Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ώρες αρχικά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια με ισχυρές χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται από το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη στην ΝΑ Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια ακόμα και στις βόρειες Σποράδες.

Χιόνια και στην Αθήνα

Σε αυτές τις περιοχές τα χιόνια θα φτάσουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην Αττική από το βράδυ της Δευτέρας χιονόπτωση αναμένεται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο θα το «στρώσει» σε περιοχές με υψόμετρο από 200 με 250 μέτρα και πάνω.

Στα βόρεια προάστια και στα πιο ορεινά τμήματα του νομού αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις που θα προκαλέσουν δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Λόγω τις επικείμενης κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και στην Πολιτική Προστασία ξεκίνησαν οι έκτακτες συσκέψεις για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την λήψη προληπτικών και έκτακτων μέτρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η νεοσύστατη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα συνεδρίαση και πάλι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις 13.00  θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις χιονοπτώσεις αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τμήματα της εθνικής οδού μεταξύ Αθήνας και Λάρισας οπότε θα ληφθούν προληπτικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Από την Αστυνομία αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά περιοχές, για την υποχρέωση των οδηγών να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Μέτρα για εργαζόμενους και σχολεία

Επίσης αναμένεται να εξεταστεί και πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινώνουν μια σειρά μέτρων και συστάσεων προς εργαζόμενους και εργοδότες.

Όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων οι κατά τόπου Περιφέρειες θα κρίνουν σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά κυρίως για το πρωί τη Τρίτης, εκτός και αν η κακοκαιρία είναι γενικευμένη σε περισσότερες από μία περιφέρειες οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Θα ηχήσει και το 112

Όπως και να έχει όλα θα αξιολογηθούν το μεσημέρι της Κυριακής όταν θα έχει επικαιροποιηθεί το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ επιδείνωσης καιρού και οι μετεωρολόγοι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα κινηθεί κακοκαιρία, πότε και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με πυκνές χιονοπτώσεις και τι διάρκεια θα έχουν.

Αύριο θα αξιολογηθεί και σε περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από την Κυριακή έως την Τετάρτη. Αναμένονται καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10°C και βοριάδες 8-9 μποφόρ.

Χιόνια αναμένονται στα χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική & ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά την Αττική, θα χιονίσει κυρίως στα Βόρεια Προάστια, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

Συστάσεις από την Αστυνομία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι ενόψει των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την επικράτεια, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας, για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και στοχεύοντας πρωτίστως στην ασφάλεια των πολιτών, συστήνεται η τακτική ενημέρωση για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Αυστηροί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι απαραίτητη, επισημαίνεται στους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή αλλά και να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι εφόσον εκδοθούν αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων, τα οποία συστήνεται να έχουν διαθέσιμα σε μόνιμη βάση στο όχημά τους, προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

Προς αυτό το σκοπό, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, σε καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη από σήμερα Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Κυριακή (28-01-24) από τις πρωινές ώρες, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή (28-01-24) κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.