Ηταν προδοσία η κατάληψη του 38% της Κύπρου από τον βάρβαρο «Αττίλα». Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Και ο φάκελος της Κύπρου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδος αυτό πιστοποιεί. Προδοσία από μέσα (δηλαδή από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’) αλλά και από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Είναι εκπληκτικά και συνάμα θλιβερά όσα αποκαλύπτονται στον φάκελο της Κύπρου από επίορκους αξιωματικούς που έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον αδελφών και που έφεραν τον Τούρκο στο νησί πριν από 44 χρόνια.

Το πόσο μεγάλη ήταν η προδοσία αποδεικνύεται και από ένα γεγονός τις πρώτες ημέρες της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κερύνεια. Οι τούρκοι εισβολείς («Barbarians» τους ονόμασε η βρετανική εφημερίδα «The Sun» το 1974) είχαν αποβιβάσει στρατεύματα και τανκς είχαν ρίξει αλεξιπτωτιστές στην πεδιάδα της Μεσαορίας, και όμως το ΡΙΚ – το οποίο ήλεγχε η χουντική κυπριακή κυβέρνηση υπό τον Νίκο Σαμψών – μετέδιδε: «Οι ημέτερες δυνάμεις ρίχνουν τον εχθρό στη θάλασσα». Εως ότου κάποια στιγμή ανάγκασαν τον παράνομο τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό Μπαϊράκ (σημαίνει σημαία) να κάνει ειδική εκπομπή στα ελληνικά και να λέει: «Εδώ Μπαϊράκ, εδώ Μπαϊράκ, σας μιλάμε από τον βυθό της θάλασσας, γλου, γλου γλου».

Ολα άρχισαν, όπως βεβαιώνεται και στον φάκελο της Κύπρου, με την απόπειρα εξόντωσης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξόντωση ηθική, θρησκευτική (και όταν απέτυχαν αυτές οι δύο) και πολιτική.

Το σύνθημα που έδωσαν οι συνταγματάρχες των Αθηνών σε συνεννόηση με Αμερικανούς και Βρετανούς (να θυμίσω ότι στις ΗΠΑ η αμερικανική κυβέρνηση ταλανιζόταν από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, με τον πρόεδρο Νίξον να παραιτείται και τον υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίνσιγκερ – που μισούσε τον Μακάριο – να κάνει ό,τι θέλει) ήταν «Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν». Ο Αλέξανδρος ήταν ο Μακάριος και η κλινική ήταν το πραξικόπημα.

Αν πήγαινε καλά το πραξικόπημα, υπήρχε νέο συνθηματικό ότι «Ο Αλέξανδρος πάει καλά». Και εάν αποτύγχανε, «Ο Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως».

Ετσι, με αυτό το σύνθημα στις 15 Ιουλίου 1974 η Εθνική Φρουρά, υπό τη διοίκηση της χούντας των συνταγματαρχών, προέβη σε πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Μια μεγάλη δύναμη από στρατεύματα και άρματα μάχης επιτέθηκε κατά της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία, αν και ο Μακάριος κατάφερε να ξεφύγει. Η φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου προέβαλε αντίσταση και οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των εχθρών του Μακαρίου συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο Νίκος Σαμψών, πρώην μέλος της ΕΟΚΑ, ανέλαβε την εξουσία, αν και το καθεστώς του κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου. Το πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στο νησί ισχυριζόμενη πως προστάτευε τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Για την προσβολή και κατάληψη των στόχων διατέθηκαν οι 31, 32 και 33 Μοίρες Καταδρομών, τμήμα της ΕΛΔΥΚ, δύο τάγματα πεζικού της Εθνικής Φρουράς, η 23η ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων· επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης – αυτά που είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα) και η 21η ΕΑΝ (Επιλαρχία Αναγνωρίσεως με τροχοφόρα άρματα μάχης που είχαν λάβει μέρος στην εκστρατεία της Αφρικής με τον Μοντγκόμερι).

Ιδού λοιπόν τι κατέθεσε στον φάκελο της Κύπρου ο αρχιπραξικοπηματίας ταξίαρχος (τότε) της 3ης Ταξιαρχίας Μιχάλης Γεωργίτσης, οποίος έμεινε στην Ιστορία με τη φράση «Θα τον φάμε τον π… τον Μούσκο» (Μιχάλης Μούσκος ήταν το λαϊκό όνομα του Αρχιεπισκόπου).

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής: Τελικώς καθορίστηκε κανένας κώδικας συνθηματικών συζητήσεων;

Γεωργίτσης: Ναι, ήταν, με έναρξη της επιχειρήσεως, «Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν».

Πρόεδρος: Τι σήμαινε αυτό;

Γεωργίτσης: Αυτό σήμαινε ότι αρχίζει η ενέργεια εναντίον του Μακαρίου.

Πρόεδρος: Μάλιστα.

Γεωργίτσης: Επιπλέον ήταν «Ο Αλέξανδρος πάει καλά», ότι η επιχείρηση πάει καλά, και «Ο Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως», που σήμαινε ότι η επιχείρηση δεν πηγαίνει καλά και κινδυνεύουμε.

Πρόεδρος: Μάλιστα. Αυτόν τον κώδικα ποιος τον υπαγόρευσε;

Γεωργίτσης: Την ομιλία γενικά την είχε ο ΑΕΔ, δεν μίλησε κανένας άλλος.

Πρόεδρος: Ο κ. Μπονάνος;

Γεωργίτσης: Ναι. Αν μου επιτρέπετε (σ.σ. ο στρατηγός Γρηγόρης Μπονάνος ήταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων).

«Τα αίτια υπάρχουν, οι Τούρκοι την αφορμή ζητάνε»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Γεωργίτσης αναφέρει και το εξής συνταρακτικό:

«Ξέχασα να σας αναφέρω ότι είχαμε εντολή τότε ο ταγματάρχης Κοντώσης να πάει στην Αθήνα για να αποστηθίσει το διάγγελμα και τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων και όλη την κυβέρνηση που θα εσχηματίζετο. Στις 9 του μηνός έκανα μια συγκέντρωση στην οποία παρευρισκόμουν εγώ, ο Κομπόκης, ο Παπαγιάννης ο υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Παπαγιάννης ο ναυτικός διοικητής και ο ταγματάρχης Ζήδρος. Εγώ όρκισα τον κ. Κοντώση, ανεβαίνοντας στην Αθήνα να αναφέρει στον κ. αρχηγό (σ.σ. εννοεί τον Μπονάνο) επί λέξει: τα αίτια υπάρχουν, οι Τούρκοι την αφορμή ζητάνε. Κατόπιν αυτού, λέω, εάν κάνουμε την ενέργεια εναντίον του Μακαρίου, τότε βάσει της Συνθήκης της Ζυρίχης η Τουρκία έχει δικαίωμα να επέμβει, οπότε διά της ενέργειάς μας θα προκαλέσουμε την Τουρκία και θα επέμβει. Πάραυτα η χούντα των Αθηνών προχώρησε στο προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και μάλιστα στις 8.30 το πρωί (ώρα σπάνια για πραξικοπήματα).