Στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του AKP, του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης στα Ελληνοτουρκικά προχωρούσε με πολύ καλό ρυθμό. Η κήρυξη ‘Θαλάσσιου Πάρκου’ στο ελληνικό Αιγαίο και το Ιόνιο ήταν κινήσεις που υπονόμευσαν τη διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, σημειώνοντας πως «δεν θα δεχτούμε αυτή τη μονομερή δήλωση της Ελλάδας. Η Αθήνα πρέπει να αποφύγει κάθε μορφής κατάχρηση».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του AKP, ο κ. Τσελίκ επισήμανε: «Το Ισραήλ χτύπησε απευθείας την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους και Ιρανοί αξιωματικοί. Όταν η διπλωματική αποστολή μιας χώρας δέχεται επίθεση από άλλη χώρα, όλος ο κόσμος σηκώνεται όρθιος. Ωστόσο, όταν το Ισραήλ ήταν ο επιτιθέμενος, όλοι παρέμειναν υποκριτικά σιωπηλοί για αυτό το θέμα».

Τόνισε ακόμα πως «υπήρξε παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης απάντησης του Ιράν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα επιβάλουν εμπάργκο και περιορισμούς. Λοιπόν, αυτές οι αντιδράσεις προς το Ισραήλ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται δίκαια και ισότιμα. Αυτή είναι η βάση και η ουσία του προβλήματος. Εκφράζουμε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε το κύριο ζήτημα στην Παλαιστίνη. Πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιδιωχθεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο η λύση δύο κρατών».