Είκοσι δύο ταινίες συμμετέχουν φέτος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 78ου Φεστιβάλ των Καννών, του οποίου η αυλαία σηκώνεται αύριο, Τρίτη, με την εκτός συναγωνισμού γαλλική ταινία «Partir un jour» της Αμελί Μπονέν. Στις γραμμές που ακολουθούν θα δούμε τι περίπου πραγματεύεται η κάθε ταινία που διαγωνίζεται σε ένα πρόγραμμα με αρκετό ενδιαφέρον και δημιουργίες από κάθε γωνιά του κόσμου. Από τους φετινούς διαγωνιζομένους μόνον οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν από το Βέλγιο και η Γαλλίδα Τζουλιά Ντικουρνό έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο του θεσμού, τον Χρυσό Φοίνικα. Θυμίζουμε ότι από τις Κάννες ξεκίνησε πέρυσι η καριέρα ταινιών που στη συνέχεια ακούστηκαν πολύ και έκλεισαν τον κύκλο τους στα βραβεία Οσκαρ. Ανάμεσά τους η «Ανόρα» του Σον Μπέικερ (Χρυσός Φοίνικας), η «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ και «The substance: Το ελιξίριο της νιότης» της Κοραλί Φαρζέ.

Nouvelle Vague

Η επιρροή που έχει ασκήσει το γαλλικό Νέο Κύμα στον κινηματογράφο του αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι δεδομένη – αρκεί να θυμηθείς την τριλογία του «Πριν το ξημέρωμα», «Πριν το ηλιοβασίλεμα» και «Πριν τα μεσάνυχτα». Επομένως με ενδιαφέρον περιμένουμε την τελευταία δημιουργία του που αναφέρεται στα γυρίσματα του «Με κομμένη την ανάσα», εμβληματικής ταινίας του Νέου Κύματος διά χειρός Ζαν Λικ Γκοντάρ (τον υποδύεται ο Γκιγιόμ Μαρμπέκ).

Mother and child

Πρώτη συμμετοχή του Ιρανού Σαέντ Ρουσταέ στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών, η ταινία παρακολουθεί τον αγώνα μιας ανύπαντρης μητέρας να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη νοσηλευτική εργασία και την ανατροφή των παιδιών της. Την ώρα που ετοιμάζεται για τον γάμο της και ενώ ο γιος της αποβάλλεται από το σχολείο, μια απροσδόκητη τραγωδία την αναγκάζει να αγωνιστεί για το σωστό.

The Phoenician scheme

Πέρα από το ότι πρόκειται για μια ιστορία γύρω από μια οικογένεια και μια οικογενειακή επιχείρηση, τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για την τελευταία ταινία του Γουές Αντερσον στην τέταρτη συμμετοχή του στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ των Καννών. Το δυνατό καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους Τομ Χανκς, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Σκάρλετ Τζοχάνσον και Γουίλεμ Νταφόε.

Jeunes mères

Κάτοχοι δυο Χρυσών Φοινίκων για τις ταινίες «Ροζετά» (1999) και «Το παιδί» (2005) οι βέλγοι αδελφοί Ζαν-Πιερ and Λικ Νταρντέν επιστρέφουν για δέκατη (!) φορά στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών, με μια ταινία που παρακολουθεί τον αγώνα πέντε νεαρών μητέρων για ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, τα οποία ανατρέφουν μέσα σε ένα καταφύγιο.

Alpha

Κάτοχος ενός Χρυσού Φοίνικα για την ταινία τρόμου «Titane» (2021), η γαλλίδα σκηνοθέτρια Τζουλιά Ντικουρνό διεκδικεί και πάλι το βραβείο με μια ταινία της οποίας η ιστορία εστιάζει στη σχέση μιας ατίθασης 13χρονης, προβληματικού παιδιού στο σχολείο της, με τη μητέρα της που τη μεγαλώνει μόνη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Εμα Μάκεϊ, Γκολσφιτέχ Φαραχανί και ο Γαλλοαλγερινός Ταχάρ Ραχίμ.

Eddington

Ντεμπούτο για τον αμερικανό σκηνοθέτη Αρι Αστερ στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών, με μια ταινία πάνω στη σύγκρουση ενός δημάρχου (Χοακίν Φίνιξ) και ενός αστυνομικού (Πέντρο Πασκάλ) στην πόλη Εντινγκτον της Πολιτείας του Νέου Μεξικού και κατά τη διάρκεια της επιδημίας της COVID-19. Ο Αστερ είχε συνεργαστεί ξανά με τον Φίνιξ στην ταινία «Ο Μπο φοβάται» και είναι ο δημιουργός των ταινιών «Μεσοκαλόκαιρο» και «Η διαδοχή».

