Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για το Βrexit θα διεξαχθεί κανονικά στις 11 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, παρά το δημοσίευμα που ανέφερε πως υπουργοί επιδιώκουν καθυστερήσεις προκειμένου να αποτρέψουν μια ήττα τόσο μεγάλη για την Τερίζα Μέι που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησής της.

Η Μέι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως αν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες – η οποία προβλέπει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου – οι μόνες εναλλακτικές είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία (που θα είναι επιβλαβής για την οικονομία της χώρας) ή να μην υπάρξει Brexit και η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ στο βρετανικό Κοινοβούλιο συνεχίζεται η πενθήμερη συζήτηση για τη συμφωνία ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Τρίτης, στην οποία όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, η Μέι θα ηττηθεί και άρα θα τεθεί και θέμα ηγεσίας της χώρας. Η εφημερίδα «Times» ανέφερε ότι αρκετοί υπουργοί κάλεσαν την πρωθυπουργό να καθυστερήσει την ψηφοφορία φοβούμενοι πιθανή πανωλεθρία. Οπως έγινε γνωστό χθες, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανακοινώσει την άποψή του για το αν η Βρετανία μπορεί μονομερώς να σταματήσει το Brexit. Σε αυτό προσέφυγαν σκωτσέζοι πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο μπορεί απλά να αποσύρει το σχέδιό του για έξοδο από την ΕΕ τον Μάρτιο, χωρίς να περιμένει την έγκριση των άλλων κρατών-μελών.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες πως η συμφωνία της Μέι για το Brexit θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, επιμένοντας πως η συμφωνία είναι η μόνη οδός για μια ομαλή αποχώρηση από την ΕΕ. «Αν δεν υπάρχει συνθήκη αποχώρησης, δεν υπάρχει μετάβαση, καμία βάση εμπιστοσύνης την οποία χρειαζόμαστε με τους Βρετανούς για τη μελλοντική σχέση», είπε ο Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως είναι μια πλάνη να σκεφθεί κανείς πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, αν η συμφωνία της πρωθυπουργού ηττηθεί στην ψηφοφορία. «Η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης στο παρά πέντε είναι απλώς μια πλάνη», είπε ο Χάμοντ στο Κοινοβούλιο. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας – οι εναλλακτικές σε αυτή τη συμφωνία είναι καμία συμφωνία ή κανένα Brexit. Είτε η μία είτε η άλλη θα μας αφήσει μια διχασμένη κοινωνία και ένα διαιρεμένο έθνος».

Στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος συναντώνται συνέχεια τις τελευταίες ημέρες με βουλευτές του κόμματος που στηρίζουν το Brexit, καθώς και βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση, προκειμένου να ακούσουν τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία. Ομως δεν έχουν κατορθώσει να βρουν λύση ώστε να τους πείσουν να την υποστηρίξουν. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 15 συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αντάρτες ίσως φθάσουν τους 100.