Καθοριστικά γκολ σε τελικούς έχουν σημειωθεί πολλά, όπως του Χαριστέα με την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2004 που αποτελεί τη δική μας ξεχωριστή ανάμνηση.

Ολοι όμως θυμούνται το γκολ του Φαν Μπάστεν στον τελικό της Ολλανδίας με τη Σοβιετική Ενωση για το Euro 1988, πολύ απλά γιατί είναι ένα από τα ωραιότερα όλων των εποχών. Στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σάββατο ο Τσόρι Ντομίνγκες «ζωγράφισε» με ένα εντυπωσιακό γκολ, το δεύτερο του Ολυμπιακού, και «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή αυτό το τέρμα θυμίζουν αξέχαστα γκολ σε ελληνικούς τελικούς Κυπέλλου, που χειροκροτήθηκαν από όλο το γήπεδο.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Ιούνιο του 1976 είχαμε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις όλων των εποχών, όχι μόνο από τις δύο ομάδες (Ηρακλής – Ολυμπιακός 4-4 ύστερα από παράταση, 6-5 στα πέναλτι) αλλά κυρίως από έναν παίκτη.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ «ΒΑΣΙΑ». Ο Βασίλης Χατζηπαναγής σε μια από τις κορυφαίες παραστάσεις της καριέρας του πέτυχε δύο γκολ χάρμα οφθαλμών. Αρχικά όταν άνοιξε το σκορ χορεύοντας όλη την άμυνα του Ολυμπιακού, ξεπερνώντας και τον Παναγιώτη Κελεσίδη, και πλασάροντας στη γωνία της εστίας. Στη συνέχεια στην παράταση όταν έκανε το 3-2, αφού άδειασε από τη δεξιά πλευρά τους αμυντικούς των Ερυθρολεύκων και «εκτέλεσε» τον Κελεσίδη στην κλειστή γωνία.

Από εκεί και πέρα, μπήκαν και άλλα εντυπωσιακά γκολ όπως η λόμπα του Ριβάλντο (το 2-0) στο Ολυμπιακός – Αρης 3-0 στον τελικό του 2005, το τρίτο γκολ του Καστίγιο στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0 που άδειασε όλη την άμυνα της Ενωσης το 2006.

ΚΟΥΔΑΣ. Το τρομερό σουτ του Κούδα με το οποίο ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στον χαμένο τελικό με τον Παναθηναϊκό το 1972 (1-2), το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού από τον Χρήστο Δημόπουλο ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό στον θρίαμβο του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού το 1986 (4-0).

Το σόλο του Βαγγέλη Βλάχου που έκανε το 2-0 στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ το 1983, ο κορυφαίος συνδυασμός των παικτών της Λάρισας Ανταμτσικ – Βουτυρίτσα – Ζιώγα που κατέληξε στο δεύτερο γκολ του τελευταίου (έκανε το 3-1) στο εμφατικό 4-1 της Λάρισας επί του ΠΑΟΚ του 1985.

ΑΝΑΣΤΟ. Το σόου του Αναστόπουλου και το τελείωμα στην κλειστή γωνία του Στεργιούδα, γκολ με το οποίο είχε ισοφαρίσει ο Πανιώνιος στον τελικό θρίαμβο επί της ΑΕΚ (3-1) το 1979. Τρομεροί συνδυασμοί και γκολ που έκριναν τους τελικούς του 1999 (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-0) με το γκολ του Οφορίκουε και του 2004 (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-1) με το γκολ του Κωνσταντίνου που είχε κάνει το 2-1.

Επίσης το τελείωμα του Ντέταρι στο 4-2 επί του ΟΦΗ το 1990, το γκολ του Σκόκο με τον Ολυμπιακό στο 4-4 του 2009 και του Μπεργκ πέρυσι στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ (4-1).