Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για την παράδοση πυραύλων πλεύσης Taurus στο Κίεβο, την ώρα που η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

«Δεν είναι παρά θέμα χρόνου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί χάνουμε χρόνο», είπε ο Κουλέμπα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, την Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο.

«Εμείς λέμε στη γερμανική κυβέρνηση: σεβόμαστε τις συζητήσεις σας, τις διαδικασίες σας αλλά εξ όσων γνωρίζουμε για τους πυραύλους Taurus, δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα κατά» της παράδοσής τους στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κουλέμπα. «Όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο περισσότερο θα εκτιμηθεί. Είναι πολύ απλό» συνέχισε ο Ουκρανός υπουργός, την ώρα που το Κίεβο ζητά ακατάπαυστα από τη Δύση περισσότερα όπλα και εξοπλισμό για να εκδιώξει τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη.

Η Μπέρμποκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «όπως και στις προηγούμενες παραδόσεις (όπλων) που κάναμε, πρέπει πρώτα να επιλυθούν όλα τα ζητήματα».

Κατά την άφιξή της στο Κίεβο, νωρίτερα, η Μπέρμποκ υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα στηρίζει αδιαλείπτως την Ουκρανία, στον οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό τομέα και επαίνεσε την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα αυτή στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ.

Τέταρτη επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Ουκρανία

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας πριν από έναν χρόνο και ελπίζει ότι φέτος θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η Μπέρμποκ σχολίασε ότι το Κίεβο έχει επιτύχει ήδη «καλή πρόοδο» σε ορισμένους τομείς, κυρίως στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όμως ακόμη «υπάρχει δρόμος μπροστά της» όσον αφορά την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.

Η Μπέρμποκ εξέφρασε επίσης την αγωνία της για την εξαναγκαστική μεταφορά μικρών παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, εκτιμώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ορρωδεί προ ουδενός» στην προσπάθειά του να συντρίψει τον ουκρανικό λαό. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου στις πλάτες των πιο αθώων, των παιδιών. Το πρώτο βήμα προς την ειρήνη θα ήταν να αφήσει ο Πούτιν τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