Τα φρεάτια εκκίνησης του μετροπόντικα σε Κατεχάκη και αυτού στη Βεΐκου της νέας Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις υποδομές, Νικόλαο Ταχιάο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνο Μαγουλά.

Ηδη, όπως ανακοινώθηκε, ο πρώτος μετροπόντικας στο φρέαρ Κεταχάκη έχει διανοίξει και κατασκευάσει 800 μέτρα σήραγγας και ο δεύτερος στο φρέαρ Βεΐκου έχει διανύσει τα πρώτα μέτρα.

Οπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «ο πρώτος μετροπόντικας,  η «Αθηνά», ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό και έχει ήδη σκάψει 840 μέτρα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, έτσι ώστε στα μέσα του 2025 να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χιλιάδες μέτρα που έχει να διανοίξει».

Η «Νίκη» συναρμολογήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και ξεκινά τη διάνοιξη από τη Βεΐκου, επίσης προς τον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την άνοιξη του 2026 προβλέπεται να έχει ανοίξει το αντίστοιχο κομμάτι, μήκους περίπου 7,1 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται πως το τμήμα Α’, «Αλσος Βεΐκου – Γουδή», της νέας Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας αποτελείται από 15 σύγχρονους σταθμούς και σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους 12,8 χιλιομέτρων.

Με τη λειτουργία του προβλέπεται να εξυπηρετήσει οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αλλά και σημαντικές υπηρεσίες, επιτρέποντας τη σύνδεση του Αλσους Βεΐκου με τα Δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από 20 καινούργιους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας.

Με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Α’ της νέας Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, η ημερήσια επιβατική κίνηση στο σύνολο του δικτύου μετρό υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 340.000 επιβάτες.