Αν και πολλοί αναλυτές έχουν αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους συνέβησαν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κανείς δεν έχει αναφερθεί στον σχεδιασμό με τον οποίο η Χαμάς κατάφερε να ξεγελάσει το Τελ Αβίβ και τις μυστικές υπηρεσίες.

Δημοσίευμα του Guardian, αναφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της επίθεσης της Χαμάς και συγκεκριμένα πως κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να «τρυπήσει» την ισραηλινή άμυνα και να σκοτώσει χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες, αλλά και να αιχμαλωτίσει περισσότερα από 250 άτομα.

Ένα σχέδιο βασισμένο στην άκρα μυστικότητα

Για να καταφέρουν να πιάσουν τη Μοσάντ και την Shinbet στον ύπνο, οι ηγέτες της Χαμάς έφτιαχναν εδώ και μήνες ένα σχέδιο, το οποίο δεν το γνωστοποίησαν σε κανένα από τους μαχητές παρά μόνο την ημέρα της επίθεσης.

Οι πρώτες εντολές δόθηκαν πριν από τις 4 π.μ.: όποιος παρακολουθούσε τις τακτικές εκπαιδεύσεις και δεν σκόπευε να παραστεί στην προσευχή της αυγής στα συνήθη τζαμιά του, έπρεπε να πάει να προσευχηθεί.

Μια ώρα αργότερα, καθώς ο ουρανός άρχισε να φωτίζεται πάνω από τη Γάζα και τα εκκλησιάσματα άρχισαν να διαλύονται, εκδόθηκαν νέες οδηγίες. Και αυτές ήταν απλές και πέρασαν κυρίως από στόμα σε στόμα: «φέρτε τα όπλα σας και όποια πυρομαχικά έχετε και συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα σημεία.»

Αλλά και πάλι κανείς δεν είχε ενημερωθεί για το τι επρόκειτο να συμβεί. Η Επιχείρηση al-Aqsa Flood, η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που είχε εξαπολύσει η Χαμάς από τότε που η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση είχε πάρει τον έλεγχο της Γάζας το 2007, εξακολουθούσε να είναι μυστική.

Μεταφέρθηκαν προφορικά οι οδηγίες

Η απόφαση να μεταβιβαστούν προφορικά οδηγίες σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που ήταν διασκορπισμένοι μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας ήταν το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που σχεδιάστηκαν για να εξαπατήσουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο και να κρατήσουν κάθε πληροφορία για το τι θα μπορούσε να συμβεί από ένα δίκτυο κατασκόπων.

Οι οδηγίες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα σε όλη τη Γάζα. Πρώτοι τις έλαβαν οι διοικητές των «ταγμάτων» των εκατό ή και περισσότερων, στη συνέχεια οι επικεφαλής των διμοιριών των 20 ή 30 ατόμων, οι οποίοι ενημέρωσαν τους διοικητές των διμοιριών με επικεφαλής δώδεκα, οι οποίοι μετέδωσαν το μήνυμα στους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς που συμμετείχαν στις δύο φορές την εβδομάδα διεξαγόμενες ασκήσεις σε δεκάδες τοποθεσίες του θύλακα.

Μόνο όταν οι άνδρες είχαν συγκεντρωθεί, διανεμήθηκαν επιπλέον πυρομαχικά και ισχυρότερα όπλα. Πολλοί είχαν χειριστεί τέτοια όπλα τους προηγούμενους μήνες και τα είχαν επιστρέψει στα οπλοστάσια της Χαμάς μετά από κάθε μάθημα. Σύντομα κουβαλούσαν χειροβομβίδες, ρουκέτες, βαριά πολυβόλα, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και εκρηκτικά.

Όταν πλέον η ώρα έφτασε 6π.μ. οι τελικές διαταγές είχαν εκδοθεί. Τώρα, αυτές είχαν καταγραφεί: οι άνδρες έπρεπε να ορμήσουν μέσα από τα κενά που σύντομα θα ανατιναζόντουσαν ή θα έσπαγαν τον περιμετρικό φράχτη ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων γύρω από τη Γάζα και να επιτεθούν σε ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες στην άλλη πλευρά.

Οι στρατιώτες της Χαμάς λάμβαναν προφορικά τις εντολές

Ένα σχέδιο βασισμένο στην ακρίβεια

Εφόσον πλέον είχαν καταφέρει να κρύψουν την επίθεση από τον ισραηλινό στρατό μέχρι την ώρα που εκτόξευσαν τους πυραύλους και συνάμα μπήκαν στα ισραηλινά εδάφη, το δεύτερο βήμα ήταν η διανομή οδηγιών που περιέγραφε βήμα προς βήμα ένα σχέδιο που βασιζόταν στην ακρίβεια των κινήσεων.

