Μετά από περισσότερες από δέκα ημέρες ασυνήθιστα ζεστού, καλοκαιρινού καιρού με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, η Σλοβενία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη ραγδαία αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας κατά 25°C, ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και… χιόνια.

Η επιδείνωση του καιρού στην Σλοβενία ήταν απότομη και οδήγησε από το ένα άκρο στο άλλο, καθώς την περασμένη Δευτέρα (15/04/24) ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι με το θερμόμετρο να δείχνει 25 βαθμούς Κελσίου και μέσα στο επόμενο 24ωρο το καλοκαίρι έγινε χειμώνας με ρεκόρ πρώσης της θερμοκρασίας κατά 26,2°C!

Πτώση-«ρεκόρ» της θερμοκρασίας

Οι μετρήσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σε εθνικό δίκτυο έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες το απόγευμα της 16ης Απριλίου ήταν έως και 25 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από την προηγούμενη ημέρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η πτώση ρεκόρ όμως των 26,2°C καταγράφηκε στο Podčetrtek στα ανατολικά της χώρας, όπου ο υδράργυρος έπεσε από τους 27,2 βαθμούς στις 15 Απριλίου στον 1°C στις 15:00 την επόμενη μέρα, Τρίτη (16/04/24). Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος έδειξε… μείον, ενώ τα μεγαλύτερα υψόμετρα χιόνισε και μάλιστα το «έστρωσε» έως και 40 εκατοστά.

Η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων προκάλεσε επίσης κάποιες ζημιές και διακοπή της κυκλοφορίας λόγω των ισχυρών ανέμων και της χιονόπτωσης.

Πυροσβέστες αφαίρεσαν δέντρα από τους δρόμους που ξεριζώθηκαν, έκαναν απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομάκρυναν τμήματα από κτίρια και στέγες που κατέρρευσαν.