«Οι πρόσφατες απειλές του τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας θυμίζουν τη ρητορική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν μιλά για τον πόλεμο που η χώρα του διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας», σημειώνει σε άρθρο του το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας, RND, αποτυπώνοντας την ανησυχία που υπάρχει στη Δύση για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με ευθύνη της Αγκυρας. Κλιμάκωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα η Αθήνα να παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και να εξετάζει σειρά σεναρίων που θα μπορούσε να υλοποιήσει η Αγκυρα τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο διπλωματίας.  Αλλωστε, όπως επισημαίνουν τόσο διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί αναλυτές, ο Ερντογάν πλέον δείχνει να επιδιώκει να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο για την κλιμάκωση της έντασης. Στόχος εάν χρειαστεί να στηριχθεί το αφήγημα ενός «ατυχήματος» στο πλαίσιο προσπάθειας επιβολής νέων τετελεσμένων. Σε αυτή τη βάση η Αθήνα εξετάζει συγκεκριμένα σενάρια για ένα «επεισόδιο» στο πεδίο.

Το αν ο Ερντογάν θα το επιχειρήσει ωστόσο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, συνδέεται άμεσα με το κατά πόσο θα κρίνει ότι κάτι τέτοιο τού είναι χρήσιμο και σε ποιον χρόνο. Και σε κάθε περίπτωση να μπορεί να δείξει την Ελλάδα ως υπαίτια για την ένταση. Επί της ουσίας, στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται πέντε βασικά σενάρια τουρκικής κλιμάκωσης, διαφορετικής έντασης:

Επεισόδιο με αιχμή το Προσφυγικό. Στο Αιγαίο ή στον Εβρο. Μία νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού από την Αγκυρα δείχνει να προετοιμάζεται ήδη, με τον τούρκο πρόεδρο να καταγγέλλει την Αθήνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και στον ΟΗΕ. Το κλίμα συντηρούν τα τουρκικά ΜΜΕ και ένα επεισόδιο στο Αιγαίο ή ακόμα και ένα σενάριο ανάλογο του 2020 στον Εβρο θεωρούνται ότι είναι στις επιλογές της Αγκυρας.

2 Ενα «ατύχημα» στον αέρα. Η κλιμάκωση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό πάνω από το Αιγαίο, που θα μπορούσε, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, να οδηγήσει σε «ατύχημα». Και για αυτό η τουρκική προκλητικότητα σε αυτό το πεδίο καταγγέλλεται ιδιαίτερα έντονα από την Αθήνα, τονίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί. Ενα πεδίο στο οποίο η Αγκυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει σκηνικό ενοχοποίησης της ελληνικής πλευράς, γεγονός το οποίο η Αθήνα αναγνωρίζει απόλυτα όταν υπογραμμίζει την ανάγκη για «ψυχραιμία».

Επεισόδιο με αφορμή ψαράδες στο Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί παρενοχλήσεις αλιευτικών σκαφών από τις τουρκικές λιμενικές δυνάμεις, με παρέμβαση και των δυνάμεων του ελληνικού Λιμενικού.

Ναυτικός αποκλεισμός ελληνικών νησιών από τουρκικές δυνάμεις με αιχμή το αφήγημα της Αγκυρας περί στρατιωτικοποίησης. Η πλέον ακραία ενέργεια, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, που θα μπορούσε να επιχειρήσει η Αγκυρα και παραπέμπει ευθέως σε πολεμική ενέργεια. Σενάριο το οποίο ωστόσο έχει παρουσιαστεί σε τουρκικά ΜΜΕ ως «επιλογή».

 Αποστολή γεωτρύπανου σε περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ή στην κυπριακή ΑΟΖ, που η Τουρκία περιλαμβάνει στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» παραμένει στην περιοχή της Αττάλειας, ενώ στην ίδια περιοχή αναμένεται να σταλεί και το «Ορούτς Ρέις». Σενάρια τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον μακρινά. Αντίθετα σημειώνεται ότι η Αγκυρα ποντάρει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και εστιάζει τις δυνάμεις της εκεί ενόψει και της 15ης Νοεμβρίου. Στην περίπτωση της Κύπρου, άλλωστε, η στρατηγική της Αγκυρας αποσυνδέεται πολλές φορές από τα Ελληνοτουρκικά.

«Ούτε φοβόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε» δήλωσε για μία ακόμα φορά απέναντι στον «παροξυσμό ρητορικής, απειλών και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» που επιχειρεί η Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Σκάι). Ο Οικονόμου επανέλαβε ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από την ακραία ρητορική και επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν θα παρασυρθεί στον κατήφορο που θέλει να τη σύρει η Αγκυρα χάνοντας την ψυχραιμία της.

Πηγές του Πενταγώνου επαναλαμβάνουν απέναντι στην τουρκική ρητορική ότι η Αθήνα επιμένει στην «ψυχραιμία» και παραμένει σε επιφυλακή. Σημειώνουν ενδεικτικά στο πλαίσιο της διαρκούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα η «Ασκηση Λόγχη» του Πολεμικού Ναυτικού, στο Αιγαίο, στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι με την υποστήριξη υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Μία άσκηση θα συνδεθεί και με τη διακλαδική άσκηση «Αργώ», στην οποία συμμετέχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο.