Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στη μικρή οθόνη είναι ο Σον Μέρφι. Ενας νεαρός χειρουργός με αυτισμό και σύνδρομο Savant, που θέτει τα ιδιαίτερα ιατρικά του χαρίσματα στην υπηρεσία του νοσοκομείου St Bonaventure. Οταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, μαζί με τους τηλεοπτικούς του συναδέλφους ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν τους ασθενείς τους. Στην πραγματική του ζωή, ωστόσο, ο Φρέντι Χάιμορ, ο πρωταγωνιστής της σειράς «The Good Doctor», πέρασε αρκετούς μήνες περιορισμένος στο σπίτι του στη Βρετανία. Η δημοφιλής σειρά του δικτύου ABC, που στη χώρα μας προβάλλεται από τη Nova, επιστρέφει με τέταρτο κύκλο και ο χαρακτήρας του Χάιμορ βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Ως ένα κατεξοχήν ιατρικό δράμα, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορές στη νόσο που πλήττει όλον τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Θέλοντας λοιπόν να τιμήσει το ιατρικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή, αφιερώνει τα δύο πρώτα επεισόδια της σεζόν στις ρεαλιστικές ιστορίες κορωνοϊού στο τηλεοπτικό νοσοκομείο.
Ησασταν μία από τις πρώτες παραγωγές που επέστρεψαν στα γυρίσματα. Τι πρωτόκολλα ασφαλείας είχατε;
Μας έκαναν τεστ κορωνοϊού τρεις φορές την εβδομάδα, όλοι φυσικά κρατούσαν τις αποστάσεις, φορούσαν μάσκες διαρκώς μέχρι και την τελευταία στιγμή που έμπαιναν να γυρίσουν τη σκηνή τους. Oι άνθρωποι είχαν επίγνωση της κατάστασης και θα ήταν λάθος να πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Νομίζω ότι όλοι στο σετ φοβούνται όπως όλοι μας στην καθημερινότητά μας τώρα και δεν είναι ότι ο ιός εξαφανίστηκε ή έφυγε από εμάς κάπως. Ομως αισθανόμαστε και τυχεροί που επιστρέψαμε στα γυρίσματα, επιστρέψαμε στη δουλειά και μπορούμε να πούμε αυτές τις ιστορίες.
Κάποιοι τηλεθεατές παραπονέθηκαν για τα επεισόδια του κορωνοϊού γιατί δεν ήθελαν να βλέπουν την πραγματικότητα. Εσύ πώς αισθάνεσαι γι' αυτό;
Ηταν κάτι που γνωρίζαμε από την αρχή. Τα δύο πρώτα επεισόδια όντως εστιάζουν στην πανδημία. Στα υπόλοιπα όμως της σεζόν προχωράμε σε άλλες ιστορίες. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να μην πούμε αυτές τις ιστορίες στην αρχή, γιατί ήταν απαραίτητο να τιμήσουμε το αληθινό υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή, κάθε μέρα πηγαίνουν στη δουλειά τους και εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο για να σώσουν όλους μας. Νιώθαμε πως είχαμε μια ευθύνη να δείξουμε τον ηρωισμό και τη γενναιότητά τους τους τελευταίους μήνες. Νομίζω πως ένας από τους λόγους που στο κοινό άρεσε το «Good Doctor» είναι ότι έχει ένα μήνυμα ελπίδας και ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι σε αυτά τα επεισόδια να δώσουμε μικρές στιγμές αισιοδοξίας. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές μπορούμε να βρούμε αυτά τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν. Κι αυτό είναι ένα ταξίδι που όλοι μας θεωρούσαμε δεδομένο, αλλά τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι είναι ιδιαίτερο, όπως μια αγκαλιά από έναν φίλο ή ένα μικρό δείπνο με μια ομάδα ανθρώπων. Αυτά τα πράγματα μπορούν να είναι μαγικά κι όταν η ζωή είναι πολύ χαοτική ξεχνιούνται. Πέρα από τα επεισόδια της πανδημίας νομίζω πως ένα από τα καλύτερα στοιχεία της σεζόν είναι πως ξεκινάμε να βλέπουμε τον Σον ως αφεντικό, υπεύθυνο για τους άλλους. Νέοι ειδικευόμενοι έρχονται και ο Σον πρέπει να τους φροντίσει και θα υπάρχουν συναισθηματικές στιγμές όπου νέοι άνθρωποι θα έχουν την εμπειρία του να χάσουν έναν ασθενή για πρώτη φορά και ο Σον θα είναι εκεί γι' αυτούς. Να τους κάνει μια αγκαλιά, να τους υποστηρίξει και να είναι εντάξει για την επόμενη ημέρα.
