Ανεβαίνουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρησή του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα, με ανοιχτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο ευρωβουλευτής οφείλει «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη», αν και δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σ’ αυτό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κούλογλου «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει «ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, με άρθρο του (σ.σ. ο Στ. Κούλογλου), υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση.

Ταυτόχρονα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή «δυσανεξία», ο Στ. Κούλογλου μίλησε για «ισοπαλία» Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει. Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του».

Η παραίτηση Κούλογλου

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, αποχώρησε σήμερα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη. Στη σχετική επιστολή του υποστηρίζει πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Ο κ. Κούλογλου στην επιστολή του κάνει μεταξύ άλλων λόγο για έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης, επικρίνει τις θέσεις που διατυπώθηκαν στον ΣΕΒ από τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην απόφαση για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

«Το κλίμα είναι  αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη», καταλήγει η επιστολή του κ. Κούλογλου.