Την απόσυρσή του από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τη δημόσια υποστήριξη 59 βουλευτών των Τόρις, ωστόσο για να συνεχίσει να διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών και συνεπώς την πρωθυπουργία της Βρετανίας έπρεπε να φτάσει τους 100.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως είχε την υποστήριξη των βουλευτών που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό», καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει πως είχε την υποστήριξη 102 βουλευτών.

Αυτό αφήνει την κούρσα ανοιχτή για τον πρώην καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ηγείται των υποψηφιοτήτων μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, με 144 υποστηρικτές.

Η δήλωσή του

Στη δήλωσή του, στην οποία περιγράφει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, γράφει: «Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός εισηγητή και ενός υποστηρικτή, και θα μπορούσα να θέσω την υποψηφιότητά μου αύριο».

«Υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιτύχω στις εκλογές με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή».

»Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο».