Ξεκίνησε χθες η μάχη του καλαθιού των νοικοκυριών από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Στο σύνολό τους ανταποκρίθηκαν στη συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης και από νωρίς το πρωί στα καταστήματα είχαν ήδη μπει οιειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που κάθε μια επιχείρηση επέλεξενα φιλοξενήσει στο καλάθι της. Οσο για τους καταναλωτές, η πρώτη μέρα ήταν διερευνητική, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης αντιμετώπισε προβλήματα από το πρωί, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που είχε.

Οι τιμοκατάλογοι

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναρτήθηκαν οι τιμοκατάλογοι από 13 αλυσίδες, ενώ τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» επισημαίνονται με σχετική σήμανση και στα ράφια των καταστημάτων, με τις τιμές που ανακοινώθηκαν χθες να ισχύουν έως και την επόμενη Τετάρτη που θα ανακοινωθεί το νέο καλάθι.  Στη μάχη κατά της ακρίβειας μπήκαν ήδη οι αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, Κρητικός, Μασούτης, My Market, Market in, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης, Lidl, Discount Markt, καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-fresh.gr, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι συναντήσεις με εκπροσώπους και μικρότερων επιχειρήσεων ώστε να ενταχθούν και αυτές στην πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας.

Διαφορετικές πολιτικές

Η πρώτη εικόνα από τα καλάθια που γέμισαν οι αλυσίδες δείχνει τις διαφορετικές πολιτικές που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις, με κάποιες να έχουν επιλέξει κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και κάποιες άλλες να έχουν μοιράσει ισομερώς το καλάθι τους και με επώνυμα είδη. Μάλιστα τα καλάθια των αλυσίδων δεν περιείχαν μόνο τα 51 προϊόντα που απαιτεί η λίστα του υπουργείου, αλλά για ορισμένες πολύ περισσότερα, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα 91 και τα 88 προϊόντα, δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους. Η σύγκριση πάντως μεταξύ των καλαθιών των επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη για τον καταναλωτή, καθώς κάθε καλάθι περιέχει διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, ωστόσο η γκάμα των τιμών είναι μεγάλη.

Από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπος Μελισσινός και ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ επισκέφθηκαν καταστήματα για να δουν από κοντά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού». «Πρώτη μέρα εφαρμογής για το «καλάθι του νοικοκυριού» σήμερα. Διαπιστώνουμε ότι οι αλυσίδες έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε κρίσιμα είδη. Βρήκαμε φρέσκο γάλα με 1,12, βρήκαμε μακαρόνια με 0,62, βρήκαμε ζάχαρη με 0,94, γενικά βρήκαμε πολύ καλές προσφορές», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.