Την ανάγκη συσπείρωσης εθνικών και κοινωνικών δυνάμεων για την διαμόρφωση ενός μετώπου που θα βγάλει πραγματικά τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης, τόνισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε υπερήφανος για την στρατηγική που εφάρμοσε, γιατί, όπως είπε, έχει γίνει δεκτή, εξ αποτελέσματος, ως η μόνη εφικτή και αληθής και έντιμη εθνική στρατηγική, και σημείωσε:

«Αυτό μας δίνει τι δικαίωμα να λέμε τώρα ότι οι δυνάμεις που είναι πραγματικά δημοκρατικές και έχουν γνήσιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που πρέπει να επωμιστούν την ευθύνη για το μέλλον της χώρας, οι δυνάμεις που πρέπει να αναλάβουν τις μεγάλες πρωτοβουλίες, μετά από εκλογές, όταν θα καταβληθεί το κόστος το πολιτικό αυτής της δραματικής περιόδου, που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2015, αυτές οι δυνάμεις στην πραγματικότητα προσδιορίζονται με κριτήριο αυτή τη στρατηγική, την οποία την παλέψαμε μόνοι μας και μοναχικοί, αλλά στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από όλους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Και, βεβαίως, ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει καταβάλει το κόστος και τα επίχειρα της ανευθυνότητας του, θα κληθεί κι αυτός να μην ανέβει στα κεραμίδια της εύκολης αντιπολίτευσης, αλλά να μετάσχει στην εθνική ευθύνη. Αν αυτοαποκλειστεί η επιλογή του αυτοαποκλεισμού, πρέπει να είναι δική του.

Όπως και δεν έχει καμία λογική η φαντασίωση της μονοκομματικής αυτοδυναμίας, με την οποία δεν πορεύεσαι μέσα σε μια κατάσταση διαρκούς περιδίνησης, η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να οξυνθεί και γι’ αυτό χρειάζεται τέτοια συσπείρωση εθνικών δυνάμεων, αλλά και κοινωνικών, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο το οποίο θα βγάλει πραγματικά τη χώρα από τον φαύλο κύκλο».

«Το βιβλίο αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουμε κάνει και μακάρι να συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο συγγραφέας.

«Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν όχι μόνο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά πρακτική εφαρμοσμένη πολιτική πως μπορούμε στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό και σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέο πλούτο, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που πάντα με κοινωνική ευαισθησία θα νοιαστούν για τους αδύναμους.

Πρέπει πια να ξαναπιστέψουμε στην Ελλάδα που μπορεί να τα καταφέρει, να πιστέψουμε σε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση», συνέχισε και παρατήρησε: «Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα ζούμε μια Ελλάδα εσωστρεφή δήθεν ηρωϊκά διαπραγματευόμενη, αλλά διαρκώς ηττώμενη»

Η μεγάλη πρόκληση της εποχής είναι οι μεγάλες βαθιές τομές, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και ο Γιάννης Μανιάτης συμβάλλει με το βιβλίο του σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

«Ζήσαμε και ζούμε ένα κράτος κομματικό, απίστευτα πελατειακό για δεκαετίες, στο οποίο οι μεταρρυθμίσεις ήταν στη γωνία, απωθημένες.

Κι επειδή, ακριβώς, δεν ήταν ένα κράτος που μπορούσε να κάνει βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, ήταν ένα κράτος που ξέπεσε κιόλας», επισήμανε.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι από τότε που ασχολήθηκε με τα δημόσια πράγματα αυτά έγιναν χειρότερα.

Μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, που βάζει εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις, ενώ ανέφερε και την διαφωνία του για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, λέγοντας πως φέτος απέφερε μόνο 4.000.000 ευρώ από τα 70.000.000 ευρώ που υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι), ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κ.α.