Η Mercedes, πρωτοπόρος σε συστήματα ασφαλείας – τόσο στην παθητική όσο και στην ενεργητική ασφάλεια – ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη , με ένα νέο σύστημα, το οποίο, ουσιαστικά «ξυπνά» τον οδηγό, όταν αντιληφθεί ότι κλείνει επικίνδυνα και όλο και πιο συχνά, τα βλέφαρα του. Το νέο σύστημα αποτελεί μια νέα καινοτομία που αναμένεται να την δούμε στα περισσότερα μοντέλα της φίρμας. Ονομάζεται Microsleep Detection , και στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει – έως να εκμηδενίσει – τις πιθανότητες ο οδηγός να περιέλθει σε κατάσταση «μικρούπνου».

Να σημειωθεί ότι η υπνηλία είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων. Το συγκεκριμένο σύστημα, που ήδη είναι έτοιμο να λανσαριστεί στο πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mercedes,   ενισχύει περαιτέρω την οδική ασφάλεια και θα δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες στα συστήματα υποβοήθησης, κομμάτι της λεγόμενης αυτόνομης οδήγησης.

Attention Assist: Ο …πρόγονος

Το συγκεκριμένο σύστημα, το Microsleep Detection αποτελεί εξέλιξη του συστήματος Attention Assist, που ήυπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα μοντέλα της Mercedes. Και τα δύο συστήματα θα συνυπάρχουν στα συστήματα που προσφέρουν τα καινοτόμα μοντέλα της Mercedes, με το τελευταίο πλέον, να είναι στάνταρ, τόσο στα επιβατικά μοντέλα της όσο και στα ελαφρά βαν, που διαθέτει η γερμανική φίρμα.

Βασική λειτουργία του Attention Assist είναι να ανιχνεύει, μέσω αισθητήρων,  επίμονα σημάδια κόπωσης του οδηγού αλλά και την επαναλαμβανόμενη απροσεξία του οδηγού. Μόλις το συγκεκριμένο σύστημα εντοπίσει ότι ο οδηγός κάνει ασυνήθιστη και ίσως και επικίνδυνη οδήγηση τότε του προτρέπει μέσω ειδικών ηχητικών ειδοποιήσεων, να κάνει μια στάση για διάλλειμα.

Το «Attention Assist» της Mercedes-Benz εξελίχθηκε από τη γερμανική φίρμα πριν από 12 χρόνια και εφαρμόστηκε στα πρώτα της μοντέλα το 2009 ( η τότε Mercedes E-Class ήταν το μοντέλο στο οποίο είχε κάνει την πρεμιέρα του).   Στόχος του συστήματος να αυξήσει την οδηγική ασφάλεια και να συμβάλλει και αυτό στην αποφυγή του στιγμιαίου ύπνου.  Το νέο σύστημα ανίχνευσης μικρο-ύπνου θα προσφέρεται για πρώτη φορά στη νέα EQS. Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, το Microsleep Detection θα μπορεί να ανιχνεύει αν ο οδηγός είναι έτοιμος να κοιμηθεί, αρκεί το όχημα να κινείται με ταχύτητες άνω των 20χλμ/ώρα.  Η λειτουργία του βασίζεται σε μια κάμερα που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό του αυτοκίνητου, ενώ, οι κινήσεις των βλεφάρων του οδηγού μπαίνουν στο στόχαστρο του συστήματος.