμάς δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε την πολιτική ασφάλεια από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν» λέει ο ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ, Κόμπι Μάικλ.

12:56 Σειρήνες ακούγονται σε όλο πλέον το Ισραήλ

12:43 Την ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας διέταξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Την ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας διέταξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. «Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη και ενεργούμε ανάλογα», είπε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:28 Διαδήλωση συμπαράστασης στην Παλαιστίνη στη Βαρκελώνη

Διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους έγινε στη Βαρκελώνη.

12:26 Νέο μήνυμα Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ για να του εκφράσει την αμέριστη στήριξή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

12:16 Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει «ούτε για ένα λεπτό»

Κάτοικος της Γάζας, ο Ρεφάατ αλ Ρέερ, δηλώνει ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας δεν σταμάτησε ούτε για ένα λεπτό τη νύχτα που πέρασε.

«Η νύχτα ήταν άνευ προηγουμένου. Μόλις που κοιμηθήκαμε. Η κατάσταση ήταν τρομακτική», είπε στο Al Jazeera.

Νομίζω ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή, γιατί οι βόμβες δεν έχουν σταματήσει εδώ και 10 ώρες, ούτε για ένα λεπτό, πρόσθεσε.

12:10 Σειρήνες ακούγονται στην Ιερουσαλήμ – Μάχες σε κοινότητα στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τον Guardian, σειρήνες ακούγονται στην Ιερουασαλήμ. Την ίδια ώρα μάχη διεξάγεται σύμφωνα με το κανάλι 12 ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τις IDF στο νότιο Ισραήλ.

Επίσης, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι εχθρικό αεροσκάφος εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

12:03 Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης στη Γάζα

Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τη Γάζα μετά από τις ισραηλινές επιδρομές.

Εικόνες απόγνωσης στη Γάζα

Νεαρός στη Γάζα θρηνεί για τους νεκρούς του

Άνδρας κάθεται στα συντρίμμια κτιρίου στη Γάζα, «διαλυμένος» από όσα ζει

12:00 Και η Ρουμανία απομακρύνει πολίτες από το Ισραήλ

Η Ρουμανία απομάκρυνε 245 πολίτες της από το Ισραήλ, ανέφερε σήμερα το πρωί το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέσσερα αεροπλάνα μετέβησαν στο Ισραήλ για την επιχείρηση, δύο εκ των οποίων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAROM και άλλα δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Ανάμεσα στους απομακρυσθέντες είναι δύο γκρουπ προσκυνητών.

11:57 Ιταλοί πολίτες απομακρύνονται από το Ισραήλ

Ιταλοί πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να επιστρέφουν στην Ιταλία από το Ισραήλ με πτήσεις της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Οι πρώτοι Ιταλοί ήδη επιστρέφουν από το Ισραήλ με πτήσεις της El Al και σε κάθε περίπτωση κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχει κάποια άσχημη είδηση» που να αφορά Ιταλούς πολίτες στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν.

«Φυσικά παρακολουθούμε τα βήματα όλων των συμπατριωτών μας λεπτό προς λεπτό με την ιταλική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, με το προξενείο στην Ιερουσαλήμ, με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών», κατέληξε.

11:53 Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τη Χεζμπολάχ ότι δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, αν και η λιβανέζικη οργάνωση έχει κάνει ήδη μία επίθεση, την Κυριακή, στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Μπουχαμπίμπ, η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να μην παρέμβει αν «το Ισραήλ δεν τρομοκρατήσει και παρενοχλήσει τον Λίβανο».

11:46 Βίντεο με τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών

Βίντεο αποτυπώνει τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών με τις συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς.

11:35 Το Ιράν ζητάει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με τον ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

11:34 Για ολική κατάρρευση των μυστικών υπηρεσιών μιλά πρώην διοικητής της Μοσάντ

«Τα πάντα πήγαν στραβά και κανείς δεν είχε ιδέα για τίποτα», σημείωσε ο Ντάνι Γιάτομ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και πολιτικός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, που έκανε λόγο για ολική κατάρρευση των μυστικών υπηρεσιών.

