«Μια βραδιά με αέρα από ελληνική τραγωδία» (Le Monde). «Οι θεοί ήταν Ελληνες» (L’ Equipe). «Αποκλεισμός της Μαρσέιγ από το Τσάμπιονς Λιγκ: η ιστορία μιας βραδιάς στην κόλαση» (La Provence). «Σκληρός αποκλεισμός της Μαρσέιγ από τον Παναθηναϊκό» (Le Figaro).

Σε κατάσταση χανγκόβερ βρίσκεται ο γαλλικός Τύπος μετά τον αποκλεισμό της Ολυμπίκ από τον Παναθηναϊκό στη διαδικασία των πέναλτι, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακόμα και το χαμηλών τόνων Γαλλικό Πρακτορείο έγραψε: «Τι φιάσκο για τη Μαρσέιγ»!

Οι δημοσιογράφοι έχασαν το μέτρημα για το πόσες φορές ζήτησε συγνώμη ο προπονητής της γαλλικής ομάδας, Μαρθελίνιο από τους φίλους της Μαρσέιγ, ανάμεσα στους οποίους είναι φυσικά και ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, γνωστός για τα «φιλολυμπίκ» αισθήματά του.

Ο Ισπανός είπε πως του είναι εύκολο να αναλύσει τον αγώνα αλλά όχι το αποτέλεσμα για το οποίο δεν μπορούσε να βρει καμία λογική.

Ο 58 ετών προπονητής ο οποίος μία ημέρα πριν το παιχνίδι είχε τα γενέθλιά του, απέφυγε την αυτοκριτική και δικαιολόγησε απόλυτα την αλλαγή των τερματοφυλάκων του στην εκπνοή της παράτασης (ο Ρούμπεν Μπλάνκο στη θέση του Πάου Λόπεθ) για να είναι πιο αποτελεσματική η ομάδα του στις αποκρούσεις στα σουτ από τα 11 μέτρα.

Η επιλογή του αποδείχτηκε αποτυχημένη ενώ γέννησε πολλά ερωτηματικά καθώς ο υποτιθέμενος δυνάμει σωτήρας της Μαρσέιγ στη διαδικασία των πέναλτι Μπλάνκο, στις δέκα σεζόν που αγωνίστηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα δεν είχε αποκρούσει σουτ από τη «βούλα». Σε 22 εκτελέσεις δέχτηκε 20 γκολ ενώ δύο φορές η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο Μαρθελίνιο θεώρησε υπεύθυνη την «τύχη» και τη «μοίρα» για τον αποκλεισμό της Μαρσέιγ από τον Παναθηναϊκό (πιστεύω πως η μοίρα δεν ήθελε να προκριθούμε), ενώ δεν μπόρεσε να κρύψει την αλαζονεία του, λέγοντας πως η ομάδα του δεν είχε προετοιμαστεί για να αγωνιστεί  στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο τρόπος με τον οποίον αποκλείστηκε η Μαρσέιγ αποτέλεσε την αφορμή για να αντιληφθεί ο πρόεδρος της Πάμπλο Λονγκόρια πως «το ποδόσφαιρο είναι σκληρό». Ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού κλαμπ απέδωσε τον αποκλεισμό στο κακό πρώτο ματς στην Αθήνα αλλά και στις οριακές αποφάσεις του διαιτητή Μάικλ Ολιβερ.

Ο Στεφάν Ταπί, γιος του άλλοτε προέδρου της Μαρσέιγ Μπερνάρ Ταπί, κατηγόρησε τον Λονγκόρια πως δεν εξασφάλισε στην ομάδα μια καλύτερη διαιτησία μετά τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα, στο πρώτο ματς.

Οι Μαρσεγιέζοι θα μπορέσουν να παρηγορηθούν από την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην πόλη τους το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου, την πρώτη από ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά την επίσκεψη του Κλήμη Ζ’, το 1533!