Ήταν Αύγουστος του 1997 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι.

Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε αμέσως τη ζωή της.

Η Νταϊάνα έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα του δυστυχήματος και οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν στο νοσοκομείο, πριν τελικά αφήσει την τελευταία της πνοή. Ο σωματοφύλακας ήταν ο μόνος επιζών.

Διαβάστε επίσης:  Βόμβα μεγατόνων για τη Νταϊάνα: Ηταν έτοιμη να φύγει στις ΗΠΑ

Η αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε γεννηθεί την 1η Ιουλίου του 1961 και είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πρώτο διάδοχο του βασιλικού θρόνου, το 1981. Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους, Ουίλιαμ και Χάρι, όμως ο γάμος τους δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένος.

Η κάποτε χαμογελαστή Νταϊάνα, φαινόταν να έχει χάσει τον παλιό εαυτό της, τα τελευταία χρόνια του γάμου τους. Ο Κάρολος είχε ξανά έρθει πολύ κοντά με την Καμίλα και η ίδια ήταν στο περιθώριο. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει και το 1996 ήταν πλέον ελεύθερη και έτοιμη για μία νέα αρχή.

Την αρχή αυτή της την προσέφερε η μυστική σχέση με τον καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν, τον οποίο είχε ερωτευτεί, όμως μετά από έναν χρόνο η ίδια τερμάτισε την σχέση τους. Τότε, γνώρισε τον Ντόντι Αλ Φαγέντ και όλοι μιλούσαν για έναν κεραυνοβόλο έρωτα, που σύντομα θα οδηγούσε σε έναν λαμπερό γάμο.

Η μοιραία νύχτα και ο σοφέρ με τη μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ

Οι γαλλικές Αρχές διέταξαν έρευνα, η οποία το 1999 απεφάνθη πως ο σοφέρ είχε καταναλώσει ένα… κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ και προκάλεσε την σύγκρουση επειδή οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν τόσο λαοφιλής, που την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι από την συνταρακτική είδηση του θανάτου της και ο θρήνος για την χαμένη «πριγκίπισσα του λαού» ήταν μεγάλος. Η βασιλική οικογένεια όμως, δεν φαινόταν να έχει την ίδια αντίδραση…

Στο άκουσμα του τραγικού δυστυχήματος και στον θάνατο της Νταϊάνα που ακολούθησε, αντέδρασαν με περίσσια ψυχραιμία, σαν να μην είχε συμβεί κάτι. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να επιστρέψει από τις διακοπές που βρισκόταν με τους δύο εγγονούς της στην Σκωτία, καθώς θεώρησε πως αν γυρνούσαν θα ήταν κακό για την ψυχολογία του Ουίλιαμ και του Χάρι.

Όμως ούτε ο Κάρολος, που για 15 χρόνια είχε μοιραστεί την ζωή του με την Νταϊάνα, φάνηκε να συνταράσσεται από το νέο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, βέβαια, δεν «έσβησαν» ποτέ

Πολλοί δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν ακόμη την «επίσημη» εκδοχή, με τις πιο ακραίες φωνές να μιλούν ανοιχτά για σχέδιο εξόντωσης της πλέον αγαπητής Πριγκίπισσας του βρετανικού λαού. Μετά από ένα τόσο ξαφνικό συμβάν και ειδικά αν στην ιστορία εμπλέκεται η βασιλική οικογένεια, οι θεωρίες συνωμοσίας παίρνουν φωτιά. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και για αυτό την δολοφόνησαν.

Η Νταϊάνα πάντως, δεν ήταν έγκυος, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην συνέχεια και μάλιστα η ίδια δεν είχε αναφέρει ποτέ και σε κανέναν κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Επίσης οι φωτογράφοι κατηγορήθηκαν και συνεχίζουν να κατηγορούνται επανειλημμένα για τον θάνατο της Νταϊάνα.

Το ύποπτο λευκό αυτοκίνητο

Η θεωρία πως ένα λευκό αυτοκίνητο Fiat Uno ευθύνεται για το τροχαίο ατύχημα, είναι η πιο διαδεδομένη, ακόμα και 25χρόνια μετά το δυστύχημα. Αρκετοί μάρτυρες υποστηρίζουν πως το είδαν να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα από την σήραγγα και οι μετέπειτα έρευνες που έγιναν στη μαύρη Mercedes, αποδεικνύουν σημάδια πρόσκρουσης με ένα αυτοκίνητο λευκού χρώματος.

