Τρίτη μέρα που τα σωστικά συνεργεία στη Λιβύη ψάχνουν δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.000.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, εξαιτίας της οποίας έσπασαν φράγματα, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης αυτής, στις ακτές της Μεσογείου, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους.

Οι φόβοι των διασωστών

Διευθυντής νοσοκομείου της πόλης δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Όπως αναφέρει το CNN τα νεκροτομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί. Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν τη Ντέρνα, μια πόλη με περίπου 125.000 κατοίκους, χθες, Τρίτη, είδαν πολλά πτώματα στο πάτωμα στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί. Ένας κάτοικος, ο Μουστάφα Σάλεμ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 30 μέλη της οικογένειάς του έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονται σήμερα προς τη Ντέρνα. Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε δια μέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.