«Ο αριθμός των δυνάμεων ήταν πολύ μικρός – και αυτό οφείλεται κυρίως στην αποτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών που παρότι είχε καταγράψει πλήθος ασκήσεων από τη Χαμάς, θεώρησε πως δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτεθούν στο Ισραήλ», εξήγησε ο ίδιος.

Όπως είναι φανερό, πληθαίνουν οι σκληρές κριτικές εντός Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

11:30 «Μας πυροβολούν από δύο πλευρές»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ισραήλ, Αναστάσιος Δαμιανός, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (9/10) για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η Χαμάς έχει φτάσει μέχρι το Τελ Αβίβ, όπου ακούγονται εκρήξεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:24 IDF: Οι μάχες στις ισραηλινές πόλεις έλαβαν τέλος

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, οι μάχες στις ισραηλινές πόλεις έλαβαν τέλος, ενώ περισσότερες από 4.400 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές – ακόμα και σε ισραηλινά ΜΜΕ – ότι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του Ισραήλ.

11:20 Δραματική η κατάσταση στη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς

Νέα βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα μετά το «σφυροκόπημα» της Γάζας από το Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

11:05 Η Αυστρία σταματά τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

«Παγώνει» την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους η Αυστρία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Η οικονομική βοήθεια φτάνει τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

10:55 Το Κατάρ προσπαθεί να προωθήσει την ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ – Χαμάς

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι το Κατάρ προσπαθεί να προωθήσει μια γρήγορη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ότι η πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών που κρατούνται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία και η Χαμάς έχει εκφράσει την καταρχήν συμφωνία της υπό τον όρο να απελευθερωθούν όλες οι Παλαιστίνιες κρατούμενες που βρίσκονται στο Ισραήλ.

10:50 Τουλάχιστον 493 νεκροί Παλαιστίνιοι, 2.751 οι τραυματίες

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 493 είναι πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 2.751 οι τραυματίες μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα.

Απόγνωση μετά τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα.

10:41 Η Χαμάς αιχμαλώτισε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Χαμάς αιχμαλώτισε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σκληρές μάχες μαίνονται σε τουλάχιστον επτά σημεία σε ισραηλινά εδάφη.

Η Haaretz αναφέρει ότι μαχητές της Χαμάς έχουν επιτεθεί στο κιμπούτς Σα’ αντ, ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σταμάτησαν προσπάθεια εισβολής σε στρατιωτική βάση στο Ζίκιμ.

10:34 Μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να εισέρχονται στο έδαφος του Ισραήλ

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, μαχητές της Χαμάς φαίνεται να εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος ακόμη και τις τελευταίες ώρες.

10:25 Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Γάζα

10:20 Ισραήλ: Χαλαρώνει τη νομοθεσία για την κατοχή όπλων μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Οτζμά Γιεχουντίτ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέδωσε επείγουσα εντολή προς τη Διεύθυνση Αδειοδότησης Πυροβόλων Όπλων, προκειμένου να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας οπλοφορίας με σκοπό να εξοπλιστούν όσο περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν.

10:17 Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ τονίζει ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις της Χαμάς

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μια εντελώς νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και φρικτών εγκλημάτων που διαπράττει το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή.

«Υποστηρίζουμε αποφασιστικά την Παλαιστίνη, ωστόσο δεν εμπλεκόμαστε στην απάντησή της, την οποία έλαβε μόνη της η Παλαιστίνη», υπογράμμισε.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ εκτίμησε ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν επιτυχημένη επειδή ήταν αιφνιδιαστική, ενώ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη αποτυχία» των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

«Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους και να την αποδώσουν στην κατασκοπευτική ικανότητα του Ιράν και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του», τόνισε η ιρανική αποστολή.

«(Το Ισραήλ) δυσκολεύεται να δεχθεί ότι στην κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών το αφήγημα είναι ότι ηττήθηκε από μια παλαιστινιακή οργάνωση», κατέληξε.