Σύμφωνα με την θεωρία, το λευκό Fiat πλησίασε το αυτοκίνητο που επέβαινε η Νταϊάνα και καθώς ο Χένρι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όταν προσπάθησε να το προσπεράσει, συγκρούστηκαν, του ξέφυγε το τιμόνι και προσέκρουσε σε μία από τις κολώνες του τούνελ. Συνεπώς, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως το αυτοκίνητο αυτό ήταν σκοπίμως σταθμευμένο εκεί.

Οι τελευταίες ώρες

Είναι μεσάνυχτα στο Παρίσι και ο Brigadier Charles Ritchie, εργαζόμενος στη Βρετανική Πρεσβεία, περνά έξω από το Paris Ritz Hotel μετά την έξοδο του. Σταματά για να δει γιατί ήταν τόσος κόσμος και φωτογράφοι συγκεντρωμένοι στην είσοδο. Εκεί μαθαίνει ότι στην γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά σκέφτεται να ενημερώσει τους ανωτέρους την επόμενη μέρα το πρωί.

Ο μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Paul Burrell, είχε αναφέρει πως, αν και θα έπρεπε να ενημερώνει για κάθε της ταξίδι, εκείνη συνήθιζε να το κάνει μόνο για τις επίσημες επισκέψεις. Και το ταξίδι στο Παρίσι ήταν προσωπικό.

12.01: Ο σύντροφος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Dodi Fayed, βγαίνει από την σουίτα τους στο Paris Ritz Hotel και ενημερώνει τους σωματοφύλακες του ότι υπάρχει μια αλλαγή στα σχέδια τους. Το ζευγάρι δεν θα έφευγε από την μπροστινή είσοδο του ξενοδοχείου και δεν θα χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητά τους. Ένα σχέδιο που δεν έβρισκε σύμφωνους τους σωματοφύλακές τους…

12.06: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Dodi Fayed φεύγουν από την σουίτα τους στο Paris Ritz Hotel και επιβιβάζονται μαζί με τους σωματοφύλακές τους σε μια μαύρη Mercedes S280. Κανένας τους δεν φοράει ζώνη.

12.18: Η προσπάθεια να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας αποτυγχάνει παταγωδώς. Την μαύρη Mercedes έχουν περικυκλώσει δημοσιογράφοι και εδώ θα τραβηχτεί η τελευταία φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα. «Μην προσπαθήσετε να μας ακολουθήσετε, δεν θα μας φτάσετε», φέρεται να είπε ένας από τους σωματοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

12.20: Ξεκινούν και επιταχύνουν, θέλοντας να αποφύγουν τους δημοσιογράφους. Και στην σήραγγα η μαύρη Mercedes συγκρούεται με ένα λευκό Fiat Uno. Από την σύγκρουση σκοτώθηκαν ο σύντροφος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Dodi Fayed, και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Η Νταϊάνα και ο σωματοφύλακάς της, Rees-Jones, τραυματίζονται σοβαρά.

Στο σημείο τυχαία βρίσκονται, καθώς περνούν με το αυτοκίνητό τους, ο Frederic Mailliez και ο σύντροφός του. Το αυτοκίνητο είχε κοπεί σχεδόν στα δύο θυμάται ο Mailliez. Σταμάτησε το αυτοκίνητό του και πήγε να βοηθήσει.

Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι που φαίνονταν να έχουν πεθάνει και άλλοι δυο βαριά τραυματισμένοι» προσθέτει.

Θανατηφόρο ατύχημα ή πολύ καλά οργανωμένη δολοφονία;

Δεν ξέρουμε αν κάποια από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας αληθεύει, όμως σίγουρα για πολλούς παραμένει μία καλά οργανωμένη και «κουκουλωμένη» δολοφονία και σε καμία περίπτωση ένα απλό ατύχημα, ένα συμπέρασμα που εύκολα το ενισχύουν οι πληροφορίες που έχουμε για το τραγικό βράδυ του ατυχήματος.

Δυστυχώς, η αλήθεια παραμένει ένα μυστήριο, το οποίο θα ερευνάται για πολλά χρόνια ακόμα.