Πριν λίγες ημέρες ο Ρούμπεν Μπαρικέλο, πρώην πιλότος της Formula1 και πρώην teammate του Μίκαελ Σουμάχερ προχώρησε σε δηλώσεις, που φανερώνουν άγνωστες πτυχές του δύστροπου χαρακτήρα του γερμανού πιλότου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο επτά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής δεν ήταν ποτέ υποστηρικτικός με τους συνεργάτες του αλλά και με τους οδηγούς που είχε στην ομάδα του. Ο Μπαρικέλο που ήταν στη Ferrari με τον Σουμάχερ, την εποχή της κυριαρχίας του από το 2000 έως και το 2005, φωτογραφίζει έναν απόμακρο και ψυχρό συναθλητή που δεν τον ενδιέφερε η τακτική επικοινωνία με τον ομόσταβλο του εκτός από τα όσα ανέφερε το συμβόλαιο του.

Συγκεκριμένα ο Μπαρικέλο αναφέρε: «Πάντα έκανα φίλους και πάντα είχα καλές σχέσεις με όλους τους teammate μου. Αλλά ο Σουμάχερ δεν ήταν ποτέ υποστηρικτικός. Δεν ήταν ποτέ εκεί για να προσφέρει βοήθεια, οπότε δεν τον ρώτησα ποτέ.» Όπως τονίζει όλες οι συναντήσεις μαζί του περιστρέφοντας γύρω από αυτόν. Αλλά και οι κουβέντες για θέματα αγωνιστικά μέσα στην ομάδα ξεκινούσαν και τελειώναν με αυτόν. Μεταξύ άλλων ο Μπαρικέλο αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα στην πίστα ήταν σαν …κομπάρσος, αφού γρήγρα αντιλήφθηκε ότιη ομάδα ήταν μόνο αυτός ( ο Σουμάχερ).

Όμως ο Μπαρικέλο μόνο κομπάρσο δεν μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις. Είχε μέντορα του, τον Αιρτον Σένα, ενώ ήταν από τους πιο πεπειραμένους πιλότους στη Formula. Σίγουρα, η πιο άκομψη στιγμή για αυτόν ήταν όταν αναγκάστηκε να φρενάρει, για να τερματίσει πρώτος ο Σουμάχερ! Η αντιαθλητική αυτή τακτική επιβεβαιώθηκε και από το καταπιεστικό συμβόλαιο του. Θα υπέγραφε το 2001 με τη Ferrari αρκεί να είναι πάντα ο νούμερο 2 και πίσω από τον Σουμάχερ. Σαφώς, και ο Σουμάχερ έδειχνε να ανησυχεί με την παρουσία του Μπαρικέλο, μιας και οι οδηγικές ικανότητες του, ίσως να τον επισκίαζαν. Τελικώς, το θέμα λύθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του με τον Μπαρικέλο να ανοίγει συχνά δρόμο ώστε να κερδίζει αγώνες και πρωταθλήματα, με “σύμμαχο”  τον ομόσταβλο του Μπαρικέλο.

Ο Σουμάχερ ήταν ο πιλότος που λάτρευες να μισείς με αυτά που έκανε. Μπορεί να είχε δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες , όμως κανείς δεν αμφισβήτησε το ταλέντο, την επιμονή του και τη σκληρή δουλειά που έκανε. Και του χάρισε  επτά πρωταθλήματα.  Έχει κατακτήσει επτά παγκόσμιους τίτλους  (2 με την Benetton, 5 με την Ferrari και μάλιστα συνεχόμενοι) ενώ πολλά ρεκόρ του ακόμη δεν έχουν καταρριφθεί.

Ακόμη και εκτός πίστας ο γερμανός πιλότος έδινε αφορμές για να τον αντιπαθείς. Οι στραβές ξεκίνησαν από το γεγονός ότι  …έκλεψε τη γυναίκα του καλύτερου φίλου του του Χάιντς-Χάραλντ Φρέντσεν που ήταν αρραβωνιασμένος με την Κορίνα Σουμάχερ και υπήρξαν και στην ίδια ομάδα με τον ‘’Σούμι’’. Πάντως, ο  τελευταίος , μετά το ατύχημα που είχε ο Σουμάχερ στις Άλπεις,  ευχήθηκε να έχει ταχεία ανάρρωση.

Στην ιστορία έμεινε και το ηθελημένο χτύπημα που δέχτηκε μέσα στην πίστα ο Ζακ Βιλνέν από τον Σουμάχερ, για να μην χάσει τον τίτλο το 1997. Εκείνη τη χρονιά ο Βιλνέβ είχε δώσει σπουδαίες μάχες με τον Γερμανό πιλότο, με στόχο να διεκδικέσει τον τίτλο. Στον τελευταίο αγώνα ο Σουμάχερ απείχε ένα  βαθμό από τον Βιλνέβ. Αν ο Βιλνέν έμενε εκτός αγώνα ο Σούμι θα κατακτούσε το πρωτάθλημα.Η λύση βρέθηκε: Μια αδιανόητη στραβοτιμονιά του Γερμανού εκτόπισε τον  πρωτοπόρο Βιλνέν εκτός πίστας και το στέμμα πήγε στον Σούμι.

Στα περισσότερα γκραν πρι ο Γερμανός λειτουργούσε σαν μηχανή ( κάτι σαν την σημερινή τεχνητή νοημοσύνη), που το μόνο του μέλλημα ήταν να δαμάζει την κόκκινη Ferrari, έτοιμος να κατατροπώσει όποιος θα του κλόνιζε την κυριαρχία του.

Η αμύθητη περιουσία που δημιούργησε, παρά την σκληρή αντιμετώπιση που δέχθηκε τα χρόνια που μεσουρανούσε μέσα στις πίστες για το αλύγιστο και ψυχρό χαρακτήρα του, δεν έμεινε στα χέρια του. Ο Σουμάχερ είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, είχε δωρίσει αρκετά εκατομμύρια στους πληγέντες στο Τσουνάμι το 2005.

Σήμερα, η περιουσία του υπολογίζεται στα  605 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας ως τον πέμπτο πλουσιότερο αθλητή στον κόσμο για το 2021!