10:11 Συμπλοκές διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον – Υπέρ και κατά του Ισραήλ

Ξύλο έπεσε ανάμεσα σε υποστηρικτές της Παλαιστίνης και Ισραηλινούς στο Κέρκλαντ της Ουάσινγκτον. Δείτε βίντεο:

10:02 Περίπου 74.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σημειώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τις 74.000 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι οι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε 64 καταφύγια της, ενώ ο αριθμός τους είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και σε μη στρατιωτικές περιοχές.

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαχών … Τα σχολεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν καταφύγιο σε εκτοπισμένες οικογένειες, δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επιθέσεις», υπογραμμίζεται.

09:57 «Περιμένω να φύγουμε για Αθήνα»

Ο προπονητής πόλο του Ισραήλ στις γυναίκες, Δημήτρης Μαυρωτάς τόνισε ότι είχε ξαναζήσει την ίδια κατάσταση δύο χρόνια πριν, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο για πετάξει για την Αθήνα.

09:50 Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

09:37 Νέο κάλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Νιρ Μπάρκατ τονίζει ότι: «Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και αυτή είναι η ώρα για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Σε μια τόσο περίπλοκη στιγμή πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε ενάντια στον εχθρό που θέλει να μας καταστρέψει», ανέφερε ο Μπάρκατ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

09:33 Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη

Οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις φιλοδοξίες του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αλλού.

09:29 Δραματικές στιγμές – Τι δήλωσαν οι Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Ισραήλ

«Υπήρχε πολύ κίνηση στον δρόμο. Πολύς κόσμος ήθελε να φύγει. Όχι μόνο οι τουρίστες αλλά και οι Ισραηλινοί που ήθελαν να πάνε κάπου που να είναι ασφαλείς. Η κατάσταση στις περιοχές που έχουν εισβάλει οι Παλαιστίνιοι είναι επικίνδυνη», δήλωσε Έλληνας που επαναπατρίστηκε.

09:21 Έφτασαν τους 436 οι νεκροί στη Γάζα, πάνω από 2.200 οι τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 436, με περισσότερους από 2.200 τραυματίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 81 παιδιά και 61 γυναίκες.

Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 2.271, ενώ ανάμεσά τους είναι 244 παιδιά και 151 γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροί στο Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τους 700, ενώ τουλάχιστον 2.150 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό.

09:12 Το Ισραήλ ανακοίνωσε τα ονόματα ακόμη 16 νεκρών στρατιωτών

Τα ονόματα 16 ακόμη νεκρών στρατιωτών ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

09:00 Μια σύνοψη των τελευταίων ωρών

  • Το Ισραήλ σφυροκόπησε την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα μετά την επίσημη κήρυξη πολέμου κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ο στρατός του λέει ότι περίπου 100.000 έφεδροι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη Γάζα, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα.
  • Σφοδρές μάχες συνεχίζονται μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και ισραηλινών στρατευμάτων σε τουλάχιστον τρεις περιοχές στο νότιο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ένα κιμπούτς στην Καρμία και στις πόλεις Άσκελον και Σντερότ. Οι περιοχές όπου διεξάγονται μάχες είναι συνολικά τουλάχιστον επτά στο έδαφος του Ισραήλ.
  • Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ελέγχει πλέον το αστυνομικό τμήμα στη Σντερότ, ωστόσο πολλά συνοριακά περάσματα παραμένουν ανοιχτά.
  • Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 413 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα Υγείας της Παλαιστίνης και περισσότερους από 700 Ισραηλινούς, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ.
  • Η Χαμάς και η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζουν ότι κρατούν περισσότερους από 130 ανθρώπους αιχμάλωτους μέσα στη Γάζα.
  • Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήρθε μετά την έφοδο Ισραηλινών εποίκων στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα τις τελευταίες ημέρες και τον αριθμό ρεκόρ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

08:52 Η σημαία του Ισραήλ στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έδωσε εντολή να «ντυθεί» η Ντάουνινγκ Στριτ με τη σημαία του Ισραήλ.

08:45 Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Σικάγο υπέρ της Παλαιστίνης

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Σικάγο υπέρ της Παλαιστίνης. Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση.

