Το διαστημόπλοιο «Οδυσσέας» της Intuitive Machines έστειλε τις πρώτες εικόνες από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης, όπου κανένα άλλο σκάφος δεν είχε προσσεληνωθεί ποτέ και η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία μοιράστηκε δύο από αυτές τις φωτογραφίες στην πλατφόρμα Χ.

Το διαστημόπλοιο, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, προσσεληνώθηκε στη 01.23 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε σκάφος στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, η πρώτη προσσελήνωση για τις ΗΠΑ έπειτα από 50 χρόνια.

Ωστόσο, η τελική κάθοδος περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης και ο «Οδυσσέας», αντί να κατέβει κάθετα, βρέθηκε πεσμένος στο πλευρό.

«Ο “Οδυσσέας” εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε η εταιρεία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα τις δύο φωτογραφίες, μία κατά τη διάρκεια της καθόδου και μία άλλη, 35 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του, που δείχνει τον ρηγόλιθο του κρατήρα Malapert.

Το σημείο προσγείωσης του «Οδυσσέα»

Η φωτογραφία που τράβηξε 35 δευτερόλεπτα πριν την προσγείωσή του στη Σελήνη

Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, που ήθελε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis.

Έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια επί επτά ημέρες μέχρι τη δύση του ηλίου στο σημείο, όπου προσεληνώθηκε.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τη στρατηγική αυτή θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνον τέσσερις άλλες χώρες έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν διαστημικά σκάφη στη Σελήνη: η πρώην ΕΣΣΔ, η Κίνα, η Ινδία και πρόσφατα η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa μάλιστα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι και το ιαπωνικό διαστημόπλοιο SLIM, που είχε προσσεληνωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, έχει δραστηριοποιηθεί ξανά.

Το SLIM είχε γείρει επίσης κατά τη διάρκεια της καθόδου του και τα φωτοβολταϊκά του στράφηκαν προς τη δύση, με αποτέλεσμα να μην συλλέγουν το φως του ήλιου.