Συναγερμός έχει σημάνει στη Λευκωσία και στην κυβέρνηση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους για πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από εργοστάσιο της Συρίας και βρίσκεται πλέον λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της Κύπρου.

Προσομοιώσεις με υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει την κατεχόμενη Καρπασία ακόμα και εντός της Τρίτης, αναφέρουν κυπριακά μέσα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, η κηλίδα έχει εξαπλωθεί σε έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα πάντως με τον κύπριο υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, η πετρελαιοκηλίδα έχει μικρό πάχος και θα μπορούσε να εξατμιστεί χωρίς να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις ακτές.

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μαζούτ, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση τούτης της μορφής της ρύπανσης είναι να αφήνεται να εξατμιστεί η συγκεκριμένη μορφής ρύπανσης, διότι πρόκειται για εντελώς επιφανειακή γυαλάδα πετρελαίου» είπε ο κ. Καδής σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Ο υπουργός εκτίμησε δε πως «δεν αναμένεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες περιοχές».

Την περασμένη Τρίτη, συριακά μέσα ανέφεραν ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από δεξαμενή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Μπάνιας, περιοχή που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση.

Την ίδια ημέρα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία γεωσκόπησης Copernicus παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που έδειχναν ότι η κηλίδα είχε έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους έχει ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα τη συνδρομή του σκάφους «Αλεξάνδρεια», το οποίο διαθέτει ειδικό αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.

«Είναι ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, ούτως ώστε αν χρειαστεί να έχουμε την στήριξη και των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης» ανέφερε ο κύπριος υπουργός Περιβάλλοντος.