Renoir / Runowâru

Ενα ακόμα δράμα ενηλικίωσης, αυτή τη φορά από την Ιαπωνία, η ταινία της Τσίε Χαγιακάβα (Πλάνο 75) επιστρέφει στο Τόκιο του 1987 και παρακολουθεί τη σχέση της Φούκι (Γιούι Σουζούκι) με τον κόσμο. Η Φούκι είναι ένα ιδιόρρυθμο και ευαίσθητο 11χρονο κορίτσι του οποίου ο πατέρας είναι άρρωστος και η εργαζόμενη μητέρα πνιγμένη μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.

Die my love

Με πρωταγωνιστές τους Τζένιφερ Λόρενς και Ρόμπερτ Πάτινσον, η ταινία της Λιν Ράμσεϊ αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος «Σκοτώσου αγάπη» της Αριάνα Χάρουιτς, στο οποίο η κεντρική ηρωίδα, σύμφωνα με το «New Yorker» «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γυναίκας που ζει υπό το καθεστώς μιας διαρκούς επιλόχειας κατάθλιψης, παγιδευμένη στη μητρότητα και στην ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού της» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις opera σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη).

La petite dernière

Η γαλλοτυνήσια ηθοποιός Χαφσιά Χερζί («Η αρπαγή», «Ασυνήθιστες φίλες») καταθέτει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της στην οποία η κεντρική ηρωίδα (Νάντια Μελιτί) είναι μια προερχόμενη από την επαρχία φοιτήτρια Φιλοσοφίας στο Παρίσι, εγκλωβισμένη ανάμεσα στη θρησκευτική ανατροφή και την ελευθερία της φοιτητικής ζωής. Προηγούμενες ταινίες της Χερζί έχουν παιχθεί σε παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ Καννών, αλλά αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή της στο επίσημο τμήμα.

The history of sound

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας του «Skoonheid» στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, ο Νοτιοαφρικανός Oλιβερ Ερμάνους διαγωνίζεται για πρώτη φορά στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ Καννών με μια ταινία που τοποθετείται στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρακολουθεί την προσπάθεια δύο ανδρών (Πολ Μεσκάλ, Τζος Ο’ Κόνορ) να ηχογραφήσουν τις φωνές και τη μουσική των αμερικανών συμπατριωτών τους.

The mastermind

Ο Τζος Ο’ Κόνορ πρωταγωνιστεί και στην τελευταία ταινία της Αμερικανίδας Κέλι Ράιχαρντ (Γουέντι και Λούσι), η οποία με αφορμή την κλοπή τεσσάρων πινάκων από ένα μουσείο στο φως της ημέρας, όλα δείχνουν ότι εξελίσσεται σε ένα ψυχόδραμα που μας υπενθυμίζει ότι να φυλάς κρυμμένη τέχνη είναι πιο δύσκολο από το να την κλέψεις. Δεύτερη συμμετοχή της Ράινχαρτ στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ των Καννών μετά το «Showing Up» το 2022.

Two prosecutors

Γνωστός από ντοκιμαντέρ μέσω των οποίων ασκεί δριμύτατη κριτική προς την πολιτική της Ρωσίας, ο Ουκρανός Σεργκέι Λόζνιτσα συμμετέχει και πάλι στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών με μια ταινία που επιστρέφει στη Σοβιετική Ενωση του Ιωσήφ Στάλιν (1937) και εστιάζει στην προσπάθεια ενός ιδεαλιστή εισαγγελέα (Αλεξάντρ Κουζέντσοφ) να αποδώσει δικαιοσύνη έχοντας ανακαλύψει διαφθορά στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών.

O secreto agente

Δεύτερη συμμετοχή στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ των Καννών του βραζιλιάνου πρώην κριτικού κινηματογράφου, νυν σκηνοθέτη Κλέμπε Μεντόνσα Φίλο, αυτή η ταινία, με φόντο την έκρυθμη Βραζιλία του 1977, εξετάζει τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση ενός εξπέρ της τεχνολογίας (Βάλτερ Μούρα) να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν του και να βρει καταφύγιο στη γενέτειρά του.

Dossier 137

Τρία χρόνια μετά τη «Νύχτα της 12ης», που είναι η «ρεπορταζιακή» αναπαράσταση των κινήσεων της αστυνομίας γύρω από μια μυστηριώδη υπόθεση δολοφονίας, ο Ελβετός Ντομινίκ Μολ επιστρέφει με μια νέα αστυνομική ταινία στην οποία το κεντρικό πρόσωπο, μια αστυνομικός του τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων (Λεά Ντρουκέρ), θα βρεθεί μπροστά σε μια υπόθεση που ενώ δείχνει ρουτίνας, κάθε άλλο παρά είναι.

