Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα σε ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, με τον φόβο αναζωπυρώσεων να παραμένει διαρκώς θέτοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το «βόρειο» κομμάτι της φωτιάς, δηλαδή στην περιοχή της Μαλακάσας, και της Σφενδάλης έχει οριοθετηθεί. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές μιλούν για ύφεση και απουσία ενεργού μετώπου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά προτού υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Μαλακάσας, αυτή τη φορά από την κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να την προσεγγίσουν και να την σβήσουν εν τη γενέσει της. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι φλόγες φούντωσαν, ωστόσο δεν φαίνεται να επεκτάθηκαν.

Εκτός ελέγχου σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Αντιθέτως, εκτός ελέγχου παραμένουν οι εστίες σε Άγιο Στέφανο, Πευκόφυτο, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια.

Υπάρχει μια εικόνα σχετικής ύφεσης αλλά ακόμα η κατάσταση κρίνεται πολύ επικίνδυνη υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, επισημαίνουν από την Πυροσβεστική.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

«Έγινε μάχη στους Θρακομακεδόνες, γλιτώσαμε το κάψιμο πολλών σπιτιών»

Για την κατάσταση που επικρατεί στους Θρακομακεδόνες μίλησε στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός.

Η συμβολή επίγειων και εναέριων μέσων ήταν καθοριστική για την έκβαση του πύρινου μετώπου στους Θρακομακεδόνες. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερινός τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφότου πληροφορήθηκε για έλλειψη πυροσβεστικών οχημάτων, επικοινώνησε με τον Αττικάρχη της Πυροσβεστικής και εστάλησαν 10 οχήματα με την παρέμβασή τους να είναι καίρια.

«Εδώ έγινε μια μάχη, γλιτώσαμε το κάψιμο πολλών σπιτιών τελευταία στιγμή. Μίλησα με τον δήμαρχο και μου μετέφερε ότι τα πυροσβεστικά ήταν ελάχιστα. Επικοινώνησα με τον Αττικάρχη της πυροσβεστικής ο οποίος μας έστειλε 10 οχήματα εδώ και άλλα 12 στην Βαρυμπόμπη και σώσαμε πολλά σπίτια» σημείωσε.

Αναφορικά στην καταγραφή των ζημιών, τόνισε ότι για τα σπίτια αρμόδιος είναι ο δήμος και για τις επιχειρήσεις η περιφέρΕια. «Από Δευτέρα το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει η καταγραφή» ανέφερε.

Ως και 6 μποφόρ οι άνεμοι

Την ίδια στιγμή, ενίσχυση των ανέμων αναμένεται σήμερα στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και αναμένεται να φτάσει έως τους 36-37 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ. Πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας, όπου θα υπάρξουν ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες.

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Μυτιλήνη, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Νότια Κρήτη και κατά τόπους σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία και Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.