Γραπτές εντολές εξηγούσαν στις μονάδες της Χαμάς ένα ακριβές σχέδιο που είχαν εκπονήσει δύο άνδρες που το Ισραήλ θεωρεί ότι ήταν οι κύριοι σχεδιαστές της επίθεσης: Yahya Sinwar, ο γενικός επικεφαλής της Χαμάς στον θύλακα, και Mohammed Deif, ο διοικητής των στρατιωτικών ταξιαρχιών al-Qassam και των επίλεκτων ομάδων Nukhba της Χαμάς.

Σε κάθε μονάδα δόθηκε ένας ξεχωριστός στόχος: μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, ένας δρόμος ή μια πόλη. Συχνά οι εντολές τους συνοδεύονταν από χάρτες που έδειχναν λεπτομέρειες για τις άμυνες και τις θέσεις-κλειδιά μέσα στους στόχους τους, αντλώντας πληροφορίες που προέρχονταν από συμπαθούντες που εργάζονταν στο Ισραήλ, υποστηρίζουν οι πηγές. Το ρέιβ πάρτι στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 260 άνθρωποι δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων, πιστεύεται.

Τριπλό χτύπημα

Από τους διοικητές δόθηκαν τρεις στόχοι σε διαφορετικές μονάδες. Μια πρώτη ομάδα διατάχθηκε να κατακλύσει τις υποστελεχωμένες και απροετοίμαστες ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί σε αμάχους στα σπίτια τους.

Η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για μεγάλο μέρος της βίας κατά αμάχων – και για τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των βασανιστηρίων – σε «εγκληματίες» που ακολουθούσαν τους επιτιθέμενους της. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έδωσαν στη δημοσιότητα συνέντευξη ενός συλληφθέντα επιτιθέμενου, ο οποίος δήλωσε ότι «η αποστολή ήταν να σκοτώσουμε … όποιον βλέπαμε». Ο επιτιθέμενος περιέγραψε στη συνέχεια ότι πυροβολούσε παιδιά.

Άλλες μονάδες διατάχθηκαν να υπερασπιστούν θέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, σε περίπτωση αντιμετώπισης ενέδρας σε βασικούς δρόμους. Δεν επρόκειτο για αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ο θάνατος των επιτιθέμενων δεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης, ένα σημείο του ισλαμικού νόμου που οι σχεδιαστές της επιχείρησης είχαν εξετάσει προσεκτικά, ανέφεραν οι πηγές.

Μια τρίτη ομάδα μονάδων είχε αναλάβει λεπτομερώς την αρπαγή όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και τη μεταφορά τους στα κενά του φράχτη, όπου ειδικές διμοιρίες περίμεναν για να μεταφέρουν τους ομήρους στο τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Εκεί πιστεύεται ότι κρατούνται περισσότεροι από 240 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις έχουν απελευθερωθεί και ένας έχει διασωθεί.

Η Χαμάς κατάφερε γρήγορα να σπάσει την ισραηλινή άμυνα

Ασαφής ο σκοπός της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι στόχοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου περιλάμβαναν την ανακοπή των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, την περαιτέρω υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής, την απόσπαση της προσοχής από την αποτυχία της Χαμάς να παράσχει υπηρεσίες ή να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και την πρόκληση μιας βίαιης αντίδρασης από το Ισραήλ που θα κινητοποιούσε τους δικούς του υποστηρικτές στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και αλλού.

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση, ένας ηγέτης της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για προληπτικό χτύπημα που εξαπολύθηκε αφού η οργάνωση έμαθε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση στη Γάζα μετά την εβραϊκή γιορτή Σουκότ. Η Χαμάς εξόπλισε τους επιτιθέμενους με κάμερες GoPro για να καταγράφουν εικόνες από την επίθεση. Ορισμένες από τις φρικιαστικές εικόνες που ανακτήθηκαν από τους ισραηλινούς ερευνητές δείχνουν σαδιστική κακομεταχείριση και δολοφονία.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Χαμάς ήλπιζε να κρατήσει εδάφη ή να πυροδοτήσει μια ευρύτερη εξέγερση, αν και σε ορισμένους είπαν να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός παραδόθηκε. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν λένε πόσοι, παρά μόνο ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι αποτέλεσαν χρήσιμη πηγή πληροφοριών.

Η Χαμάς διέταξε ορισμένους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να συσπειρώνονται και πολλοί ανώτεροι διοικητές επέστρεψαν στη Γάζα. Αυτό σήμαινε ότι αν και πολλά μέλη των ταξιαρχιών Qassam και των μονάδων Nukhba πέθαναν, οι περισσότεροι από τους ηγέτες παρέμειναν ζωντανοί.