Η εθνική ομάδα της Κροατίας κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τα τρία ματς στον όμιλο της, κατακτώντας την πρώτη θέση, αλλά παράλληλα και τον σεβασμό πολλών φιλάθλων που απόλαυσαν τον τρόπο παιχνιδιού της «παρέας» του Λούκα Μόντριτς. Μια καλοδουλεμένη «μηχανή» που απέδειξε (ειδικά εναντίον της Αργεντινής) πως έχει τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση.

Οι Κροάτες λοιπόν θα κοντραριστούν το βράδυ της Κυριακής με τη Δανία στο πλαίσιο των 16 της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης κι εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Η Κροατία θα παραταχθεί απέναντι στους Δανούς έχοντας μάθει από τον αποκλεισμό της στο Euro του 2016, στο ματς με την Πορτογαλία. Ενα παιχνίδι στο οποίο οι Κροάτες έχαναν την μια ευκαιρία μετά την άλλη και τελικά έχασαν το ματς από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα πράγματα όμως είναι τώρα διαφορετικά. Οι Κροάτες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει ν’ αποφύγουν στο ματς με τους Δανούς για να μπορέσουν να φτάσουν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Και δεν χωρά αμφιβολία πως ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Κροατίας είναι ο «κακός της εαυτός». Απέναντι στο φαβορί θα βρεθεί ένα ισχυρό αουτσάιντερ. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η Δανία έχει φανέλα με ειδικό βάρος. Μπορεί να μην είναι η ομάδα που ενθουσίαζε σε άλλες (πολύ) παλιότερες διοργανώσεις, ωστόσο είναι ένα σύνολο που όποιος το υποτιμήσει μπορεί να πάθει ζημιά. Είναι προφανές πως η Δανία δεν έχει το παραμικρό άγχος απέναντι στους Κροάτες. Κατάφεραν να προκριθούν στις 16 και κανείς δεν πρόκειται να τους ζητήσει τα ρέστα σε περίπτωση που μείνουν εκτός προημιτελικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Δανοί δεν έχουν φιλοδοξίες. Θα ήταν μεγάλη υπόθεση για την ομάδα του Χαρέιντε να πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα, απέναντι μάλιστα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Στο χέρι τους

Γίνεται βέβαια εύκολα αντιληπτό ότι η Κροατία έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Η μεσαία γραμμή των Βαλκάνιων με Μόντριτς και Ράκιτιτς είναι σε θέση να διασπάσει οποιαδήποτε άμυνα κι αυτό το διαπίστωσαν οι Αργεντινοί στο παιχνίδι του ομίλου, όταν και ηττήθηκε με 3-0 από τους Κροάτες. Είναι λοιπόν δεδομένο πως μιλάμε για ένα ζευγάρι που οι ρόλοι είναι ευδιάκριτοι. Η Κροατία λοιπόν είναι το μεγάλο φαβορί και η Δανία θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη. Το βασικό ζητούμενο για τους Δανούς είναι να περιορίσουν την δράση του Μόντριτς αλλά κάτι τέτοιο είναι εύκολο να το πεις αλλά δύσκολο να το υλοποιήσεις. Το έχουν προσπαθήσει πολλές ομάδες αλλά ελάχιστες το κατάφεραν. Βεβαίως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σταθεί κάποιος και στις ικανότητες που έχει σαν ομάδα η Κροατία, καθώς δεν είναι μόνο ο Μόντριτς και ο Ράκιτιτς. Σίγουρα οι δύο παίκτες που προαναφέραμε είναι τα μεγάλα αστέρια, είναι οι ηγέτες, αλλά στο ρόστερ της Κροατίας υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο τελευταίο ματς του τέταρτου ομίλου, που η Κροατία νίκησε την Ισλανδία με 2-1 έχοντας πολλές αλλαγές στο βασικό της σχήμα.

Η ουσία είναι πως οι Κροάτες έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Αν δεν υποτιμήσουν την Δανία θα έχουν κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου τους. Αν όμως δεν δείξουν την απαιτούμενη προσοχή θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκπλήξεις. Η εξέλιξη του συγκεκριμένου ματς είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση της Κροατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι Δανοί δεν θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν.