Το περιβάλλον που πληγώνουμε
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ο πλανήτης κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη υπερδραστηριότητα. Οι εικόνες των νικητών του διαγωνισμού περιβαλλοντικής φωτογραφίας που διοργάνωσαν ανεξάρτητοι οργανισμοί περιβαλλοντικής πρακτικής και πλατφόρμες παροχής οπτικού υλικού μαζί με την εταιρεία Nikon το κάνουν αντιληπτό. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες περιβαλλοντικής φωτογραφίας, οράματος για το μέλλον, αποκατάστασης της φύσης, διατήρησης του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος, προσαρμογής στο αύριο. Οι φωτογραφίες που βραβεύθηκαν δείχνουν τη δύναμη που έχουν οι εικόνες στο να ενισχύουν τις παγκόσμιες συζητήσεις για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα, τη διαχείριση αποβλήτων, τις περιβαλλοντικές κρίσεις που προκύπτουν από ανθρωπογενείς παράγοντες.
«Εκρηξη χημικών στο Μπανγκλαντές», Subrata Dey
Sitakunda, Μπανγκλαντές, Ιούνιος 2022: Σε αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων σημειώθηκε έκρηξη χημικών και πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι. Η ανάμειξη χημικών στον αέρα και το νερό είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από την έκρηξη χύθηκαν πλαστικά εμπορευματοκιβώτια στον κοντινό ποταμό, όπου το νερό με τα χημικά εισήλθε στον υδροφόρο ορίζοντα και κατέστρεψε την παροχή γλυκού νερού. Ο Σουμπράτα Ντέι το κατέγραψε.
«Ομορφα αλλά εχθρικά χρώματα στη Γη», Fayz Khan
Λίμνη Μαγκαντί και λίμνη Νάτρον, στην κοιλάδα Ριφτ στην Κένυα, Ιούλιος 2022: Οι δύο λίμνες, που κάποτε αποτελούσαν μια ενιαία λίμνη γλυκού νερού, τώρα μετατράπηκαν σε εξαιρετικά συμπυκνωμένες αλυκές, έντονα αλκαλικές και τοξικές για τις περισσότερες μορφές ζωικής και φυτικής ζωής. Τα φλαμίνγκο που πετάνε πάνω από τις λίμνες αποτελούν εξαίρεση: λόγω της βιολογικής τους σύστασης, τους αρέσει να τρέφονται με τα φύκια που ευδοκιμούν στην επιφάνεια. «Οσο όμορφα και αν είναι τα χρώματα, οι αποχρώσεις σχετίζονται με τα φύκια που αλλάζουν χρώμα καθώς αντιδρούν στα αλκαλικά επίπεδα των λιμνών» σχολιάζει ο φωτογράφος της εικόνας Φάιζ Καν.
«Το περιβαλλοντικό κόστος της μόδας», Muntaka Chasant
Χιλιάδες κομμάτια απορριφθέντων ρούχων της γρήγορης μόδας (fast fashion) ξεβράστηκαν στην ακτή Τζεϊμστάουν στην Ακρα της Γκάνα τον Ιούλιο του 2022. Τα ανεπιθύμητα αυτά ρούχα (που εισάγονται ως μεταχειρισμένα ρούχα κυρίως από βιομηχανικές χώρες) ξεβράζονται τακτικά πνίγοντας τις παραλίες όπου συγκεντρώνονται ψάρια στην πρωτεύουσα της Γκάνα. Ο συντριπτικός όγκος των φτηνών ρούχων μαζικής παραγωγής που καθοδηγούνται από τις τάσεις φτάνουν στη χώρα ως απόβλητα και συνεπώς είναι μη εμπορεύσιμα. Οταν τοποθετούνται σε χωματερές, αποσυντίθενται και εκπέμπουν αέριο μεθανίου, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση, σημειώνει ο Μουντάκα Σασάντ.
«Αμοιβαία βοήθεια μεταξύ ανθρώπου και φύσης», Alex Cao
Το Bau Ca Cai είναι ένα τροπικό φυτό του βάλτου με λευκά άνθη, το οποίο φυτεύτηκε για να λειτουργήσει ως φυσικός κυματοθραύστης για να βελτιώσει το οικολογικό περιβάλλον σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και ανόδου της στάθμης της θάλασσας στο Μπιν Τουάν του Βιετνάμ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο, φωτογραφημένο από τον Αλεξ Κάο, υποστηρίζει τον οικοτουρισμό και συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματος και στη βιώσιμη μείωση της φτώχειας.
«Πλωτή αγορά ξυλείας», Pinu Rahman
Η μεγαλύτερη πλωτή αγορά ξυλείας στο Μπανγκλαντές συμβαίνει στο Μπαρισάλ και στηρίζει τον βιοπορισμό πολλών ανθρώπων, αναφέρει ο φωτογράφος Πίνου Ράχμαν. Δεκάδες βάρκες συνωστίζονται στο ποτάμι, ενώ μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται χωρίς να πατήσει κανείς το πόδι του στη στεριά. Ωστόσο, η έλλειψη βιώσιμου σχεδιασμού αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τις παράκτιες περιοχές, όπου τα δέντρα μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.
«Ασερέντο», Brais Lorenzo Couto
Τη δεκαετία του 1990 το παλιό ισπανικό χωριό Ασερέντο, στο Λόμπιος στην περιοχή της Γαλικίας, είχε θαφτεί από τα νερά του ταμιευτήρα Λιντόσο. Ωστόσο η ιστορική ξηρασία που από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να πλήττει την Ευρώπη αποκάλυψε το Ασερέντο. Στο παρελθόν σε εποχές με ιδιαίτερη ξηρασία τμήματα του χωριού είχαν εμφανιστεί ξανά. Αλλά ποτέ πριν δεν είχαν αναδυθεί οι σκελετοί των ερειπωμένων σπιτιών του Ασερέντο έτσι όπως αναδύθηκαν φέτος. Η παρατεταμένη ανομβρία, ο μεγάλος καύσωνας και η ξηρασία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ισπανία, σημειώνει ο Μπραΐς Λορέντζο Κούτο.
Μεγάλο Βραβείο: «Ο πικρός θάνατος των πουλιών», Mehdi Mohebi Pour
Ο φωτογράφος Μεχντί Μοχεμπί Πουρ έλαβε το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού και αναδείχθηκε «Περιβαλλοντικός φωτογράφος της χρονιάς» για την εικόνα του με τίτλο «Ο πικρός θάνατος των πουλιών». Η φωτογραφία του απεικονίζει μόλις τρία από τα χιλιάδες πουλιά που πέθαναν ανεξήγητα στη λιμνοθάλασσα Μιανκαλέ στο Ιράν και τις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων να συλλέξουν τα πτώματά τους. Η λιμνοθάλασσα Μιανκαλέ είναι βιότοπος της UNESCO και είναι καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πτηνά, φλαμίνγκο, κύκνους, πελεκάνους, γκρίζους ερωδιούς, φασιανούς και ευρασιατικούς τσαλαπετεινούς. Μεταξύ 2020-2021, δεκάδες χιλιάδες πουλιά πέθαναν στον υγρότοπο και η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αιτία ήταν η αφυδάτωση και η παρουσία αλλαντικής τοξίνης. Οι τοπικοί περιβαλλοντολόγοι απορρίπτουν αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι οι θάνατοι μπορεί να συνδέονται με την παράνομη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων από ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

