Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι οι καταγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με το πρόγραμμα του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα μπορέσουν ν’ αποτιμηθούν μόνο έπειτα από διεξοδική ανάλυση.

«Χρειάζεται να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, να δούμε τα έγγραφα, και πρώτα και πάνω απ" όλα να λάβουμε τη γνωμοδότηση του ΔΟΑΕ (του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ), διότι ο ΔΟΑΕ είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που έχει αναλάβει την επιτήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα», σημείωσε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Βασίζεται σε αυστηρό έλεγχο»

«Αυτό που είδα στα πρώτα δημοσιεύματα είναι ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν αμφισβήτησε τη συμμόρφωση του Ιράν προς τις δεσμεύσεις του βάσει του ΚΟΣΔ (σ.σ.: του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά την επίσημη ονομασία της διεθνούς συμφωνίας), δηλαδή τις δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά το 2015», πρόσθεσε πάντως η Μογκερίνι.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν βασίζεται σε «υπόθεση καλής πίστης ή εμπιστοσύνης», απεναντίας βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μηχανισμούς επαλήθευσης και αυστηρό έλεγχο των γεγονότων, τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

«Ο ΔΟΑΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα 10 αναφορές, με τις οποίες επαλήθευσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις δεσμεύσεις του» βάσει της συμφωνίας, υπενθύμισε η Μογκερίνι.