Απέπλευσε λίγο πριν τις 10  του βράδυ η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Η Ελλάδα επέλεξε ως μέλος της ΕΕ, συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», εφόσον αυτή αποφασίστηκε, και όχι στην Prosperity Guardian, με το Νίκο Δένδια να προτείνει – και τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν – τη Λάρισα ως Στρατηγείο της EUNAVFOR ASPIDES. Διοικητής της επιχείρησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα είναι ο έλληνας αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης.

ΚΥΣΕΑ

Το «πράσινο φως» για τον απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», από τη Σαλαμίνα, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, δόθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό.

Με τη λήξη του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό, Δημήτρη Χούπη και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτρη Κατάρα, βρέθηκε στη Σαλαμίνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προετοιμασίες και να ευχηθεί στο πλήρωμα «καλή επιτυχία», «λίγες ώρες» προτού αποπλεύσει, όπως αποκάλυψε ο Δένδιας για να συμπληρώσει πως «στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε»…

ΜΕΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN όπως και οι άλλες του ίδιου τύπου, έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45,  αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας).

Η φρεγάτα θα φέρει επίσης ένα ελικόπτερο Aegean Hawk.

Πλήρως στελεχωμένη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρεγάτα αναχωρεί με τον ανώτατο αριθμό πληρώματος που φτάνει τα 200 άτομα περίπου. Στο πλήρωμα που θα βρίσκεται στη φρεγάτα θα είναι και δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών.

.