«Ζήτω η Γαλλία! Ζήτω η Γερμανία! Ζήτω η γαλλογερμανική φιλία! Ζήτω η Ευρώπη!» Ετσι έκλεισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την εικοσάλεπτη ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από 18 χρόνια που μίλησε στην Μπούντεσταγκ, με «αίσθημα ευγνωμοσύνης», όπως είπε, την ημέρα που η Γερμανία τιμά τους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατό χρόνια μετά τη θέσπιση αυτής της ημέρας μνήμης, ο Μακρόν στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του υπενθύμισε ότι από τα 17 εκατ. θύματα του πολέμου, τα 2 εκατ. ήταν Γερμανοί. Εκτός από ευγνωμοσύνη, ο Μακρόν είχε και εύσημα δημόσιας αναγνώρισης, γιατί «κανένας λαός δεν επεξεργάστηκε την Ιστορία του τόσο βαθιά όσο οι Γερμανοί», άντλησαν «διδάγματα», υπερέβησαν «ταμπού». Ο ίδιος είναι «υπερήφανος που η Γαλλία συνόδευσε τη Γερμανία στη χειραφέτησή της».

Γάλλοι και Γερμανοί, θανάσιμοι εχθροί στο παρελθόν, είναι σήμερα η κινητήρια δύναμη ενοποίησης της Ευρώπης. Ο Μακρόν έδειξε και στο Βερολίνο με την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ ότι είναι φλογερός ευρωπαϊστής. «Σήμερα πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη», τόνισε, «αυτό το χρωστούμε στην Ευρώπη». Η λύση δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, «κάποιοι στη Γαλλία νοσταλγούν την Ενωση Χάλυβα και Ανθρακα» σημείωσε με αιχμή στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Ολοι επιθυμούμε μια συντεταγμένη παγκόσμια τάξη, έντιμες εμπορικές σχέσεις, προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο Μακρόν. Και το κλειδί για να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις είναι να εξοπλιστεί με την απαραίτητη κυριαρχία. «Για να προστατευτούν οι πολίτες από τα ρίσκα του μέλλοντος και να καθορίζει η ίδια η Ευρώπη το μέλλον της, χρειάζεται περισσότερη κυριαρχία» είπε ο Μακρόν μέσα σε θερμό χειροκρότημα. «Η Ευρώπη και στο κέντρο της η γαλλογερμανική συνεργασία έχουν καθήκον και υποχρέωση να μην επιτρέψουν τη διολίσθηση του κόσμου στο χάος».

Προς το παρόν κυριαρχούν οι «φοβίες του πρωτάρη», είπε ο γάλλος πρόεδρος. Στην πορεία εμβάθυνσης της ενσωμάτωσης «ο καθένας από μας θα πρέπει να μοιραστεί στο πνεύμα της κοινοτικοποίησης τις δικαιοδοσίες του στην εξωτερική πολιτική, στο Μεταναστευτικό, στην αναπτυξιακή πολιτική, όπως επίσης ένα αυξανόμενο μέρος του προϋπολογισμού του και των φορολογικών του εσόδων». Μόνον έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι:

n Να αποκτήσει η ΕΕ μια ευρωπαϊκή άμυνα.

n Να καταστεί το ευρώ διεθνές νόμισμα με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

n Να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Αρχή Προσφύγων με κοινό νομικό πλαίσιο ασύλου.

Οι συνθήκες δεν ήταν ευκολότερες για τις προηγούμενες γενιές, υπενθύμισε ο Μακρόν στην Μπούντεσταγκ, καλώντας έμμεσα τη γερμανική πολιτική ηγεσία να ξεπεράσει τη δυστοκία που είχε να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του για την ΕΕ. «Πρέπει να δράσουμε τώρα» υπογράμμισε ο Μακρόν. «Ο κόσμος βρίσκεται επί ξυρού ακμής: ή θα καταρρεύσει, θύμα της τεχνολογίας χωρίς συνείδηση, του εθνικισμού χωρίς μνήμη και του φανατισμού χωρίς αξίες, ή θα επιμείνει στα επιτεύγματα της προόδου προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» είπε ο Μακρόν κλείνοντας την ομιλία του στη γερμανική Βουλή.

«Πρέπει να κάνουμε πολλά μέχρι τον Μάιο για να κατακτήσουμε μια πιο ενωμένη, κυρίαρχη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη» είπε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν πριν από τη συνάντησή του στην καγκελαρία με την Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά για να γίνει αυτό «είναι απαραίτητη πρώτα μια γαλλογερμανική συμφωνία», πρόσθεσε. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την «εξαιρετική ομιλία» του Εμανουέλ Μακρόν στην Μπούντεσταγκ. Τόνισε τις αναφορές τού γάλλου προέδρου στην αδιασάλευτη γαλλογερμανική φιλία και την ανάγκη ενίσχυσης της κυριαρχίας της Ευρώπης. «Είναι αυτό ακριβώς που αισθάνομαι», είπε η Μέρκελ, «Γερμανία και Γαλλία έχουν μεγάλη ευθύνη για την Ευρώπη».

Χιλιάδες στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία

Από τον θάνατο μιας 63χρονης διαδηλώτριας, που χτυπήθηκε από μια πανικοβλημένη οδηγό σε ένα μπλόκο στη Σαβοΐα, σημαδεύτηκε το Σάββατο στη Γαλλία η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων – από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους για την περίπτωση ανάγκης – κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Συνολικά 290.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους, κυκλικούς κόμβους και σουπερμάρκετ ή ανοίγοντας τα διόδια: περισσότεροι από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν, 282 συνελήφθησαν.