Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στροφή 180 μοιρών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έκανε χθες η βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του «είπα - ξείπα» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ελλάδα. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι εκπρόσωποι της Ντάουνινγκ Στριτ και της βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού αρνήθηκαν ότι προγραμματίζεται συνάντηση με αντικείμενο την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών, έξι μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της UNESCO ότι το Λονδίνο δέχθηκε να προσέλθει σε διάλογο. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ξεκαθάρισαν για πρώτη φορά ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τον νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρήσει αντικείμενα από τη συλλογή του, ενδεχόμενο που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των αριστουργημάτων.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει συμφωνήσει στη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της υπουργού Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια δεν είναι ακριβής: Την περασμένη Τρίτη, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του βρετανού υφυπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον. Η Ελλάδα απεδέχθη την πρόταση και η συνάντηση «πρόκειται να οριστεί σε εύθετο χρόνο», σημείωσε η UNESCO, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καλέσει τη Βρετανία «να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα», αναγνωρίζοντας ότι «η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα τη βρετανική κυβέρνηση». «Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να συζητήσουμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους έλληνες συναδέλφους μας. Ωστόσο, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου, αναμασώντας την «καραμέλα»: «Επομένως, αυτό είναι θέμα που αφορά τους επιτρόπους του Μουσείου. Η πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει».
Η ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΙΤ. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η δήλωση αξιωματούχου της Ντάουνινγκ Στριτ στα «ΝΕΑ» ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας, το οποίο θα αποτελούσε «κλειδί» για τον επαναπατρισμό των θησαυρών. «Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται διά νόμου να παραχωρεί αντικείμενα. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον επίμαχο νόμο». Είναι η πρώτη φορά που βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα Γλυπτά. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει «σίγουρος ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα, εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων». Οπως είναι γνωστό, ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την εκχώρηση εκθεμάτων, εκτός εάν πρόκειται για αντίγραφα αντικειμένων που βρίσκονται ήδη στη συλλογή ή εάν κριθούν «ακατάλληλα». Σε περίπτωση τροποποίησης του νόμου από τη βρετανική Βουλή, η επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Με τη νέα δήλωσή τους στα «ΝΕΑ», οι Βρετανοί καθιστούν εύγλωττα σαφές ότι όχι μόνο (δήθεν) δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να δώσουν τα Γλυπτά. «Δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή στη θέση μας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καμία αλλαγή στη φύση της επίσημης επικοινωνίας μας με την Ελλάδα για το θέμα. Οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στη συλλογή τους» κατέληξε ο αξιωματούχος.