Η οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την Βουλγαρία έγινε επισήμως σήμερα η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ), ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος στην Ουάσινγκτον.

Η Γκεοργκίεβα, που ήταν προηγουμένως γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η μοναδική υποψήφια.

Η θητεία της, διάρκειας 5 ετών, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Αντικαθιστά την Κριστίν Λαγκάρντ, που παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μεγάλες οι προκλήσεις

«Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα έχοντας την επίγνωση των μεγάλων προκλήσεων μπροστά μου», δήλωσε η Γκεορκγίεβα σε ένα δελτίο Τύπου.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις εμμένουν και το βάρος του χρέους αυξάνεται σε πολλές χώρες», πρόσθεσε

«Άμεση προτεραιότητά μου στην ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι να βοηθήσω τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση».

Το who is who της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Κεντροδεξιά πολιτικός, η 66χρονη Γκεοργκίεβα έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατείχε τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας, ενώ αναρριχήθηκε έως τα υψηλότερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη θητεία της στην Τράπεζα έδωσε έμφαση στα θέματα της ισότητας των δύο φύλων και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Γκεοργκίεβα έχει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ προτάθηκε πολλές φορές για κορυφαία αξιώματα.

Για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Πεισματάρα με ατσάλινο χαρακτήρα

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα.

«Δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Γκεοργκίεβα ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Το 2016, η διπλωμάτις που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γ.γ. του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Γκεοργκίεβα καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων με κυριότερες τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει απότομα ταχύτητα.

Η απόσυρση των ΗΠΑ, που έχουν την ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, από μεγάλες πολυμερείς συμφωνίες είναι επίσης κάτι που φέρνει νέα δεδομένα και ορθώνει εμπόδια.

Δεν λείπουν άλλωστε οι επιμέρους κρίσεις σε οικονομίες, όπως αυτή της Αργεντινής, που έχει λάβει δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων, αλλά δεν βλέπει φως στον ορίζοντα.

Το χρίσμα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρχικά τόσο η Βρετανία όσο και αναδυόμενες οικονομίες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν δικούς τους υποψηφίους.

Ωστόσο η Γκεοργκίεβα ήταν τελικά η μόνη υποψήφια της ΕΕ για τη θέση και επομένως η σημερινή ψηφοφορία ήταν ουσιαστικά τυπική.

Η επιλογή της Γκεοργκίεβα δεν ήταν εύκολη υπόθεση και φανέρωσε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενη από τον Μακρόν, η Γκεοργκίεβα κέρδισε τη στήριξη και των υπόλοιπων μελών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.

Έτσι το αξίωμα έμεινε στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει βάσει ενός άτυπου διακανονισμού, που θέλει τους Αμερικανούς να ορίζουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα παιδικά της χρόνια

Η Γκεοργκίεβα γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1953, τη χρονιά που πέθανε ο Στάλιν.

Ο πατέρας της Γκεοργκίεβα, Ιβάν, ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία.

Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της».

Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα γινόταν η «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο συμφοιτητής της Μπόρισλαβ Μπορίσοφ.

Η Γκεοργκίεβα μιλάει άπταιστα ρωσικά.

Ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα την περίοδο 2004-2007 όταν ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία.

Η καριέρα της στον θεσμό αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν είχε αιρετό αξίωμα στη χώρα της.

Οι συμπατριώτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Κομισιόν.

Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Ο διορισμός της προκάλεσε μεγάλη υπερηφάνεια στους στη Βουλγαρία.

Κάποιες εφημερίδες τον χαιρετίζουν ως μια απόδειξη των ικανοτήτων της, αλλά και ως διπλωματική επιτυχία.

«Μόλις πριν από 20 χρόνια, η Βουλγαρία ήταν ανάμεσα στις χώρες εκείνες που είχαν εξασφαλίσει πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ», υπενθύμιζε η μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδα Kapital στις αρχές του μήνα.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)