Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν σκοπεύει να παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και η ανακοίνωση αυτή μόνο λύπη δεν προκάλεσε στον διάδοχό του. Μάλιστα ο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο ανίκανους προέδρους των ΗΠΑ ενώ αντιθέτως για τον Μάικ Πενς, ο οποίος διαχώρισε τη στάση του από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Κογκρέσο, είπε πως είναι καλοδεχούμενος στην λαμπρή τελετή.

Ετσι ο Τραμπ, που προκάλεσε τα πιο απεχθή αισθήματα σε όλο τον κόσμο μετά την απροκάλυπτα πραξικοπηματική επίθεση στο Κογκρέσο που βάφτηκε με το αίμα πέντε ανθρώπων, θα γινει σε λίγες μέρες ο 4ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δεν θα παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον διάδοχό του.

Ανακοίνωσε λοιπόν μέσω twitter ότι δεν θα πάει στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

«Σε όλους όσοι ρωτούν δεν θα παραστώ στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου», έγραψε στην ανάρτησή του

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση που έλαβε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον απερχόμενο πρόεδρο για τα έκτροπα στο Καπιτώλιο.

«Αυτό είναι καλό» σχολίασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι «καλοδεχούμενος» στην τελετή.

Ενας από τους πιο ανίκανους προέδρους των ΗΠΑ

«Είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία συμφωνούμε εμείς οι δύο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας για τον Ντόναλντ Τραμπ και την απόφαση του να μην παραβρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του, στις 20 Ιανουαρίου.

«Καλύτερα, έχει ξεπεράσει ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες μου για εκείνον. Είναι μια ντροπή για την χώρα, μας έχει ντροπιάσει σε όλο τον πλανήτη. Δεν αξίζει, δεν αξίζει να κατέχει αυτό το αξίωμα», ξέσπασε ο Μπάιντεν και χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν από τους πιο ανίκανους προέδρους στην ιστορία της Αμερικής.

Έχω εμπιστοσύνη στην Μυστική Υπηρεσία

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία ότι θα φροντίσει να διεξαχθεί «με ασφάλεια» η τελετή της ορκωμοσίας.

Άλλοι τρεις πριν από αυτόν

Είναι ο 4ος απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν παρίσταται σε ορκωμοσία του διαδόχου του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι προηγούμενοι τρεις ήταν οι Τζον Άνταμς το 1801, Τζον Κουίνσι Άνταμς το 1828 ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και Άντριου Τζόνσον. Τότε ο απερχόμενος Πρόεδρος Άντριου Τζόνσον αρνήθηκε να ταξιδέψει με την ίδια άμαξα με τον νέο Πρόεδρο Οδυσσέα Γκράντ.

Είναι λοιπόν ο πρώτος απερχόμενος Πρόεδρος που αρνείται να παραστεί στην ορκωμοσία από το 1869 δηλαδή μετά από 152 χρόνια.

Αυτό το οποίο λέγεται είναι ότι πιθανότατα θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο στις 19 Ιανουαρίου και θα μεταβεί στην Φλόριντα. Και σημαίνει ότι δεν θα είναι εκεί όπως ήταν για τον ίδιο ο Μπαράκ Ομπάμα για να υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν.

Ποιοι θα είναι

Στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν θα είναι παρόντες οι τρεις εν ζωή πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα. Βέβαιο είναι ότι θα ήθελε να παραστεί και ο Τζίμι Κάρτερ αλλά λόγω ηλικίας δεν είναι σε κατάσταση να ταξιδέψει.

Σύμφωνα με το 20ο άρθρο του Συντάγματος η θητεία του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου.