Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away σήμερα, με την αγορά να «ανεβάζει» ρολά, με την ελπίδα ότι θα «σωθεί» η εορταστική περίοδος και τους καταναλωτές να καλούνται να υιοθετήσουν έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο για να πραγματοποιούν τα ψώνια τους.

Δειλά δειλά οι πρώτοι πελάτες βγήκαν στις αγορές με σκοπό να παραλάβουν αυτά που παρήγγειλαν σήμερα το πρωί. Τα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα για πρώτη φορά ανέμεναν τους πελάτες στις εισόδους, έχοντας την παραγγελία τους, αλλά και το POS προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Ωστόσο, η αγορά ήταν σήμερα, μάλλον μουδιασμένη. Στις 12 το μεσημέρι στην καρδιά του λιανεμπορίου, στην Ερμού, η κίνηση ήταν περιορισμένη, λίγοι ήταν και οι καταστηματάρχες που περιμένουν τους τους πρώτους πελάτες ύστερα από περίπου ένα μήνα. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι καταναλωτές επίσης λιγοστοί. Και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν καταναλωτές που προτίμησαν να κάνουν την αγορά μέσω e-shop.

Οι έμποροι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους στο κατά πόσο η μέθοδος του click away θα μπορέσει να σώσει την παρτίδα του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Οι καταστηματάρχες θεωρούν το click away ως ένα βήμα προς μια μερική κανονικότητα, καθώς θα αποφορτιστούν και οι μεταφορικές εταιρείες που έχουν «φρακάρει» λόγω του τεράστιου όγκου των παραγγελιών

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα του click away, και τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, αρκεί να έχουν ειδικό σημείο πώλησης σε χώρο εξωτερικώς του εμπορικού κέντρου.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες στα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι πλέον πυρετώδεις, καθώς καθ’ όλο το διάστημα των Χριστουγέννων, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι ριζικά διαφορετικός και θα πρέπει όλοι να το συνηθίσουμε.

Με το click away δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, είτε προβαίνοντας σε τηλεφωνική παραγγελία από το κατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του click away, ο πολίτης οφείλει να στείλει SMS κατ’ εξαίρεση μετακίνησης (κωδικός 2) στο 13033, προκειμένου να μεταβεί στο κατάστημα και να παραλάβει τα ψώνια του.

Click away: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε

  1. Επιλέγεις το κατάστημα από το οποίο θέλεις να αγοράσεις το προϊόν.
  2. Διαλέγεις πώς θα εξοφλήσεις την παραγγελία σου. Υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτος τρόπος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Δεύτερος τρόπος η πληρωμή μόνο με πιστωτική κάρτα έξω από το κατάστημα κατά την ώρα παραλαβής του προϊόντος.
  3. Με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, λαμβάνεις ένα SMS στο κινητό το οποίο πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παραγγελίας (σ.σ άλλα μαγαζιά επιλέγουν και το email). Με δεύτερο SMS καλείσαι να επιλέξεις μέρα και ώρα για την παραλαβή του προϊόντος (μέσα στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων: Δευτέρα έως Σάββατο αλλά και Κυριακή καθώς επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κάτι βέβαια που εξαρτάται από την επιλογή της κάθε επιχείρησης. Με επιλογή της ώρας και της ημέρας, αποστέλλεται επιβεβαιωτικό μήνυμα το οποίο αποτελεί και το “έγγραφό” για την νόμιμη μετακίνηση στο κατάστημα. Προσοχή όμως σε αυτό το βήμα: Δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις θα δίνουν το δικαίωμα στον πελάτη να επιλέξει εκείνος την ώρα και την ημέρα. Μπορεί το ίδιο το κατάστημα (για λόγους προγραμματισμού) να ορίσει το ραντεβού.
  4. Επισκέπτεσαι στο κατάστημα στην συμφωνημένη ημερομηνία και ώρα για την παραλαβή του προϊόντος. Πρέπει να έχεις μαζί σου το SMS που πιστοποιεί την συναλλαγή αλλά και να έχεις αποστείλει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033. Μεγάλες αλυσίδες, θα σηματοδοτήσουν συγκεκριμένα σημεία προκειμένου μπροστά στο κατάστημα (σ.σ ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές διαφημίσεις) προκειμένου να τηρείται η σειρά η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 9 άτομα.
  5. Πρέπει να γνωρίζεις τους τέσσερις βασικούς κανόνες του click away:
  • Το χρονικό περιθώριο που έχεις για την μετακίνησή σου προς το κατάστημα της επιλογής σου είναι μια ώρα πριν από την αναγραφόμενη ώρα παραλαβής στο κατάστημα και μια ώρα μετά.
  • Στις ουρές έξω από το κατάστημα, θα επιτρέπονται έως 9 άτομα με τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο.
  • Πρέπει να στείλεις SMS στο νούμερο 13033 για την μετακίνησή σου προς το κατάστημα της επιλογής σου
  • Δεν επιτρέπει να μπεις στο κατάστημα, δεν επιτρέπει συνοδός κατά την παραλαβή της παραγγελίας. Μόνο ένα άτομο ανά παραγγελία.

Γεωργιάδης: Τέλος το click away αν υπάρξει συνωστισμός

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στη δυτική Αττική και τους κινδύνους που φέρνει το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η πρώτη μέρα της παράδοσης εκτός κύλισε εξαιρετικά ικανοποιητικά. Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν χιλιάδες παραγγελίες που εκτελέστηκαν σήμερα. Ο πιο βασικός μας στόχος που ήταν να αποφορτίσουμε τους ταχυμεταφορείς, φαίνεται πως επετεύχθη. Πολλά μικρά καταστήματα έκαναν κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να πουλήσω ότι μπορεί να ισοφαρίσουν τον κανονικό τους τζίρο», πρόσθεσε για την πρεμιέρα του click away.

«Τα εμπορικά κέντρα δεν λειτουργούν, όπως είχαμε πει. Δεν μπορεί κάποιος να μπει στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. Εφόσον πρόκειται όμως για ραντεβού με ένα πελάτη, για τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα υπόλοιπα καταστήματα παραδίδοντας στο δρόμο, σε έναν εξωτερικό χώρο, πάντα με ραντεβού και σε συγκεκριμένο χρόνο. Δε θέλαμε να ευνοήσουμε τα μεν ή τα δε καταστήματα», είπε ο ίδιος αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.