Un simple accident

Τίποτα δεν είναι γνωστό για τη δεύτερη συμμετοχή ιρανικής ταινίας στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Καννών, την τελευταία δημιουργία του Τζαφάρ Παναχί, που ανήκει στους πιο ταλαιπωρημένους από το καθεστώς της πατρίδας του καλλιτέχνες του Ιράν. Πολλές ταινίες του Παναχί έχουν παιχτεί στο φεστιβάλ των Καννών από το 1995 με το «Ασπρο μπαλόνι», ενώ το 2018 ο Παναχί κέρδισε το βραβείο σεναρίου για την ταινία «Τρία πρόσωπα».

Eagles of the republic

Τρία χρόνια μετά το βραβείο σεναρίου που απέσπασε για τη «Συνωμοσία του Καΐρου» ο αιγυπτιακής καταγωγής σουηδός σκηνοθέτης Ταρίκ Σαλέχ υπογράφει μια ακόμη πολιτική ταινία που αναφέρεται στο δίλημμα στο οποίο θα έρθει ένας διάσημος αιγύπτιος ηθοποιός όταν εξαιτίας ενός θέματος που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, είναι αναγκασμένος να δεχτεί την πρόταση που του κάνουν οι Αρχές της πατρίδας του.

Romería

Θαμμένα από καιρό οικογενειακά μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των ερευνών μιας κοπέλας προκειμένου να βρει τα επίσημα έγγραφα που χρειάζεται για το πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ Καννών της ισπανίδας σκηνοθέτριας Κάρλα Σιμόν, γνωστής από τις ταινίες «Ενα αξέχαστο καλοκαίρι» (2017) και «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» (2022)

Sound of falling

Μνήμη και οικογενειακοί δεσμοί φαίνεται να είναι και το θέμα της γερμανικής ταινίας που λαμβάνει χώρα σε ένα απομακρυσμένο γερμανικό αγρόκτημα όπου βρίσκονται κρυμμένα σκοτεινά μυστικά. Τέσσερις γυναίκες διαφορετικών γενεών που ενώνονται από ένα κοινό τραύμα αποκαλύπτουν την αλήθεια. Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή ταινίας της γερμανίδας σκηνοθέτριας Μάσα Σιλίνσκι στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών.

Sentimental value

Ως «μια οικεία και συγκινητική εξερεύνηση της οικογένειας, των αναμνήσεων και της συμφιλιωτικής δύναμης της τέχνης» παρουσιάζεται η τελευταία ταινία του Νορβηγού Ζοακίν Τρίερ στην οποία πρωταγωνιστεί και πάλι η Ρενάτε Ρέινσβε που το 2021 είχε κερδίσει το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για την ταινία «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» του ιδίου σκηνοθέτη.

Sirat

Εξι χρόνια μετά την παρουσίαση στο Ενα Κάποιο Βλέμμα της θαυμάσιας ταινίας του «Θα έρθει η φωτιά», ο γάλλος σκηνοθέτης Ολιβερ Λαξ συμμετέχει για πρώτη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα με αυτό το δραματικό φιλμ στο οποίο ένας πατέρας (Σέρχι Λόπεζ) αναζητεί μαζί με τον γιο του την εξαφανισμένη κόρη του στην Αφρική. Η πρώτη επαφή του Λαξ με τις Κάννες ήταν το 2010 όταν η ταινία του «Todos vós sodes capitáns» προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών.

Fuori

Η τελευταία ταινία του Mάριο Μαρτόνε αναφέρεται στη σχέση δύο γυναικών (Βαλέρια Γκολίνο, Ματίλντα Ντε Ανγκελις) οι οποίες γνωρίζονται στη φυλακή και διατηρούν τη φιλία τους μετά την αποφυλάκισή τους. Αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή του ναπολιτάνου σκηνοθέτη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ μετά τη «Βάναυση αγάπη» το 1995 και τη «Νοσταλγία» το 2022. Το 1998 η ταινία του «Teatro di guerra» είχε προβληθεί στο Ενα Κάποιο Βλέμμα.

Resurrection

Η τελευταία ταινία του Κινέζου Μπι Γκαν μπήκε στο πρόγραμμα πολύ αργότερα της αρχικής ανακοίνωσης και σύμφωνα με την επίσημη πλοκή, η ιστορία της εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα πλέον δεν ονειρεύεται. Παραμένοντας γοητευμένο από τις ξεθωριασμένες ψευδαισθήσεις του ονειρικού κόσμου, ένα πλάσμα προσκολλάται σε οράματα που κανείς δεν μπορεί να δει εκτός από μια γυναίκα προικισμένη με το χάρισμα να αντιλαμβάνεται αυτές τις ψευδαισθήσεις, η οποία θα μπει στα όνειρα του τέρατος».