Η Ρωσία παραμένει πιστή στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, σχολιάζοντας δηλώσεις του tούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι τύχες του κόσμου δεν πρέπει να αποφασίζονται από μια «χούφτα» νικητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και παραμένει αφοσιωμένο μέλος του Οργανισμού, του Συμβουλίου Ασφαλείας και διατηρεί την αφοσίωση και την πίστη της στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναγράφονται τα πάντα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε πρόσφατα στους ηγέτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συναντηθούν για να συζητήσουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχουν δικαίωμα να υπαγορεύουν τις τύχες του κόσμου, αλλά δεν διεκδικούν κάτι τέτοιο» προσέθεσε, τονίζοντας ότι «διεκδικούν ακριβώς εκείνες τις δικαιοδοσίες, οι οποίες είναι γραμμένες στο Καταστατικό του ΟΗΕ».

Το Καταστατικό του ΟΗΕ αντανακλά, κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, «τη συλλογική βούληση όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας και η ‘πεντάδα’ (σ.σ. των μονίμων μελών) έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο, πρωτίστως για την αποφυγή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης».

«Περισσότερο από 75 χρόνια καταφέρνουμε να το κάνουμε (σ.σ. να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος) και ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας στα νέα παγκόσμια δεδομένα.

«Ναι, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του ΟΗΕ και προσαρμογής του Συμβουλίου Ασφαλείας στις νέες πραγματικότητες», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, διότι «στον κόσμο, ήδη δεν υπάρχουν 50 χώρες, όπως ήταν κατά την ίδρυση του ΟΗΕ, ούτε και 70, όπως ήταν κατά τη διεύρυνση του ΣΑ του ΟΗΕ από τα 12 στα 15 μέλη, αλλά πολύ περισσότερες. 193 είναι μόνο τα μέλη του ΟΗΕ».

Και «φυσικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες απολύτως δίκαια επιμένουν, ώστε η εκπροσώπησή τους να αυξηθεί σε αυτό το διεθνές όργανο του ΟΗΕ», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στο Σότσι στον Εύξεινο Πόντο, μετά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Ομίλου Βαλντάι, όπου και παρευρέθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, «σήμερα στο ΣΑ του ΟΗΕ, την πολιτική της Δύσης εκπροσωπούν έξι αντιπρόσωποι από τους 15 και όταν εκλέγεται στο ΣΑ η Ιαπωνία, τότε προστίθεται μια έβδομη ψήφος στο άθροισμα της δυτικής πολιτικής, η οποία προωθείται μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ», επομένως, κατά τη ρωσική άποψη, «φυσικά, η Δύση δεν χρειάζεται να προσθέσει νέα μέλη στο όργανο αυτό, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν».

Τι είπε ο Ερντογάν

Περιοδεία σε χώρες της Αφρικής πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια – όπως είπε – προώθησης των σχέσεων, «στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές και στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού».

Στην Ανγκόλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του και σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας, που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε πει ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι δηλώσεις Ερντογάν από την Ανγκόλα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών με δικαίωμα αρνησικυρίας στον ΟΗΕ, που τώρα έχουν μόνο Ρωσία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κίνα, προκάλεσαν και ευθέως επικριτικά σχόλια εναντίον του από τη Ρωσία, όπως αυτά του γερουσιαστή, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, ο οποίος προειδοποίησε την ‘Αγκυρα να αποφύγει την υπονόμευση του συστήματος της παγκόσμιας σταθερότητας, πολύ περισσότερο καθώς, όπως τόνισε, η Τουρκία δεν έχει προβεί τις τελευταίες δεκαετίες σε καμία ενέργεια «που να αποσκοπεί σε ειρηνικά επιτεύγματα».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που παραθέτει τις ανωτέρω δηλώσεις, σημειώνει ότι Μόσχα, Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και Πεκίνο έχουν επίσης εκφράσει επανειλημμένα την ιδέα, ότι είναι καιρός να αλλάξει η αρχιτεκτονική τής παγκόσμιας ασφάλειας και έχουν μάλιστα συζητηθεί οι υποψηφιότητες νέων μονίμων μελών του ΣΑ, όπως οι Γερμανία, Βραζιλία, Ινδία και Ιαπωνία.