08:43 Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε από το Πεκίνο να στηρίξει το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, επέκρινε τη στάση της Κίνας η οποία ζήτησε να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» μετά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ.

«Απογοητεύτηκα πολύ, για να είμαι ειλικρινής, από την ανακοίνωση (…) που δεν έδειξε καμία συμπάθεια ούτε καμία στήριξη προς το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Σούμερ επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

08:30 «Πάνω από 500 στόχοι» επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας

«Πάνω από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (…) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους (σ.σ. θέσεις) των τρομοκρατών της Χαμάς και της (Παλαιστινιακής) Ισλαμικής Τζιχάντ», ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στιγμιότυπο μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

08:24 Παραδοχή Ισραήλ: «Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε»

Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

«Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παλαιστίνιοι έχουν σκαρφαλώσει σε ισραηλινό τανκ που φλέγεται

08:14 Η Πολωνία ξεκινά να απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ

Σύμφωνα με το BBC, η Πολωνία ξεκίνησε να απομακρύνει πολίτες της από το Ισραήλ. 120 άτομα έφτασαν στη Βαρσοβία νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Δύο ακόμα αεροπλάνα με πολίτες αναμένονται να φτάσουν στην Πολωνία τις επόμενες ώρες.

Την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι περίπου 200 Πολωνοί τουρίστες βρίσκονται στο Ισραήλ, ανάμεσά τους και μαθητές.

Περίπου 200 στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση.

08:11 Δώδεκα νεκροί Ταϊλανδοί πολίτες, 11 όμηροι

Η διπλωματία της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον δώδεκα υπήκοοι του βασιλείου έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ από το πρωί του Σαββάτου, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν και ακόμη 11 πιστεύεται πως έχουν απαχθεί.

«Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ», διαβεβαίωσε τον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Μπανγκόκ.

08:07 «Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει λεπτό»

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουν σταματήσει ούτε ένα λεπτό να βομβαρδίζουν σπίτια, όλους τους ανθρώπους, κάθε λίγο και λιγάκι μας έρχονται πτώματα και τραυματισμένοι» αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Τζαμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντή νοσοκομείου στη Γάζα, ο οποίος μίλησε στο MEGA.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:00 Επίθεση με τράκτορα στη Χερσώνα – Πυροβόλησαν τον οδηγό

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας καταγγέλλουν ότι οδηγός τράκτορα επιχείρησε να εμβολίσει στρατιωτικό σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Χεβρώνα και την Κιριάτ Άρμπα στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο επιτιθέμενος ξεκίνησε να κάνει live μετάδοση στα social media, ενώ δέχθηκε πυροβολισμούς από στρατιώτες, όπως αναφέρει η Haaretz.

07:54 Καταγγελίες για χρησιμοποίηση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στη Γάζα. Δείτε χαρακτηριστική ανάρτηση:

07:47 Ασταμάτητος ο βομβαρδισμός στις πόλεις της Γάζας

Ασταμάτητος είναι ο βομβαρδισμός στις πόλεις της Γάζας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Τάρεκ Αμπού Αζούμ, τις προηγούμενες δύο ώρες. Δείτε βίντεο:

Παλαιστινιακές ομάδες έχουν επίσης εξαπολύσει καταιγισμό ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, πρόσθεσε ο ανταποκριτής του αραβικού Μέσου.

07:31 Ασιατικές αερογραμμές ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μια σειρά από ασιατικές αερογραμμές έχουν ακυρώσει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

Η Hainan Airlines, η μόνη κινεζική αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ισραήλ, ακύρωσε τις πτήσεις μεταξύ Σαγκάης και Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, ενώ η Cathay Pacific ακύρωσε επίσης την πτήση της μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Τελ Αβίβ την Τρίτη.

Η Korean Air ακύρωσε την πτήση της μεταξύ της πόλης – λιμάνι Ιντσεόν και του Τελ Αβίβ τη Δευτέρα και δήλωσε ότι το πρόγραμμα πτήσεων από εδώ και πέρα δεν θα είναι σταθερό.

