Σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ισραήλ, βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς στέλνουν μία ομάδα κρούσης που περιλαμβάνει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford καθώς και πολεμικά πλοία υποστήριξης.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου μετακινείται σε θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στη χώρα.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford βρισκόταν στην Ιταλία όπου πραγματοποιούσε γυμνάσια μαζί με το ιταλικό ναυτικό και ετοιμάζεται να μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ καθώς το τελευταίο ετοιμάζει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η πρόσθετη βοήθεια για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη καθ’ οδόν»

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν σε ανακοίνωσή του.

Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, τα οποία θα περιλαμβάνουν μοίρες F-35, F-15, F-16 και A-10. Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ είχαν στείλει ήδη αρκετά από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή σε απάντηση της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην περιοχή από την πλευρά του Ιράν.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δείχνει με αυτές τις κινήσεις να εκπληρώνει τη δέσμευσή του για απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ και για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι Ισραηλινοί θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», είχε πει χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του για τις εξελίξεις στην περιοχή ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκ νέου σήμερα, Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ανακοίνωσε πως η πρόσθετη βοήθεια για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη καθ’ οδόν για τη χώρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί.

Οι δύο ηγέτες όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν να παραμείνουν σε τακτική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και συζήτησαν πώς θα πάρουν πίσω τους αιχμαλώτους που κρατάει η Χαμάς.