Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Τζο Μπάιντεν ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος μια οικονομική ατζέντα αντίστοιχη ενός New Deal που όχι μόνο θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας - η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει μισό εκατομμύριο ζωές στις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει ανεργία που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης -, αλλά και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων ανισοτήτων που έφερε στην επιφάνεια.
Επειτα από μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το πρώτο σημαντικό νομοθέτημά του, το σχέδιο με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας - ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που απολαύει ευρείας αποδοχής στους πολίτες. Και ακολουθεί η επόμενη μεγάλη πρόκληση: ένα σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που φθίνουν - μια επένδυση για το μέλλον. Ενα νομοσχέδιο που θα αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των υποδομών θα φέρει την επιθυμία του προέδρου για διακομματική συμφωνία απέναντι στην υπόσχεσή του να προωθήσει προοδευτικές οικονομικές πολιτικές που θα διαμορφώσουν την κληρονομιά του. Με πολύ μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν δεν έχει χώρο για λάθη εάν θέλει να επιτύχει.
Θεωρητικά, οι υποδομές είναι ένας τομέας όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί μπορούν να βρουν κοινό τόπο. Η επιδιόρθωση γεφυρών, δρόμων και ευρυζωνικών δικτύων αποδεικνύεται ότι ενώνει τους Αμερικανούς και τους εκλεγμένους ηγέτες τους. Ομως δεν υπάρχει συμφωνία για το εύρος ενός τέτοιου πακέτου. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την προσπάθεια για τις υποδομές ως έναν οικονομικό οδικό χάρτη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναζωογόνησης της βιομηχανίας, λέγοντας ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη κινητοποίηση των δημόσιων επενδύσεων από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών θα προβλέπει δαπάνες ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να γίνει η αμερικανική οικονομία πιο βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, κυρίως με την Κίνα, και να περιορίσει τις ανισότητες. Φιλόδοξες επενδύσεις θα γίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην οικιστική πολιτιστική, στα ηλεκτρικά οχήματα και στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης ώστε να μην εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα έως το 2035. Χρηματοδοτημένη από ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων σε εταιρείες και εύπορους πολίτες, η ατζέντα του υπόσχεται να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Από την αρχή της πανδημίας ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα η οποία επίτηδες απηχεί το όραμα του Φράνκλιν Ρούζβελτ. Το πρόγραμμα New Deal του Ρούζβελτ βοήθησε να βγει η Αμερική από τη Μεγάλη Υφεση και ουσιαστικά μεταμόρφωσε τον ρόλο της κυβέρνησης στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο νέος πρόεδρος θέλει να επαναλάβει κάτι ανάλογο, τονίζοντας πως τώρα είναι η στιγμή να «κάνουμε πολλά» και πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να γίνουν λιγότερα και όχι περισσότερα.