07:14 Wall Street Journal: Ποιος είναι ο ρόλος του Ιράν πίσω από την επίθεση της Χαμάς

Μέλη των ενόπλων ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ αποκάλυψαν πώς σχεδιάστηκε η επίθεση στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στρατιώτες του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς σταματούν όχημα για έλεγχο

07:00 Ισχυρή έκρηξη στη Γάζα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης ρεπόρτερ του BBC

Ζωντανή σύνδεση του ρεπόρτερ Ρούσντι Αμπού Αλούφ από τη Γάζα διακόπηκε από μία ισχυρή έκρηξη.

Διαβάστε και δείτε βίντεο εδώ

06:49 Ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα σκότωσε 19 μέλη της ίδιας οικογένειας

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, κόστισε τη ζωή σε 19 άτομα της ίδιας οικογένειας.

Ο Νάσερ Αμπού Κούτα δήλωσε στο Associated Press ότι μια ισραηλινή βόμβα χτύπησε το σπίτι του γεμάτο με πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Ο ίδιος είπε στο AP ότι η οικογένειά του δεν ειδοποιήθηκε να απομακρυνθεί.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει σπίτια και πολυκατοικίες στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

06:35 Περισσότεροι από 1.100 οι νεκροί μετά από λιγότερο 48 ώρες πολέμου

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Διαβάστε περισσότερα για το τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες εδώ

06:08 Περίπου 100.000 Iσραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στη Γάζα

Για εισβολή στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ. Πάνω από 100.000 στυρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη Λωρίδα.

04:49 Βίντεο δείχνει την αεράμυνα του Ισραήλ να αναχαιτίζει ρουκέτες της Χαμάς

04:30 Νέος συναγερμός για ρουκέτες της Χαμάς κηρύχθηκε στο Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός για ρουκέτες της Χαμάς κηρύχθηκε στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του αργά το βράδυ χθες Κυριακή, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος το πρωί του Σαββάτου με απολογισμό τουλάχιστον 700 νεκρούς.

Ακούστηκαν εκρήξεις στην παραθαλάσσια μητρόπολη, που πιστεύεται ότι στην πλειονότητά τους οφείλονταν σε καταρρίψεις από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Νωρίτερα, ακούστηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας σε κοινότητες νότια του Τελ Αβίβ.

04:12 Σχολείο δέχθηκε απευθείας χτύπημα

Σχολείο που ανήκει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» και υπέστη «πολύ σοβαρές ζημιές» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προχθές Σάββατο, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Το σχολείο, το οποίο «προσέφερε στέγη σε πάνω από 225 ανθρώπους, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές», τόνισε το Γραφείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Κανένας από τους πρόσφυγες που φιλοξενούσε δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, όμως το κτίριο «υπέστη μεγάλες δομικές ζημιές».

Η UNRWA διευκρίνισε ότι προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 73.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους σε 64 από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και αναμένει ο αριθμός τους να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα τουλάχιστον 20 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα, τρία ήταν μαθητές σε σχολεία της UNRWA.

03:50 Ξεκληρίστηκε οικογένεια 19 ατόμων από πυραυλικό χτύπημα του Ισραήλ στη Γάζα

Ένα πυραυλικό χτύπημα στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα σκότωσε 19 άτομα της ίδιας οικογένειας.

Ο 57χρονος Νασέρ Αμπού Κούτα δήλωσε στο Associated Press ότι μία ισραηλινή βόμβα χτύπησε ένα σπίτι που ήταν γεμάτο από γυναίκες και παιδιά, ενώ δεν έλαβαν κάποια προειδοποίηση για να εγκαταλείψουν.

Ο 57χρονο θεώρησε ότι αυτός και η οικογένειά του θα ήταν ασφαλής λίγα μέτρα από ένα σπίτι που είχαν ενημερωθεί ότι θα χτυπηθεί. Έτσι πήρε τους συγγενείς του στο ισόγειο του τετραωρόφου κτιρίου, περιμένοντας ένα χτύπημα στην περιοχή.

