Δεν ξέρουμε αν όντως η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται κρύο. Είναι βέβαιο όμως ότι αν ο Ντανιέλ Ποντένσε είχε ένα «γραμμάτιο» ανοιχτό κόντρα στην Ξάνθη, το ξόφλησε την κατάλληλη στιγμή. Και με τον καλύτερο τρόπο. Στον χθεσινό επαναληπτικό Κυπέλλου που ο Ολυμπιακός (3-1) εξασφάλισε άνετα το εισιτήριο της πρόκρισης για τους προημιτελικούς.

Αφηνίασε ο Πορτογάλος winger ξαναβλέποντας τον Κάστρο και τους άλλους. Εκείνους που τον «παγίδευσαν» το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου στο ματς πρωταθλήματος (1-1), στη μία και μοναδική αποβολή της καριέρας του. Και μιας και στο πρώτο ματς Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν αγωνίστηκε, φρόντισε χθες να επαναφέρει την τάξη. Με δύο προσωπικά γκολ (29′, 61′). Το 1-0 και το 3-0 (ενδιάμεσα είχε κλειδώσει την πρόκριση ο Χασάν στο 52′).

Δικαίως άκουσε την κερκίδα να τραγουδά το όνομά του στο 63′ όταν έδωσε τη θέση του στον Φράνκο Σολδάνο. Ηταν το πρόσωπο της βραδιάς στο Φάληρο.

Μιας ακόμη βραδιάς που ο Ολυμπιακός με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο – παρά την εκτεταμένη χρήση του rotation από τον Μαρτίνς – 18 τελικές, ωραίες συνεργασίες και καλό ρυθμό, επιβεβαίωσε την εξαιρετική αγωνιστική του κατάσταση. Αν δεν ήταν και ο τραυματισμός του Ανδρέα Μπουχαλάκη (φόβοι για θλάση) που άφησε τους Ερυθρολεύκους με 10 παίκτες στο 71, πιθανότατα η διαφορά της νίκης θα μεγάλωνε και δεν θα μειώνονταν με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Μπρίτο (75′ σε μια υπόδειξη για χέρι του Τσιμίκα που σίγουρα χωρά συζήτηση). Γιατί οι Πειραιώτες δεν θα άφηναν το πόδι από το γκάζι, ούτε βεβαίως θα αποκτούσαν έναν σημαντικό μπελά ενόψει Κυριακής (Αστέρας, εκτός).

Σημειωτέον πως με τραυματία τον Μπουχαλάκη, τραυματία τον Καμαρά (θα κριθεί στο νήμα αν θα προλάβει το ταξίδι στην Τρίπολη) οι επιλογές στη μεσαία γραμμή περιορίζονται. Σωστά σκέφτηκε ο Μαρτίνς να αποσύρει νωρίς τον Γκιγέρμε (55′) για να του δώσει κάποιες παραπάνω ανάσες. Πού να ήξερε ότι ο «Μπούχαλος» μέσα σε ένα τέταρτο θα έβγαινε νοκάουτ. «Παίρνω την ευθύνη για το γεγονός ότι οι αλλαγές μας πραγματοποιήθηκαν νωρίς» είπε μετά το ματς ο 48χρονος τεχνικός. Πραγματικά όμως δεν υπάρχει ευθύνη σε μια κακιά στιγμή. Πολύ λογικά μετά το 2-0 έπαιξε το χαρτί των αλλαγών, αποσύροντας και τον Γκιγέρμε και τον Φορτούνη (58′).

Ντεμπούτο Σολδάνο

Ακόμη πιο λογικά έδωσε και ένα πρώτο μισάωρο συμμετοχής στον νεοαποκτηθέντα Σολδάνο μετά το 3-0. Κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Και τώρα ενόψει Τρίπολης; Υπάρχει πάντα ο Βασίλης Τοροσίδης που μπορεί να παίξει και σαν κεντρικό χαφ αν χρειαστεί (δηλαδή αν δεν προλάβει ο Καμαρά). Υπάρχει και ο Νάτχο (που το 1-0 σχεδόν του ανήκει με τη μαγική μπαλιά πάρε – βάλε στον Ποντένσε). Πολύς χρόνος δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός παίζει κάθε 3-4 ημέρες.

Η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που συμμετέχει σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα αυτής της πίεσης. Πρέπει να δείξει και την προσαρμογή που επιβάλλει η περίσταση. Γιατί έτσι θα πάει και ο Φλεβάρης με το Γιουρόπα Λιγκ να μπαίνει στην εξίσωση. Τα ματς με την Ντιναμό Κιέβου (14-21/2). Α, και μιας και αναφέραμε τους Ουκρανούς; Είχε πολύ κόσμο από το πρωί χθες στο Καραϊσκάκης. Πανζουρλισμός μπροστά από τα γκισέ έξω από τη Θύρα 25, για ένα εισιτήριο. Ούτε η βροχή πτόησε τους φίλους του Ολυμπιακού. Ούτε όπως φαίνεται θα υπάρχουν για πολύ ακόμη εισιτήρια για το ραντεβού της 14ης Φεβρουαρίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Τσιμίκας, Μεριά, Μιράντα, Γκιγέρμε (55′ Μπουχαλάκης), Νάτχο, Φορτούνης (58′ Χριστοδουλόπουλος), Ποντένσε (63′ Σολδάνο), Μασούρας, Χασάν.

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά, Καμαρά, Κοβάσεβιτς (46′ Μπαριέντος), Ντουρίτσκοβιτς (55΄Καντά), Μελιόπουλος, Μπρίτο, Κάστρο (68′ Ντιρέσταμ).