Δυναμική αναμένεται να είναι και το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών. Η εισηγµένη που παρουσίασε το 2021 ικανοποιητική κερδοφορία, έδειξε και κατά το Α’ Τρίµηνο της φετινής χρονιάς ένα νέο σαφές δείγµα της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, καταγράφοντας αισθητή άνοδο των πωλήσεων κατά 63% και ικανοποιητική κερδοφορία, με τα συγκρίσιμα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα €99 εκατ., αυξημένα κατά 54% σε σχέση με πέρσι.

«Η ενίσχυση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οδήγησαν σε ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας σε όλες μας τις δραστηριότητες και ειδικά σε εξαγωγικές, ή διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ουκρανική κρίση οδήγησε σε αλλαγή πολλών δεδομένων ειδικά για τη περιοχή μας, με τα ΕΛΠΕ να προχωρούν άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία τους και να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι, το λειτουργικό κόστος των ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι επιβαρύνθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 150 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων, αφού τα διυλιστήρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, ο Όμιλος αποφάσισε να μην μετακυλήσει στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. «Είμαστε μία σημαντική εταιρεία στην αγορά και, κατά συνέπεια, θέλουμε η αγορά αυτή να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια», όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ή τις παρενέργειες από την πανδημία και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί πλήρως μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Έχει, δε, δομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την απόφαση της ΕΕ να επισπεύσει την ενεργειακή μετάβαση, αλλά κυρίως με το γεγονός της καθυστέρησης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, τα ΕΛΠΕ προχωρούν με γοργά βήματα σε πολύ σημαντικές τομές, που επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους. Η Διοίκηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετεξέλιξης του Ομίλου, με άξονα το Πρόγραμμα «Vision 2025», έτσι ώστε επιχειρηματικά να διατηρήσει και τα επόμενα 30 χρόνια την ίδια σημαντική θέση και βαρύτητα που είχε κατά την τελευταία εικοσαετία, αλλά και να είναι ενταγμένος μέσα στο ευρύτερο εθνικό σχέδιο μετάβασης στην εποχή της νέας ενέργειας,  βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε θέματα περιβάλλοντος και στηρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν προγραμματιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια επενδύσεις περίπου €4 δισ., με τα μισά να κατευθύνονται για τον εκσυγχρονισμό και την ισχυροποίηση της  υφιστάμενης δραστηριότητας (διύλιση, πετροχημικά, διεθνής εμπορία) και την παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων, ενώ τα υπόλοιπα θα ενισχύσουν την ουσιαστική ανάπτυξη  νέων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοκαύσιμα), προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50%, μέχρι το 2030.

Το πρώτο μεγάλο βήμα του Ομίλου ΕΛΠΕ προς την ενεργειακή μετάβαση επετεύχθη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την δημιουργία του πάρκου Φωτοβολταϊκών ισχύος 204,3 MW στη περιοχή της Κοζάνης. Μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ, για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο με πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh και θα καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους. Στα θετικά του στοιχεία προσμετράται και το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, καθώς η τιμή αναφοράς του έργου είναι κάτω από 58 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή, δεν θα επιδοτείται από την αγορά και τον καταναλωτή, αντιθέτως θα επιδοτεί άλλα έργα Ανανεώσιμων με πολύ υψηλότερες τιμές αναφοράς.

«Είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στην Ελλάδα σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών. Με άξονα το στρατηγικό σχέδιο «Όραμα 2025″ υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε κατά την τελετή εγκαινίων του έργου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι μόλις μέσα σε 18 μήνες τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και αναβάθμισαν το μεσοπρόθεσμο στόχο τους για 1 GW σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2026 και επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW έως το 2030.

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ επενδύει στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, αλλά και νέων «ανανεώσιμων» καυσίμων που δεν θα προέρχονται από ορυκτούς υδρογονάνθρακες και  θα έχουν περιορισμένο, ή μηδενικό αποτύπωμα, ενώ δημιουργεί στην Ελευσίνα «το διυλιστήριο του μέλλοντος» που θα αποτελέσει πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση και κατασκευάζει στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης μονάδα παραγωγής HVO ανανεώσιμου diesel, που θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, στο ζήτημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει εξαγγείλει την δέσμευσή του για την πραγματοποίηση ερευνών στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, για πιθανό εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Με νέα ταυτότητα, εικόνα και ονομασία, που θα ανακοινωθούν έως τις αρχές Αυγούστου, ο Όμιλος θα κάνει ακόμη πιο ευκρινές το πλαίσιο που ήδη ακολουθεί για τη μετάβασή του στη νέα ενεργειακή εποχή, των διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας και των χαμηλών εκπομπών αερίων.