Ωστόσο το σπίτι του γείτονα δεν χτυπήθηκε ποτέ, αντίθετα η έκρηξη σημειώθηκε στο δικό του σπίτι, σκοτώνοντας 19 μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και ξαδέρφων του. Από το αεροπορικό χτύπημα σκοτώθηκαν και πέντε γείτονες.

Ο Αμπού Κούτα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι Ισραηλινοί χτύπησαν το σπίτι του. Δεν υπήρχαν ένοπλοι στο κτίριο, λέει χαρακτηριστικά και η οικογένεια δεν είχε ειδοποιηθεί. Δεν θα έμεναν εάν τους ενημέρωναν, προσέθεσε ένας συγγενής του, ο Καλίντ.

«Αυτό είναι ένα καταφύγιο για παιδιά και γυναίκες», είπε ακόμα ο Αμπού Κούτα που είναι σε ακόμα σε κατάσταση σοκ.

«Το σπίτι γέμισε σκόνη. Υπήρχαν μόνο φωνές. Δεν υπήρχαν τοίχοι. Όλα ήταν ανοιχτά», κατέληξε.

03:31 Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πολίτες νεκροί

Μέλη του Κογκρέσου σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος και επικαλείται το CNN ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις στο Ισραήλ σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί πολίτες, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

«Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες» σκοτώθηκαν στην άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δήλωσε χθες Κυριακή Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο αρκετών αμερικανών πολιτών», είπε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας (…) στις οικογένειες όλων όσοι επλήγησαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή.

03:10 Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν «τη σοβαρή και άσχημη κλιμάκωση» από τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν «τη σοβαρή και άσχημη κλιμάκωση» από τη Χαμάς.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως είναι «σοκαρισμένοι από τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες απήχθησαν ως όμηροι από τα σπίτια τους».

«Οι πολίτες και από τις δύο πλευρές πρέπει να έχουν πλήρη προστασία κάτω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος της διαμάχης».

Εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν και τα δύο μέρη να «αποκλιμακώσουν και να αποφύγουν μία αποτρόπαια βία με τραγικές συνέπειες στις ζωές των πολιτών και για τις εγκαταστάσεις».

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να εργαστεί μαζί για να αποτρέψει τη βία που αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη αστάθεια και επέκταση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής και άλλων ένοπλων ομάδων.

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας τη σημασία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τη λύση δύο χωρών.

02:53 Χωρίς κοινή δήλωση έληξε η έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ

Την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ καταδίκασαν αρκετά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τα αντίποινα του Ισραήλ, ωστόσο οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ομοφωνία.

Στην έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο διήρκησε για περισσότερα από 90 λεπτά, τα 15 κράτη μέλη άκουσαν μία ενημέρωση από τον απεσταλμένο για την ειρήνη του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένελαντ.

Διπλωμάτες σύμφωνα με το Reuters ανέφεραν ότι είναι απίθανο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει μία ανακοίνωση για την οποία θα υπάρξει ομοφωνία με τα μέλη στα οποία ηγείται η Ρωσία να θέλουν μία απόφαση που θα επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πέρα από την καταδίκη της Χαμάς.

02:30 Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε βαθύ σοκ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στη χειρότερη αιματοχυσία Ισραηλινών μέσα σε μία ημέρα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948.

Πολλοί περιγράφουν το τραύμα και την κατάσταση παράλυσης μετά τη σφαγή στη μεθοριακή περιοχή κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας ως «την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ». Κάνουν σύγκριση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Θεωρείται ιδιαίτερα συμβολικό το γεγονός ότι η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χαμάς, η οποία κατατάσσεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συνέπεσε με τα 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Και τότε, η υπηρεσία πληροφοριών και η πολιτική ηγεσία απέτυχαν, γιατί αιφνιδιάστηκαν εντελώς από την επίθεση των αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία. Οι επιθέσεις της Χαμάς και οι απαγωγές Ισραηλινών πολιτών προκάλεσαν πόνο σε εκατοντάδες οικογένειες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