Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν ξέρει (ακόμα) γαλλικά, αλλά θα αφήσει προς το παρόν στην άκρη τα αγαπημένα του γιαπωνέζικα και θα επιχειρήσει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πόλη του Φωτός να λάμψει και πάλι, όπως πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο.

Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου στο μήκος θα επιχειρήσει να πάρει και πάλι το χρυσό μετάλλιο και, όπως λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ», θα ήθελε να το συνδυάσει με ένα πανελλήνιο ρεκόρ.

«Σίγουρα ένα πανελλήνιο ρεκόρ (8,66 μ., και το έχει ο Τσάτουμας) είναι μεγάλη υπόθεση και σου δίνει καλή ψυχολογία, αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει με τι επίδοση θα πάω στο Παρίσι, αλλά τι θα κάνω εκεί! Αρα, ναι, το πανελλήνιο ρεκόρ είναι πάντα στους βασικούς στόχους μου, αλλά το ιδανικό θα είναι να το πετύχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχω μια αυτοπεποίθηση που δύσκολα θα βρεις σε άλλο αθλητή. Ετσι, και με 8,20 να πάω στο Παρίσι, έχω τέτοια αυτοπεποίθηση που μπορώ εκεί να κάνω το μεγάλο άλμα, ακόμα και το ρεκόρ», μας λέει ο έλληνας πρωταθλητής που ποτέ δεν ρετουσάρει τις δηλώσεις του και αυτό που σκέφτεται, «μπαμ», θα το… μπουμπουνίσει, όπως στο Τόκιο μετά το χρυσό μετάλλιο είπε ότι ο ασημένιος ολυμπιονίκης, ο Κουβανός Ετσεβερία, ήταν καλύτερος σε εκείνο τον αγώνα.

«Ναι, και επιμένω ακόμα και τώρα και το πιστεύω ότι στο Τόκιο, παρά το χρυσό που πήρα, ο Ετσεβερία ήταν καλύτερος στον τελικό από μένα. Στο Παρίσι θέλω να νικήσω και να είμαι εγώ ο καλύτερος και όχι μόνο. Το μεγάλο κίνητρο είναι να βρίσκονται και οι αντίπαλοί μου στην καλύτερή τους φόρμα και να τους κερδίσω. Ετσι χαίρεσαι ακόμα περισσότερο την επιτυχία καθώς βγαίνεις πρώτος ανάμεσα στους καλύτερους στον κορυφαίο αγώνα», τονίζει ο Μίλτος Τεντόγλου που πρώτα θα πρέπει να είναι σοβαρός στον πάντα κρίσιμο προκριματικό.

«Ο προκριματικός – όπως το λέω και σε όλους τους αθλητές – είναι ένας ύπουλος αγώνας γιατί πολλές φορές ο αθλητής που έχει πάει εκεί με μεγάλη επίδοση τον υποτιμάει. Το κάνω και εγώ, δεν ξέρω γιατί, αλλά το κάνω, ίσως από υπερβολική σιγουριά. Είναι τρία άλματα και είναι εύκολο να κάνεις ένα άκυρο. Πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός και να περάσω με το πρώτο άλμα στον τελικό».

Δίπλα στους κορυφαίους

Στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου έγινε η βράβευση των κορυφαίων του 2023 την περασμένη Δευτέρα, «ΤΑ ΝΕΑ» ήταν εκεί. Και ο Τεντόγλου είχε κοντά του τον Λευτέρη Πετρούνια και λίγο πιο δίπλα τον Πύρρο Δήμα, δύο μορφές του ελληνικού αθλητισμού με back to back ολυμπιακά μετάλλια (τρία χρυσά και ένα χάλκινο ο Πύρρος, χρυσό και χάλκινο ο Λευτέρης), αλλά δεν… πήρε συμβουλές για το πώς γίνεται.

«Με τον Πύρρο δεν έχω μιλήσει, αλλά με τον Λευτέρη μιλάμε συχνά και τον θαυμάζω. Καλά, για τον Πύρρο τι να πω, ο άνθρωπος έχει τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, τα τρία χρυσά και το μεγαλύτερό του ήταν στην Αθήνα το χάλκινο. Επρεπε να μη μας… βλέπει και να μας κοιτάει από πολύ ψηλά, λόγω των επιτευγμάτων του, όπου βρίσκεται. Αυτό είπα και στην κοπέλα μου όταν τον είδα στην εκδήλωση. Της λέω, είναι και ο Πύρρος εδώ. Και όμως δεν το κάνει γιατί είναι ωραίος τύπος».