Χαρακτηριστικά «υβριδικού πολέμου» επιχειρεί να δώσει σταδιακά η Τουρκία στη διαρκώς κλιμακούμενη «εκστρατεία προκλήσεων», η οποία ξεκίνησε με το άνοιγμα των συνόρων στον Εβρο στις 28 Φεβρουαρίου και την καθοδήγηση προσφύγων και μεταναστών – κυρίως – να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το σχέδιο αξιοποιεί στο μέγιστο τον ανθρώπινο πόνο μέσω της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, με την οργανωμένη προπαγάνδα και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων να έχουν κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία και όξυνση του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο για την παρακολούθηση των fake news. Ο Εβρος θυμίζει «καζάνι που βράζει» και είναι έτοιμος να εκραγεί. Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται από τις τουρκικές Αρχές σε προσπάθειες να διασχίσουν τα σύνορα, ενώ όσοι επιχειρούν να επιστρέψουν ύστερα από μια αποτυχία βρίσκονται σε ακόμα δυσχερέστερη κατάσταση καθώς η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι δεν τους δέχεται πίσω.

Οπλο εκβιασμού

Ανθρωποι απελπισμένοι, που συνειδητοποιούν την απάτη και τον εγκλωβισμό, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τούς αξιοποιεί ως ένα «υπερόπλο» στην προσπάθειά του να εκβιάσει την Ευρώπη, τόσο για νέα κονδύλια, για τη διαχείριση του Προσφυγικού, όσο και για την προώθηση των τουρκικών διεκδικήσεων στην ΕΕ και των σχεδιασμών του στη Συρία. Στο εγχείρημα που εξελίσσεται μέσω μιας επιχείρησης αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, η Αγκυρα επιχειρεί στην εκστρατεία διάδοσης ψευδών ειδήσεων να εκμεταλλευθεί προς όφελός της και την εγκυρότητα διεθνών «κολοσσών» της ενημέρωσης για τη «νομιμοποίηση» της εξαπάτησης και εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

Σκοπός, η Ελλάδα να εμφανιστεί ως θύτης. Ενα κράτος που, σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλείνει τα σύνορα σε πρόσφυγες, αρνείται το άσυλο και «πυροβολεί στο ψαχνό», ακολουθώντας, όπως έχει πει ο Ερντογάν, απέναντι στους ανθρώπους αυτούς τις «πρακτικές των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης»… Τα fake news που διακινούνται έχουν από κακοποίηση μέχρι «νεκρούς» από ελληνικές σφαίρες, που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα και δίνουν έδαφος για όξυνση της κατάστασης, που μπορεί να «ξεφύγει» ανά πάσα στιγμή. Εξέλιξη την οποία δείχνει να επιδιώκει η Αγκυρα. Η παρουσία άλλωστε στην περιοχή ανθρώπων με κουκούλες, που υποκινούν επεισόδια ή είναι πρόθυμοι να αναπαράγουν ιστορίες βασανισμών και αγριότητας, χωρίς βάση, έχει ήδη αποκαλυφθεί.

«Θύμα και οι «Νew Yirk Times»

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές χρησιμοποιούν ανθρώπους οι οποίοι «ντύνονται» τον ρόλο του πρόσφυγα, προκειμένου να παραπλανήσουν έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα των «New York Times» στις 10 Μαρτίου που αναφερόταν σε δήθεν «μυστικά σημεία κράτησης», χρήση πραγματικών πυρών από την ελληνική πλευρά και άλλων ψευδών ειδήσεων. Η εφημερίδα υποχρεώθηκε σε διόρθωση, καθώς ο φερόμενος «σύρος» πρόσφυγας, ο οποίος αποτέλεσε τη μοναδική επώνυμη πηγή των συντακτών, έχει στην πραγματικότητα τουρκικό διαβατήριο.

Το ΥΠΕΞ έχει τεθεί σε επιφυλακή και οι ελληνικές πρεσβείες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν διακινηθεί ψευδείς ειδήσεις από τουρκικές υπηρεσίες, έχουν τεθεί σε επιφυλακή με στόχο να ενημερώσουν καταλλήλως σχετικά με τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας.

Διπλωμάτες άλλωστε διαμηνύουν με νόημα ότι στην Ελλάδα «η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα». Σημειώνουν ωστόσο ότι σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως αυτές που εξελίσσονται στον Εβρο, οι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών ΜΜΕ οφείλουν να «ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουν και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας» ώστε να μην «καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από κακόβουλους διακινητές ψευδών ειδήσεων».