Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν επιλέξει να μην σχολιάζουν τα εσωκομματικά των αντιπάλων τους. Δεν έκαναν κανένα επίσημο σχόλιο όταν ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την μη συμμετοχή του στα επόμενα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Το θέμα του Παύλου Πολάκη, ωστόσο, προτού καν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας φτάσει στην επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Χαριλάου Τρικούπη -ο «πολακισμός» αποτελεί ένα από τα σημεία σταθερής κριτικής του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύεται ως διαχρονική διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα.

«Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου», σχολίασαν για την ανάρτηση που απειλεί να δείξει στον Πολάκη την πόρτα της εξόδου από το κόμμα του.

«Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της ΝΔ».

Το ύφος και η νοοτροπία Πολάκη αποτελούσε όντως έναν ανασταλτικό παράγοντα και για ένα προοδευτικό ακροατήριο πασοκικής προέλευσης που ενδεχομένως αυτή την στιγμή εμφανίζεται διχασμένο ανάμεσα στα δύο κόμματα του προοδευτικού χώρου. Αν αφαιρεθεί αυτός ο παράγοντας από την εξίσωση, τι αλλάζει στις σχέσεις των δύο κομμάτων; Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι πολλά. Όχι μόνο γιατί η πειθαρχικού τύπου παραπομπή του Πολάκη θεωρείται «too little too late» εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί θεωρείται πως οι κυρώσεις δεν ήρθαν λόγω της στοχοποίησης δημοσιογράφων και δικαστικών. Η γενικότερη στάση προς την Δικαιοσύνη, αλλά και η κάλυψη του Νίκου Παππά, εξηγούν τα κεντροαριστερά στελέχη, δείχνουν πως μέτρησε περισσότερο η αμφισβήτηση της «γραμμής» Τσίπρα παρά η επίθεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα που «κρεμάστηκαν» σε ψηφιακά μανταλάκια.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας και των όσων συζητούνται στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Πολάκη είναι η ανάρτηση του Μανώλη Οθωνα στο twitter: «Να έχουμε το θάρρος να του το αναγνωρίσουμε. Χθες έκανε το πρώτο μισό (προς το παρόν) βήμα στο μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων που τον χωρίζει από μια σύγχρονη εκδοχή Ευρωπαϊκής Αριστεράς . 41.999(!) μένουν ακόμα… Καλό κουράγιο!». Παράλληλα, και προς την ανάδειξη των διαφορών ανάμεσα στα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανάδειξη των προοδευτικών του προτεραιοτήτων: ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ομάδα επεξεργασίας του προγράμματος θα βρεθούν στο Ηράκλειο την ερχόμενη Πέμπτη, για την ανάδειξη της στρατηγικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.