Έντονα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του Ισραήλ και αυτών της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες αμερικανικές πόλεις την Κυριακή (8/10), μετά τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς που είναι σε εξέλιξη.

Στη Νέα Υόρκη, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών των δύο πλευρών κοντά στο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συγκέντρωση μιας μεγάλης ομάδας Παλαιστινίων υποστηρικτών στην Times Square.

Διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης στην Ατλάντα

Αρκετοί ήταν αυτοί που διαδήλωσαν έξω από τα ισραηλινά προξενεία στην Ατλάντα και στο Σικάγο. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ηγήθηκε μιας συγκέντρωσης εβραϊκής κοινότητας για να υποστηρίξει το Ισραήλ σε μια συναγωγή στο Σαν Φρανσίσκο.

Χαρακτηριστική της έκρυθμης κατάστασης η σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον.

Οι διαδηλώσεις και η εμπλοκή των Αμερικανών πολιτικών ηγετών δείχνουν τις εκτεταμένες συνέπειες μιας σύγκρουσης που έχει ήδη ωθήσει τις ΗΠΑ να διατάξουν να αναπτυχθούν ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις σε όλη την χώρα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η αστυνομία περικύκλωσε το συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών καθώς δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν ένα τετράγωνο μακριά, φωνάζοντας και κυματίζοντας σημαίες.

«Όταν η Παλαιστίνη αντιστέκεται, η διασπορά είναι μαζί της»

Μεταλλικά οδοφράγματα τους κράτησαν στα πεζοδρόμια καθώς οι αξιωματικοί προσπαθούσαν να τους χωρίσουν από μια αντίπαλη ομάδα απέναντι από το δρόμο, μερικοί να κυματίζουν ισραηλινές σημαίες.

Καθώς ορισμένοι διαδηλωτές έφευγαν, άνδρες που φώναζαν και κρατούσαν ισραηλινές σημαίες πέρασαν τα οδοφράγματα. Μια σύντομη συμπλοκή ξέσπασε μέσα στο πλήθος, με έναν άνδρα να αφαιρεί μια ισραηλινή σημαία και να την πετάει στο πεζοδρόμιο, όπου οι άνθρωποι την πάτησαν με τα πόδια. Η αστυνομία χώρισε γρήγορα τις δύο πλευρές.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι όταν η Παλαιστίνη αντιστέκεται, η διασπορά ξεσπά μαζί της», είπε ο Munir Atalla, του Παλαιστινιακού Κινήματος Νεολαίας, πριν από τη συμπλοκή.

«Απεχθή και ηθικά αποκρουστική»

Στην Times Square, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν νωρίτερα Παλαιστίνιους υποστηρικτές να συγκεντρώνονται, με οδοφράγματα της αστυνομίας να χωρίζουν το πλήθος από μια φιλο-ισραηλινή ομάδα.

Οι υποστηρικτές της Παλαιστίνης τελικά απομακρύνθηκαν φωνάζοντας «ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη, ζήτω η Παλαιστίνη!» και «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», καθώς τουρίστες και θεατές έβγαζαν φωτογραφίες.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ, καταδίκασε την προγραμματισμένη φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση σε δήλωσή της το βράδυ του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή και ηθικά αποκρουστική». Άλλοι πολιτικοί ηγέτες στη Νέα Υόρκη έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις.

Ατλάντα

Στην Ατλάντα, περισσότεροι από 75 άνθρωποι διαδήλωσαν στο ισραηλινό προξενείο το απόγευμα της Κυριακής, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χαμάς και ζητώντας να σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

«Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν το ισραηλινό απαρτχάιντ», δήλωσε η Natalie Villasana, μέλος του κόμματος Socialism and Liberation. Είπε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα δαπανηθεί καλύτερα για προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι διαδηλωτές υποστήριξαν επίσης ότι οι ενέργειες της Χαμάς δικαιολογούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ.

Σικάγο

Στο Σικάγο, η Πρισίλα Ριντ ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο. Πολλοί κυμάτισαν παλαιστινιακές σημαίες ή φορούσαν keffiyeh, τα ασπρόμαυρα καρό κασκόλ που έχουν φτάσει να συμβολίζουν την παλαιστινιακή αλληλεγγύη. Οι ψαλμωδίες τους, τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά, περιλάμβαναν: «Νετανιάχου θα δεις, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη!».