Πώς υποδύεσαι έναν άνθρωπο µε αυτισµό;
Ηταν πολύ σημαντικό για εμάς από την αρχή να δείξουμε τον αυτισμό όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Κάναμε πολλή έρευνα, είχαμε συμβούλους μαζί μας από την αρχή μέχρι σήμερα, προσωπικές ιστορίες από την καθημερινή μας ζωή ανθρώπων με αυτισμό που μας ενέπνευσαν να κάνουμε αυτή τη σειρά. Την ίδια στιγμή γνωρίζαμε πως ο Σον δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει όλους όσοι έχουν αυτισμό, με τον ίδιο τρόπο που ένας τυπικός πρωταγωνιστής τηλεοπτικής σειράς δεν αντιπροσωπεύει όλους τους τυπικούς ανθρώπους του κόσμου. Κρατήσαμε αυτή την ισορροπία και ελπίζουμε πως το να βλέπουμε τον Σον στη μικρή οθόνη θα γίνει η αρχή για μια συζήτηση για τον αυτισμό.
Υστερα από τέσσερις σεζόν που παίζεις τον γιατρό, τι έχεις πραγµατικά µάθει για την ιατρική;
Νομίζω πως αυτό που πραγματικά έχω μάθει αφορά την πανδημία και είναι μια μεγάλη εκτίμηση για όσα περνάνε οι γιατροί. Ο ηρωισμός τους αυτούς τους τελευταίους μήνες με κάνει να νιώθω τυχερός που παίζω έναν απ' αυτούς στην τηλεόραση. Ακόμα και τα απλά πράγματα που δεν τα σκέφτεσαι μέχρι που είσαι εκεί, όπως όταν είσαι σε μια σκηνή στο χειρουργείο και κάνεις ότι χειρουργείς, στέκεσαι στα πόδια σου σε μια πιθανόν άβολη στάση για αρκετές ώρες. Και μετά συνειδητοποιείς, μιλώντας στις πραγματικές νοσοκόμες που είναι εκεί και μας βοηθούν, ότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να διαρκέσουν και 12 ώρες ορθοστασίας, προσπαθώντας να σώσεις κάποιον. Γενικώς συνειδητοποίησα την πραγματικότητα των γιατρών κι αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που τους έχουμε.
Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με τα βασικά;
Νομίζω πως θα ήμουν πολύ κακός αν προσπαθούσα να βοηθήσω κάποιον στην πραγματικότητα. Γιατί όπως κάνουμε σκηνές δεν μαθαίνουμε να κάνουμε πραγματική εγχείρηση, αλλά προσποιούμαστε πως την κάνουμε. Δεν κόβουμε αληθινά σώματα, κόβουμε props που δίνουν, φαντάζομαι, μια διαφορετική αίσθηση. Αισθανόμαστε ότι έχουμε μια ψεύτικη εξοικείωση με την ιατρική γνώση και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς λάθος η πρακτική που ακολουθούμε στον φακό. Συνηθίσαμε να μιλάμε με όρους για τους οποίους ξέρουμε λίγα πράγματα. Με τον καιρό αρχίζεις να θυμάσαι κάποια πράγματα και σταδιακά χτίζεις ένα λεξιλόγιο το οποίο τουλάχιστον μπορείς να προφέρεις.