Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του, όσον αφορά το δικό του ρόλο στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος – με την επίσημη ανακοίνωση να είναι πλέον θέμα 24ώρων.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, είτε αύριο, Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι, καθώς αμέσως μετά αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη, είτε αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μάλιστα, φέρεται να έλαβε τις εγγυήσεις που επιθυμούσε, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, και πλέον αυτό που απομένει είναι να ανοίξει τα χαρτιά του.

Εξάλλου, με ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη συμμετοχή του στην εκλογική αναμέτρηση, κάνοντας λόγο για «νέους αγώνες» – παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι η ανάρτηση δεν σχετίζεται με τις όποιες αποφάσεις του.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη ανάρτηση, ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, έδωσε το «στίγμα» του, μέσα από την φράση που αξιοποίησε, με αφορμή τα 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, χαρακτηρίζοντας την φετινή 18η Οκτώβρη ως «αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Με την στήριξη της Κεντρικής Επιτροπής

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέα πολιτικά ήθη, καθώς εκλέχθηκε πρόεδρος του Κινήματος μέσω μιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήταν εκείνος που πρότεινε να μην ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μόνο τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι δηλώσουν – σε ένα ξεχωριστό μητρώο – «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν τότε ο μοναδικός υποψήφιος, αφού είχε λάβει προηγουμένως το «περίφημο» δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Κώστα Σημίτη, όταν ανήμερα των Θεοφανείων του 2004, ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποδέχτηκε την πρόταση Σημίτη να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, στις επικείμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Έτσι, σε μία πανηγυρική διαδικασία, ο κ. Παπανδρέου έλαβε 1.017.085 ψήφους, έναντι 3.060 λευκών ψηφοδελτίων.

Εν έτει 2021, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πλέον μόνο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

Έτσι, στόχος αυτή τη φορά δεν είναι η ψήφος από τη βάση, αλλά οι 45 υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (15%), προκειμένου να τις παρουσιάσει στην ΕΔΕΚΑΠ την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει τηλεφωνήματα για τη συγκέντρωση υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία συλλογής 5.000 υπογραφών από τη βάση.

Στελέχη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, ανεβάζουν σε 65 τα μέλη του οργάνου, που θα υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Κινήσεις γίνονται και στις τοπικές οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ – του κόμματος που ίδρυσε ο κ. Παπανδρέου, όταν αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ – με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολλά στελέχη, που προέρχονται από τον παραδοσιακό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και είχαν αποφασίσει να στηρίξουν άλλους υποψηφίους, πλέον, τάσσονται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου.

Επικοινωνία με Ανδρουλάκη, Λοβέρδο – Δεν κάνουν πίσω

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Παπανδρέου είχε συζήτηση – με τηλεδιάσκεψη – με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναγνωρίζει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές και να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της παράταξης.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου: «Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι με «καλό μάτι» την παρέμβαση Παπανδρέου και την αναμενόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία λίγων λεπτών, είμαστε συνάδελφοι και για πολλά χρόνια συνεργάτες, αλλά για το θέμα που συνομιλήσαμε, η συζήτηση εξαντλήθηκε γρήγορα».

Και προσέθεσε: «Δεν είπα τίποτα παραπάνω από όσα έχω ξαναπεί πρόσφατα στη Χαλκίδα: Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος. Αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει»…

Παραμένουν και οι Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης

Αμετακίνητος δηλώνει και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του.

Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος φέρεται να το διεμήνυσε και στον ίδιο, κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

Ο κ. Γερουλάνος, δήλωσε ότι συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, έως την Πέμπτη που λήγει η προθεσμία, ενώ έκανε ένα σχόλιο με νόημα για τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, με τεράστια πείρα πολιτική και σε πάρα πολλά θέματα που έχει διαχειριστεί. Προφανώς, ένα κόμμα έχει μόνο να κερδίσει με το να ακούει τις προτάσεις του και να πορεύεται με βάση αυτές», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης, όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και τη διαγενεακή ενότητα της παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω στη μάχη».

Αποσύρεται, πιθανότατα, ο Κεγκέρογλου

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που συναντήθηκε την Δευτέρα στη Βουλή με τον πρώην πρωθυπουργό, φέρεται να είναι ο μοναδικός που θα αποσυρθεί από την εκλογική «κούρσα».

«Ως υποψήφιος πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας. Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει αξία και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Cretalive.gr και αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, o Βασίλης Κεγκέρογλου άφηνε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Λίγο πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε, τόνιζε ότι «μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας», προσθέτοντας  πως «θα επαναξιολογήσει» τη στάση του και τη δική του συμμετοχή.

Σχόλιο με νόημα από τον Βενιζέλο

«Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική, είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του και, ως εκ τούτου, εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία, που κατά το καταστατικό του οργανώνει το ΚΙΝΑΛ».

Αυτά τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα» για την προεδρία του κόμματος και την επικείμενη επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Γιώργου Παπανδρέου.