«ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Ενότητα» φέρεται να είναι το επικρατέστερο όνομα που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για να σηματοδοτήσει το μετασχηματισμό του κόμματος, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το MEGA.

Το θέμα του ονόματος παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προχτές Κυριακή κατά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Λευκή επιταγή

Το τεταμένο και σε κάποιες περιπτώσεις επεισοδιακό κλίμα που υπήρξε μεταξύ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και της προεδρικής πλειοψηφίας προκάλεσε εμπλοκή με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να μην προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις όπως αναμένονταν.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο πήρε λευκή επιταγή, καθώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δέχτηκε την προσθήκη στην υπάρχουσα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ και η τελική απόφαση θα παρθεί από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στην οποία συμμετέχουν οι πασογενείς και άλλα στελέχη που δεν ανήκουν στον κομματικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα του ονόματος πάντως ενστάσεις είχαν εγερθεί κυρίως από κάποια στελέχη των «53+» όπως ο Πάνου Λάμπρου, αλλά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το όνομα δεν είναι το μείζον ουσιαστικά κλείνει το θέμα.

Άλλωστε οι αντιπολιτευόμενοι στον κ. Τσίπρα αποδέχτηκαν ότι σε αυτό το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το ελεύθερο να πράξει όπως πιστεύει με την προϋπόθεση να μην γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα με τη συμμετοχή των μελών.

Θα σας εκπλήξει

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον Alpha δεν άνοιξε τα χαρτιά του και απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος.

Κομματικές πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται να μην επιβεβαιώνουν το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Ενότητα», ως το επικρατέστερο για τη νέα ονομασία του κόμματος.

Κληθείς, μάλιστα, να απαντήσει αν το σενάριο ότι θα παραμείνει ο τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε με νόημα ότι «μπορεί να είναι κάτι, το οποίο θα σας εκπλήξει».

«Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Με τόλμη κάνουμε απολογισμό του έργου μας, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όποιος διαφωνεί φεύγει

Από τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Τσίπρα αυτό που ξεχώρισε είναι το μήνυμα που έστειλε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όποιος διαφωνεί …φεύγει!

Μάλιστα σε ερώτηση που του έγινε για το εάν υπάρχει εσωκομματική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: «Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά και τα υγιή κόμματα εμείς όμως έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου πολλές φορές μοιάζει θορυβώδης αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα σχέδιο που δεν αμφισβητείται. Υπάρχει συντροφικότητα και αλληλεγγύη σε πλήρη αντίθεση με τα κόμματα της δεξιάς».

«Στη δεξιά υπάρχει ησυχία και από πίσω λυκοφιλίες. Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουνε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Εγώ έχω περάσει δυο διασπάσεις. Ο Λαφαζάνης είναι ένας έντιμος άνθρωπος αλλά οι πολιτικές μας διάφορες είναι μεγάλες» πρόσθεσε.

Ουσιαστικά η τοποθέτηση αυτή αποτελεί και επίδειξη ισχύος και πυγμής του κ. Τσίπρας προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και επί της ουσίας είναι συνέχεια των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε στο κλείσιμο των εργασιών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να κάνει καθαρό πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και θα προχωρήσει πάση θυσία το πολιτικό του σχέδιο.

Διεύρυνση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι’ αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι μετά από 4,5 χρόνια μεγάλων δυσκολιών, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό «και είπα ότι είναι εντολή μετασχηματισμού σε ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με τις μεγάλες μάζες που έρχονται και το στηρίζουν».