Η πιο μεγάλη στιγμή, η στιγμή που ο κόσμος της ΑΕΚ περίμενε υπομονετικά εδώ και δώδεκα χρόνια, έφτασε. Η Ενωση επιστρέφει απόψε σε παιχνίδι ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα τον Αγιαξ. Ενα παιχνίδι ιστορικό, με τη δική του σημασία, που φέρνει την Ενωση ξανά στο Αμστερνταμ, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία εκεί.

Οι Κιτρινόμαυροι θα γευτούν τους καρπούς των προσπαθειών και των κόπων τους που τους έφεραν από τα αλώνια στα… σαλόνια. Μια ομάδα που πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στη Γ’ Εθνική και πλέον ετοιμάζεται να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μια ιστορία που μοιάζει σαν παραμύθι και που φαντάζει στα μάτια των πολλών αδιανόητη.

Η ΑΕΚ κατόρθωσε να βρεθεί ξανά στο επίπεδο που της αξίζει και που ονειρεύονταν οι οπαδοί της. Η Ενωση είναι και πάλι στο επίκεντρο ως η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ως η πρωταθλήτρια Ελλάδας που κατόρθωσε να ξεπεράσει τον εαυτό της και με συνεχόμενες υπερβάσεις να βρεθεί στην ελίτ.

Βεβαίως, όσο κι αν για τον κόσμο της ΑΕΚ το αποψινό ματς αντιμετωπίζεται σαν γιορτή, για τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους παίκτες του τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Ενωση θα αγωνιστεί απόψε για αποτέλεσμα. Για βαθμό ή βαθμούς που θα βάλουν την ευρωπαϊκή της πορεία στον όμιλο σε άλλη βάση. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο. Ο Αγιαξ είναι μια ομάδα με ποιότητα και εμπειρία. Ομως η ΑΕΚ δεν πηγαίνει στο Αμστερνταμ για… τουρισμό.

Οπως στη Γλασκώβη

Ο Δικέφαλος θα παλέψει με όλα του τα «όπλα» για να βάλει δύσκολα στον Αίαντα και να κάνει ό,τι και στη Γλασκώβη. Οπου επίσης ήταν το αουτσάιντερ, αλλά έφυγε από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά. Οι Κιτρινόμαυροι πιστεύουν στις δυνατότητές τους και βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.

Παρά τις σημαντικές απουσίες των τιμωρημένων Λιβάγια, Μπακασέτα και Λόπες, ο Ουζουνίδης εκτιμά πως έχει στα χέρια του τα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να πάρει αποτέλεσμα. Κάτι που προκύπτει και από το ότι ακόμα δεν έχει καταλήξει απόλυτα στο σχήμα που θα παρατάξει το βράδυ.

Το πιθανότερο είναι να δούμε την ΑΕΚ με το γνωστό 4-4-1-1 που εφαρμόζει σταθερά από το ξεκίνημα της σεζόν. Σε αυτή την περίπτωση ο Μπάρκας θα είναι κάτω από τα δοκάρια, οι Μπακάκης, Οικονόμου, Λόπες, Χουλτ στην άμυνα, οι Σιμόες, Γαλανόπουλος στο κέντρο, οι Γκάλο, Μάνταλος στα άκρα και ο Κλωναρίδης με τον Πόνσε στην επίθεση.

Ωστόσο, στο μυαλό του εβρίτη τεχνικού υπάρχει και η σκέψη να διαφοροποιήσει ελαφρώς τη διάταξη του Δικεφάλου. Ο Τσόσιτς διεκδικεί μια θέση στο κέντρο, δίπλα από τους Σιμόες και Γαλανόπουλο, με τον Κλωναρίδη να πηγαίνει σε αυτό το σενάριο δεξιά και τον Γκάλο να μένει στον πάγκο, προκειμένου η Ενωση να γίνει πιο «σφικτή» στο κέντρο και να ελέγξει καλύτερα τον ρυθμό. Αυτό το ενδεχόμενο κερδίζει τις τελευταίες ώρες πόντους και φαίνεται να έχει βάλει σε δίλημμα τον προπονητή της ΑΕΚ. Που αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για την ενδεκάδα την τελευταία στιγμή.

«Κιτρινίζει» το Αμστερνταμ

Στο αποψινό ματς η ΑΕΚ δεν θα είναι μόνη της. Η Ενωση θα έχει δυναμική στήριξη από τον κόσμο της, που ήδη από χθες έχει αρχίσει να… κιτρινίζει το Αμστερνταμ. Οι φίλοι του Δικεφάλου έχουν ταξιδέψει από κάθε άκρη της γης για να βρεθούν κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα και η παρουσία τους στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.500 φίλους της ΑΕΚ, που θα βρεθούν στο γήπεδο είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα. Μιας και τα 2.100 εισιτήρια που προμηθεύτηκε η Ενωση δεν μπόρεσαν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τη ζήτηση που υπήρχε.

Ετσι, πολλοί φίλοι της ΑΕΚ αγόρασαν εισιτήρια για άλλες θύρες, προκειμένου να μπορέσουν να δουν από κοντά το παιχνίδι και να στηρίξουν τους Κιτρινόμαυρους. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη, μοιάζει πιθανή, παρότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει». Δεν αποκλείεται ωστόσο ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ να ταξιδέψει αυθημερόν για το Αμστερνταμ και να δώσει τελικά το «παρών» στο ματς, όπως είχε πράξει και σε εκείνα με Σέλτικ και Βίντι.

Το Κύπελλο

Εν τω μεταξύ, η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας έφερε στον δρόμο της ΑΕΚ τη Λαμία, τον Απόλλωνα Λάρισας και τον Βόλο. Η πρωταθλήτρια στην πρεμιέρα των ομίλων θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ τη Λαμία, ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει εκτός Απόλλωνα Λάρισας και Βόλο. Η πρώτη αγωνιστική θα γίνει στο τριήμερο 25, 26, 27 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη 30, 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου και η τρίτη 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου.