Ο Μαρτίνς άφησε την πρώτη αγάπη του, τη Φεϊρένσε, το 1994 και έφυγε για την Γκιμαράες. Εναν χρόνο μετά ήρθε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Και η καταξίωση: το 1998 αγωνίστηκε για μία και μοναδική φορά με τα χρώματα της Εθνικής Πορτογαλίας. Σε μια αναμέτρηση με αντίπαλο τη Βόρεια Ιρλανδία. «Ο Φίγκο ήταν ένας εξαιρετικός αρχηγός. Κλήθηκα δύο φορές. Στον έναν αγώνα έπαιξα, στον άλλο όχι. Υπήρχαν καλύτεροι από μένα σε αυτή τη θέση. Πάουλο Σόσα, Παουλίνο Σάντος, Πάουλο Μπέντο. Αλλά δεν έχω καμία απογοήτευση στη ζωή μου για την επιλογή, ζω καλά με αυτό. Οι αποφάσεις είναι αποφάσεις». Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 2004 στην Αλβέρκα. Ηταν μόλις 34 ετών. Φαινόταν όμως έτοιμος να κλείσει τον κύκλο. Για να ανοίξει τον επόμενο. Εκείνον του προπονητή.

Το εστιατόριο

στη Σάντα Μαρία

Δεν μπορούσε βεβαίως να ξέρει τι θα καταφέρει στην επόμενη πρόκληση. Και όταν στο ποδόσφαιρο έρχεται η ώρα της αποχώρησης είναι απολύτως λογικό να προσπαθήσεις να φτιάξεις τη ζωή σου και μακριά από αυτό. Ο Πέδρο Μαρτίνς την πρώτη απόπειρα την έκανε όσο ακόμη αγωνιζόταν: «Είχα ένα εστιατόριο στην περιοχή Σάντα Μαρία Ντα Φέιρα. Το είχα με συνέταιρο και το είχα ονομάσει Fair Play. Το είχαμε μέχρι το 2002. Ηταν ένα ωραίο εστιατόριο και δούλεψε πολύ καλά» εξηγεί. Θυμάται όμως και την επόμενη απόπειρα: «Είχα μια ιταλική αθλητική μάρκα, την Kronos, μαζί με τον Πάουλο Αλβες. Ξεκινήσαμε με μικρά μαγαζιά, αλλά μετά προέκυψαν προβλήματα και την πουλήσαμε στον όμιλο Sonae».

«Κάνε ό,τι θες»

Το ταξίδι στους πάγκους άρχισε από χαμηλά. Και έτσι κύλησε για χρόνια. Από το 2006 ως το 2010 ο Πέδρο Μαρτίνς εργαζόταν στην τρίτη κατηγορία έχοντας αναλάβει σε αυτό το διάστημα τρεις διαφορετικές ομάδες. Για εκείνον άλλαξαν όλα στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Η απόλυση του Ολλανδού Μίτσελ Βαν Ντερ Γκαγκ από τη Μαρίτιμο, του έδωσε το δικαίωμα να προαχθεί από προπονητής της δεύτερης ομάδας σε «αφεντικό» της πρώτης. Από εκεί ξεκίνησαν και τα μικρά θαύματα στην πιο όμορφη επαγγελματική δεκαετία της ζωής του. Ακολούθησαν η Ρίο Αβε, η Γκιμαράες. Και βέβαια ο Ολυμπιακός. «Ο πρόεδρος Μαρινάκης από την πρώτη μέρα που έφτασα, είπε «κάνε ό,τι θες να κάνεις, καθάρισε όποιον θέλεις να καθαρίσεις, σε στηρίζω». Πέρυσι έφυγαν 21 παίκτες και ήρθαν 20 παίκτες… Ηταν μια εντελώς νέα ομάδα. Αυτή η ομάδα που έχουμε είναι μια νέα ομάδα, σήμερα είναι πολύ πιο έμπειρη έπειτα από 18 μήνες» έπιασε τον εαυτό του να καμαρώνει. Για μια υπόθεση όμως που έχει δρόμο μπροστά. Εκείνον που δεν διέκοψε μια μυθική πρόταση 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη Σαουδική Αραβία το περασμένο καλοκαίρι: «Είναι αλήθεια. Δεν θα μιλήσω για αριθμούς, αλλά είναι αλήθεια ότι απέρριψα την πρόταση. Εχω αρνηθεί να πάω στην Αραβία πολλές φορές… Επειδή δεν είναι καιρός ακόμα. Είμαι επικεντρωμένος σε άλλα πράγματα». Σε τι; «Στο πρωτάθλημα και στον τίτλο στην Ελλάδα».