Μετεξεταστέος στη χημεία κινδυνεύει να μείνει ο Παναθηναϊκός όσο επιμένει πως στο κράμα της ποδοσφαιρικής αποτυχίας η κακή διαιτησία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν μπορεί για τα συνεχιζόμενα αρνητικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη (αυτή την Γκαμπάλα θα τη θυμόμαστε για καιρό) ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές να έχουν μικρότερο μερίδιο ευθύνης από ένα διαιτητικό λάθος.
Δεν μπορεί επίσης να συνεχιστεί η τακτική της διαπόμπευσης των ρέφερι. Θα πείτε, βέβαια, πως από την αρχαιότητα υπήρχαν οι θρησκευτικές πομπές όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συμμετέχοντες αντάλλασσαν χονδροειδή αστεία, ενώ αιώνες αργότερα ο επαίσχυντος Νόμος 4000  για τον τεντιμποϊσμό μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Σύμφωνοι. Εδώ όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για γιαουρτώματα.
Ο Παναθηναϊκός αμφισβητεί τη φυσική ροπή του ανθρώπου προς το λάθος. Στο  βιβλίο του «Το θάρρος να αποφασίζεις» (εκδόσεις Διόπτρα) ο κορυφαίος ρέφερι όλων των εποχών Πιερλουίτζι Κολίνα γράφει: «Είναι, λοιπόν, δυνατόν να διευθύνεις ένα παιχνίδι χωρίς να κάνεις λάθη; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι εύκολη: όχι».
Ο Παναθηναϊκός - και όχι μόνο - βλέπει πίσω από κάθε εσφαλμένη απόφαση των ρέφερι δόλο. Πιθανόν να έχει δίκιο. Με τον τρόπο όμως που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι ο αποπροσανατολισμός και η ψυχολογική κατάπτωση των παικτών του, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, πήγαν στην Τούμπα έχοντας καθένας στην πλάτη του από ένα βαρύ σακίδιο «Αρετόπουλο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από