Αντίστροφα μετρά το Κογκρέσο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

H Βουλή των Αντιπροσώπων –εν μέσω φόβου για νέες ταραχές– έχει συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει το άρθρο παραπομπής του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία (περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη συζήτηση, αναμένεται να περάσει με έναν μικρό αλλά σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικανών να συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά στη θητεία του.

Αυτό θα τον καθιστούσε ως τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που γίνεται απόπειρα απομάκρυνσης του από το αξίωμα δύο φορές.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Τραμπ για δεύτερη φορά, μόλις επτά ημέρες πριν αποχωρήσει επίσημα από το αξίωμά του.

Η ψήφος της πλειοψηφίας του Σώματος για προσβολή θα πυροδοτούσε δίκη στη Γερουσία που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια δίκη θα διεξαχθεί εγκαίρως, προκειμένου να εκδιώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Κόλαφος η Πελόσι

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, κατά την ομιλία της είπε πως όσοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν πατριώτες, αλλά «εγχώριοι τρομοκράτες» που ωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτοί οι εξεγερμένοι δεν ήταν πατριώτες. Ήταν εγχώριοι τρομοκράτες και πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη» δήλωσε η Πελόσι.

«Αλλά δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Τους έστειλαν εδώ, τους έστειλε ο πρόεδρος» για να πολεμήσουν.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Τραμπ κίνδυνο για τη χώρα. «Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτή την ένοπλη εξέγερση εναντίον της χώρας. Πρέπει να φύγει, αποτελεί κίνδυνο για το έθνος που όλοι αγαπάμε».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο Τραμπ «επανειλημμένα» είπε ψέματα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και αμφισβήτησε τη δημοκρατία. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία, μια συνταγματική λύση που θα διασφαλίσει ότι η δημοκρατία θα είναι ασφαλής από αυτόν τον άνθρωπο».

Δείτε live τη συνεδρίαση: