Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το εναπομείναν κεντροαριστερό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις εξελίξεις για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ειδικά από την ώρα που αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το αρχικό σοκ που προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ – και όχι μόνο – η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, που είχε ως αποτέλεσμα να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος για μία ακόμη θητεία, διαδέχθηκε το μούδιασμα και οι αντιδράσεις για τη «βροχή» υποψηφιοτήτων «κατόπιν εορτής», όπως σχολιάζουν πολλά στελέχη.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η πληθώρα υποψηφιοτήτων «ευτελίζει» τις εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ η κίνηση Παπανδρέου, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μιας δικής του υποψηφιότητας, φαίνεται πως – στην παρούσα συγκυρία για το ΚΙΝΑΛ – δεν προκαλεί τα ρίγη συγκίνησης του παρελθόντος στο άκουσμα του ονόματος «Παπανδρέου», το οποίο πάντα παρέπεμπε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα.

Προς ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του – παρότι οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν για το αντίθετο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη από τη Δευτέρα ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα για τη συγκέντρωση υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία συλλογής 5.000 υπογραφών από τη βάση.

Στόχος αυτή τη φορά δεν είναι η ψήφος από τη βάση, όπως έκανε το 2004 και το 2007, αλλά οι 45 υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (15%), προκειμένου να τις παρουσιάσει στην ΕΔΕΚΑΠ την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Στελέχη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, ανεβάζουν σε 65 τα μέλη του οργάνου, που θα υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινωθούν πια οι προθέσεις του.

Κεραυνοί κατά Παπανδρέου από τον σημιτικό Γ. Φλωρίδη

«Ξαφνικά είδα να ανεβαίνει ένα θεατρικό έργο στην πολιτική σκηνή με τίτλο ‘ενότητα της δημοκρατικής παράταξης’. Το έργο αυτό, το ανέβασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αλλά όχι να το κάνει αυτό προκαλώντας την ιστορική μνήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο κ. Φλωρίδης «έσταξε»… δηλητήριο για τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην αποχώρηση του δεύτερου από το ΠΑΣΟΚ το 2015, αλλά και στη διαγραφή του Κώστα Σημίτη το 2008.

«Όταν έχεις χρηματίσει 25 χρόνια υπουργός σε ένα κόμμα, μετά πρόεδρος και πρωθυπουργός, ένας σεβασμός στην ιστορία του κόμματος αυτού θα επέβαλε τουλάχιστον να μην το διασπάσεις, όπως έκανε το 2015 στην πιο κρίσιμη στιγμή του, απειλώντας το με αφανισμό. Και νωρίτερα, διέγραψε τον επί 8 χρόνια πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη. Όταν έχεις τέτοιο πολιτικό παρελθόν, μπορείς να κατέβεις υποψήφιος, αλλά μην προκαλείς τη μνήμη, λέγοντας ότι παίρνεις πρωτοβουλία για την ενότητα της παράταξης. Δεν είμαστε χρυσόψαρα στη μνήμη», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για «απογοήτευση» και «σύγχυση» στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων για την προεδρία, δίνοντας έμφαση στην «ώρα της πολιτικής», η οποία «θα δείξει εάν αυτό το κόμμα αξίζει να υπάρχει ή όχι. Αυτό θα το δείξουν με τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι πρόεδροι», όπως είπε.

Σε ετοιμότητα τα επιτελεία των υποψηφίων

Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων, οι οποίοι, παρότι δεν έχει επισήμως ανακοινώσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, εκείνοι προετοιμάζονται σαν να τον έχουν ήδη αντίπαλό τους στην «κούρσα» της διαδοχής.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι τουλάχιστον οι πέντε εκ των έξι ενδιαφερομένων δεν σκοπεύουν – και το δήλωσαν ανοιχτά – να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Ο λόγος για τους Ανδρέα Λοβέρδο – που είχε και την πιο «επιθετική» στάση απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, κατατάσσοντάς τον ανοιχτά στους «πρώην» – Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη, αλλά και τον Παύλο Χρηστίδη, καθώς και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Παύλο Γερουλάνο.

Ο μόνος που φέρεται έτοιμος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σε περίπτωση που ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο κ. Παπανδρέου, είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε κάθε περίπτωση, «στοίχημα» αποτελεί τόσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και για τους υπόλοιπους υποψηφίους, η συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές, που θα διεξαχθούν – εκτός απροόπτου – στις 5 Δεκεμβρίου.

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος, προς το παρόν, εάν το όνομα «Παπανδρέου» φέρει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες ή οι πολλές υποψηφιότητες τους κρατήσουν, τελικά, στον… καναπέ.